News

Șefii agenției Black Cube, condamnați pentru spionarea Laurei Codruța Kovesi. Instanța a confiscat suma plătită prin intermediul fostului ofițer SRI, Daniel Dragomir

Șefii agenției Black Cube au fost condamnați, joi, după ce au semnat un acord de recunoaștere a vinovăției în dosarul spionării fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi.
18.03.2022 | 12:06
Sefii agentiei Black Cube condamnati pentru spionarea Laurei Codruta Kovesi Instanta a confiscat suma platita prin intermediul fostului ofiter SRI Daniel Dragomir
Șefii Black Cube au fost condamnați pentru spionarea și hărțuirea Laurei Codruța Kovesi, fosta șefă DNA / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Trei directori ai agenției internaționale de intelligence, Black Cube, și-au aflat, joi, pedepsele. Dan Zorella, Avi Yanus și Gal Farchi au semnat încă de la sfârșitul anului trecut un acord de recunoaștere a vinovăției, în dosarul spionării Laurei Codruța Kovesi, fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție.

Șefii Black Cube, condamnați la 2 ani și 11 luni de închisoare cu suspendare

Părțile vătămate în acest dosar au fost: Eduard Kovesi, fostul soț al Laurei Codruța Kovesi, Andra Liliana Sabău – prietenă cu fosta șefă DNA și Sorin Fusea, un avocat care a lucrat cu DNA.

ADVERTISEMENT

Dan Zorella și Avi Yanus, cei doi fondatori Black Cube, precum și Gal Farchi, unul din directorii companiei, au primit pedepse identice, de 2 ani și 11 luni de închisoare, ca urmare a înțelegerii pe care aceștia a semnat-o cu procurorii. Ei au fost găsiți vinovați pentru: instigare la acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, instigare la transfer neautorizat de date informatice în formă continuată, instigare la fals informatic în formă continuată, instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice, și violarea secretului corespondenței în formă continuată.

Instanța a decis să suspende pedepsele pentru Zorella, Farchi și Yanus și să dispună, în cazul acestora, un termen de supraveghere de 3 ani. Ei nu are voie să ia legătura timp de doi ani cu părțile vătămate, dar nici cu fostul ofițeri SRI, Daniel Dragomir, cel care a intermediat ”afacerea” spionării Laurei Codruța Kovesi între cei care au comandat-o și șefii agenției de intelligence.

ADVERTISEMENT

Dan Zorella, Avi Yanus și Gal Farchi, trimiși să muncească la ”lacuri și parcuri”

Zorella, Farchi și Yanus sunt obligați să se prezinte la serviciul de probațiune București, să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat pentru supravegherea lor și să comunice schimbarea locuinței. Ei vor urma un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probațiune București și vor presta muncă neremunerată în folosul societății pentru o perioadă de 60 de zile la Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București sau Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 1.

Instanța a luat măsura confiscării speciale a sumei de 115.000 lire sterline pe care societatea BC Strategy UK LTDA a virat-o în contul agenției de intelligence.

ADVERTISEMENT

De asemenea, au fost confiscate sistemele informatice descoperite asupra celor doi bărbați care au fost descoperiți desfășurând, la București, acțiuni specifice de spionaj: Ron Weiner și David Geclowicz. Este vorba despre telefoane, laptopuri, încărcătoare, cabluri, cartele sim, stick-uri de memorie precum și chitanțe aferente achiziției unor cartele sim sau licențe ale unor softuri pentru calculator. De asemenea, a fost confiscat un hard-disk extern.

Inculpații vor plăti cheltuieli judiciare în valoare de 5.400 de lei. Eduard Kovesi nu s-a constituit în parte civilă, în timp ce Liliana Sabău și Sorin Fusea au fost deja despăgubiri morale ”prin încheierea în cauză a unor tranzacții”.

ADVERTISEMENT

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în maxim 10 zile de la comunicare.

Spionii trimiși la București au primit tot pedepse cu suspendare, după ce au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției

Scandalul Black Cube a început în aprilie 2016, atunci când procurorii DIICOT a reținut doi agenți ai organizației, Ron Weiner și David Gelowicz, ambii de 25 de ani. Primul reușise să spargă conturile de email ale șefei DNA iar cel de-al doilea a sunat noaptea la fratele, tatăl și fostul soț al Codruței Kovesi.

Ca și șefii lor, cei doi și-au recunoscut faptele și au fost condamnați la 2 ani și 8 luni de închisoare.

Un al treilea agent Black Cube, Yossi Barstein, a reușit să fugă din țară, însă până la urmă a încheiat și el un acord de recunoaștere a vinovăției și s-a ales cu 2 ani și 10 luni de închisoare, tot cu suspendare.

Daniel Dragomir, fost ofițer SRI, a fugit din țară

Daniel Dragomir, fost ofițer SRI, a fost reținut de DIICOT în septembrie 2016, pe motiv că ar fi făcut legătura între cei are au comandat operațiunea și șefii organizației. Dragomir a fost condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare într-un dosar de corupție, însă a fugit din țară.

DIICOT nu a soluționat dosarul legat de finanțatorii operațiunii de spionare și hărțuire a Laurei Codruța Kovesi, dar surse judiciare au dezvăluit pentru g4media că miliardarul israelian Benjamin Steinmetz ar fi în spatele acestei operațiuni.

Benjamin Steimentz și Tal Silberstein, fost consultant politic pentru Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu și Traian Băsescu, au fost condamnați la 5 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa.

ADVERTISEMENT