News

Șefii din spitale, numiți după noi criterii. Persoanele care nu vor mai avea voie să dețină aceste funcții

13.05.2021 | 17:07
Sefii din spitale numiti dupa noi criterii Persoanele care nu vor mai avea voie sa detina aceste functii
Violeta Alexandru, fostul ministru al Muncii, este printre inițiatorii proiectului de lege/ Sursa: Hepta Fotomontaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Primăriile nu vor mai putea desemna în consiliile de administrație ale spitalelor din subordine persoane cu condamnări penale definitive sau fără să aibă un minim de experiență în domeniul sanitar.

În schimb, va fi permisă desemnarea unor persoane care au activat în cadrul unor organizații non-guvernamentale care au ca scop reprezentarea pacienților sau apărarea drepturilor acestora, potrivit unui proiect de lege inițiat de către parlamentari din coaliția de guvernământ.

ADVERTISEMENT

Până acum, administrațiile locale își desemnau reprezentanții în consiliile de administrație exclusiv din rândul structurii de management privind asistența medicală din cadrul primăriilor sau consiliilor județene.

Condiții de experiență pentru numirea în conducerile spitalelor

Limitarea ca reprezentanții numiti de consiliul județean ori consiliul local, după caz, respectiv de Consiliul General al Municipiului București din cadrul consiliului de administrație pentru spitalele publice din rețeaua autorităților administrației publice locale să fie numiți strict din rândul structurii de asigurare a managementului asistenței medicale este una discriminatorie”, susțin inițiatorii proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

Aceștia nu s-au mulțumit cu abrogarea articolului de lege care prevedea procedura menționată mai  sus, ci au introdus unele criterii pentru persoanele pe care autoritățile locale le vor desemna în conducerile spitalelor.

Astfel, acestea trebuie să fie absolvenți de studii superioare finalizate cu licență și să dețină la data numirii cel puțin cinci ani de experiență profesională și/ sau de management în domeniul medical, farmacie, sănătate publică, juridic sau economic.

ADVERTISEMENT

De asemenea, condiția experienței în domeniile menționate poate fi îndeplinită alternativ prin deținerea unei experiențe de minim cinci ani de activitate în cadrul unei asociații sau fundații de reprezentare sau de apărare ale drepturilor pacienților.

Durata de minim cinci ani este aproximativ echivalentă cu 10.000 ore de muncă în domeniu, barem pe care literatura de specialitate în domeniul resurselor umane o consideră necesară pe baza de experiență pentru a atinge nivelul de exert într-un domeniu profesionale. De asemenea, în legislația românească se regăsesc mai multe exemple în care experiența de minim cinci ani este solicitată pentru  a putea ocupa anumite posturi din domeniul public”, motivează parlamentarii puterii.

ADVERTISEMENT

Condamnații penal nu mai pot fi membri în consiliile de administrație

În plus, este impusă o restricție accederii în consiliile de administrație, proiectul de lege preluând formularea inițiativei legislative cetățeneștei de modificare a Constituției Românie, promovată de USR-PLUS și cunoscută în spațiul public sub formula „fără penali în funcții publice”, astfel încât aceasta să se aplice la nivelul consiliilor de administrație ale spitalelor publice.

Nu pot fi numiți membri ai consiliului de administrație pentru spitalele publice cetățenii condamnați defmitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”, se arată în proiectul de lege.

Inițiatorii proiectului de lege sunt deputații USR-PLUS Cristian Seidler și Rareș Pop și deputatul PNL Violeta Alexandru, fostul ministru al Muncii. Proiectul lor a primit semnături de susținere din partea colegilor lor de partid, precum și de la parlamentari din grupurile UDMR și cel al minorităților naționale.

Inițiativa legislativă, prin care este modificată Legea 96 din 2006 privind reforma în domeniul sănătății, a fost depusă la Senat, urmând ca după eventuala adoptare să fie trimis la Camera Deputaților, care este forul decizional în domeniul sănătății.

ADVERTISEMENT