News

Șefii COSR, achitați în dosarul tricourilor ”fake” de la Jocurile Olimpice. Echipamentul s-a rupt după prima purtare

Șefii COSR care au trimis sportivii români cu echipamente ”fake” la Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016, au fost achitați. Ei fuseseră acuzați de abuz în serviciu.
31.05.2024 | 13:02
Sefii COSR achitati in dosarul tricourilor fake de la Jocurile Olimpice Echipamentul sa rupt dupa prima purtare
Delegația României la Jocurile Olimpice de la Rio (2016) a primit de la COSR tricouri care s-au rupt în timpul competiției / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: COSR
ADVERTISEMENT

Punct final în procesul în care patru directori din cadrul Comitetului Olimpic și Sportiv Român, precum și administratorul unei firme, erau acuzați de abuz în serviciu, după scandalul tricourilor purtate sportivii noștri la JO de la Rio, care s-au deșirat la prima purtare. Judecătoria Sectorului 1 a dispus achitarea tuturor inculpaților, întrucât fapta nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege. În cauză, COSR s-a constituit parte civilă pentru recuperarea unui prejudiciu în valoare de 256.231 de lei fără TVA (307.477,2 lei inclusiv TVA).

Procurorii au încercat să demonstreze că achiziția a fost nelegală

Dosarul a avut la bază dezvăluiri ale presei, care a relatat că echipamentul Kappa, ales pentru delegația României la Jocurile Olimpice de la Rio 2016, s-a rupt și s-a decolorat în timpul competiției.

ADVERTISEMENT

”Ne-a fost rușine. Până și delegația refugiaților a fost mai bine îmbrăcată decât noi”, a declarat Ana Maria Popescu, campioană olimpică la spadă.

După dezvăluirile presei, dosarul a mai stat șapte ani pe masa procurorilor, care au refăcut de mai multe ori materialul de urmărire penală. În martie 2023, cei cinci inculpați au fost trimiși în judecată. Rechizitoriul nu s-a referit în mod principal la calitatea materialelor, ci la legalitatea achiziției în valoare totală de 715.953 de lei (859.122 lei inclusiv TVA).

ADVERTISEMENT

Procurorii susțineau că șefii COSR aveau posibilitatea de a achiziționa echipamentele mult mai ieftin, de la o altă societate comercială, diferența de bani fiind stabilită drept prejudiciu. De asemenea, achiziția s-ar fi făcut prin încălcarea dispozițiilor legale, OUG 34/2006, respectiv fără derularea uneia dintre procedurile de atribuire prin licitație deschisă sau licitație restrânsă, având în vedere că valoarea a depășit 30.000 de euro.

Acuzațiile mai vizau nelegalitatea referatului pe baza căruia s-a făcut achiziția, din care lipseau data și numărul de înregistrare.

ADVERTISEMENT

Achiziția fusese verificată și de un auditor extern

Inculpații în dosarul tricourilor ”fake” au fost:

  • Ioan Dobrescu – secretar general al COSR
  • Carmen Trocan – director departamentul juridic COSR
  • Georgeta Mișcă – consilier juridic COSR
  • Răzvan-Silviu Dumbravă – expert în cadrul COSR
  • Ileana Sabina Dumitrache – administrator firmă
ADVERTISEMENT

Aceștia au declarat în instanță că achiziția a fost făcută în două tranșe, iar aprobarea ei s-a făcut în regim de urgență, în condițiile în care numărul total al componenților delegației României s-a stabilit foarte târziu, cu doar câteva luni înainte de începerea competiției.

În plus, au mai arătat inculpații, o parte din sumă a venit din surse private, situație în care legea nu este foarte clară dacă COSR, autoritate contractantă, este obligată să se supună regimului juridic aplicabil în materia achizițiilor publice.

De altfel, procedura de achiziție a fost verificată atât de un compartiment intern specializat în atribuirea contractelor de achiziție publică, precum și de un auditor extern, care nu au semnalat încălcări ale legislației în vigoare. Argumentele inculpaților au fost admise de instanță.

Judecător: ”Inculpații erau convinși că respectă prevederile legale”

”În cazul infracțiunii de abuz în serviciu este necesară cunoașterea de către făptuitor a caracterului necorespunzător al exercitării atribuțiilor de serviciu și urmărirea sau acceptarea ca prin aceasta să se ajungă la vătămarea intereselor legale ale unei persoane.

În speță, instanța reține că inculpații nu au avut reprezentarea faptului că își îndeplinesc necorespunzător atribuțiile de serviciu, fiind ferm convinși că respectă dispozițiile legale, cu atât mai mult cu cât nu au existat aspecte de nelegalitate constatate în trecut cu privire la modul în care utilizau fondurile publice.

Prin urmare, nu se poate aprecia ca făptuitorii au prevăzut rezultatul acțiunilor lor, socotind fără temei că el nu se va produce și nici că nu au prevăzut rezultatul acțiunilor lor, deși trebuiau și puteau să îl prevadă, deoarece au acționat conform cutumei existente la nivelul federațiilor și a COSR, procedând în același mod și în alte situații, fără a lua în considerare în vreun moment că faptul că COSR ar fi autoritate contractantă în sensul legii achizițiilor publice ar impune să folosească procedura de achiziții publice și cu privire la fondurile proprii”, se arată în motivarea instanței.

Judecătorii au mai arătat că vinovăția unei persoane trebuie stabilită prin probe directe și certe, în caz contrar, așa cum s-a întâmplat în acest dosar, ”raționamentul dedus pe baza probelor indirecte trebuie să conveargă într-un raționament fără fisuri”.

În cazul de față, au mai arătat magistrații, nu se poate demonstra că intenția inculpaților a fost de a prejudicia instituția, în scopul obținerii unui beneficiu.

COSR nu va primi despăgubiri

Astfel judecătorii i-au achitat pe cei cinci inculpați și a respins solicitarea COSR de acordare a unor despăgubiri civile. De asemenea, s-a dispus ridicarea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor imobile din proprietatea inculpaților. Decizia nu este definitivă și a fost deja atacată cu apel atât de procurori cât și de inculpați.

În 2016, România a avut una dintre cele mai slabe prezențe la Jocurile Olimpice, cu doar patru medalii obținute la 15 discipline: un aur, un argint și două bronzuri. La finalul campaniei, președintele COSR, Alin Petrache, și-a anunțat demisia.