Pariuri sportive

Şefii fotbalului se muşcă între ei. Platini a aranjat Qatarul, FIFA Balonul de Aur

Mult timp s-a vorbit de faptul că numirea francezului Michel Platini în fruntea UEFA a fost sugerată ţărilor de pe continentul nostru chiar de către preşedintele forului mondial, elveţianul...
16.01.2014 | 16:05
Sefii fotbalului se musca intre ei Platini a aranjat Qatarul FIFA Balonul de Aur
ADVERTISEMENT

Mult timp s-a vorbit de faptul că numirea francezului Michel Platini în fruntea UEFA a fost sugerată ţărilor de pe continentul nostru chiar de către preşedintele forului mondial, elveţianul Sepp Blatter. Însă ultimele declaraţii de o parte şi de cealaltă exprimă tocmai contrariul. Putem chiar, mai degrabă, vorbi de o stare de tensiune care continuă să crească între cele două părţi. Evenimentele demonstrează fie o teamă a lui Blatter de influentul francez care ar putea aspira la mai mult în viitor decît şefia UEFA, fie o animozitate bine ascunsă destul timp, dar care acum răzbate pe sub uşile închise.

Deranjat de iniţiativele francezului

Un prim motiv care a creat conflictul este faptul că Michel Platini este un personaj care vrea să introducă prea multe elemente noi pentru dinamizarea şi făcerea mai atractivă a sportului rege spre deosebire de Blatter, care răspunde cu mare încetineală la orice intenţie de nou. Platini a venit cu tot felul de idei şi în 2013, atît la nivel de naţionale, cît şi la cel de club. Ultima, privind perioadele de transfer, în sensul eliminării etapei de mercato de iarnă sau al limitării lui la maxim două achiziţii de club. Alte idei pronunţate în 2013 au fost: eliminare temporară de 15 minute ca la rugby pe parcursul unui meci, scoaterea cartonaşului roşu pentru fault comis de portar, accesul cîştigtoarelor de cupe din ţările mari în preliminariile Ligii Campionilor, etc. Toate acestea au fost privite cu iritare la FIFA.

ADVERTISEMENT

Măsuri deja aplicate de Platini

Michel Platini nu e doar omul vorbelor, ci şi al faptelor . De cînd a venit el la UEFA numărul arbitrilor a crescut de la 4 la 6, sporirea numărului de participante la turneul final Euro de la 16 la 24, organizarea turneului final de Euro în mai multe ţări concomitent (pentru Euro 2020 candidează şi capitala României), introducerea tehnologiei de poartă pentru a stabili dacă e sau nu gol.

Blatter a ieşit primul la atac

Blatter este cel care a tot stat, a mocnit şi apoi a explodat, acuzîndu-l pe şeful UEFA de faptul că s-a ajuns ca mondialul din 2022 să se dispute în Qatar şi să pună pentru prima oară în istoria competiţiei problema desfăşurării lui în lunile de iarnă, singurele care corespund din punctul de vedere al regimului termic. “Dacă am ajuns să jucăm prin anumite ţări unde e imposibil să se dispute un meci vara trebuie să-i mulţumim şefului UEFA şi ţărilor din Europa care i-au urmat sfatul. Respectăm federaţia din Qatar, dar dacă nu se poate juca atunci cînd au loc turneeele finale, nu avem ce face.” De altminteri, fără a fi spus ceva public, Blatter se gîndeşte serios cum ar putea anula acordarea dreptului de ţară gazdă Qatarului şi da acest drept SUA, ţară pe care elveţianul o vedea cea mai potrivită,

ADVERTISEMENT

Qatar-2022-World-Cup-3002169

Platini a vorbit deschis despre Balonul de Aur

Replica unuia care spre deosebire de Blatter chiar provine din lumea fotbalului nu a întîrziat să vină la momentul perfect, decernarea Balonului de Aur. Pentru Platini e clar că FIFA a dictat învingătorul. “Pînă să pună FIFA mîna pe Balonul de Aur cîştiga pe merit cine strîngea mai multe trofee în acel an. Pentru mine cîştigătorul e Frank Ribery, dar nu pentru că e francez ca mine, cum probabil gîndesc mulţi. Un jucător care a luat trei trofee într-un an cum a fost Frank e învingător fără a mai discuta vreun cuvînt despre motivaţie. Amintiţi-vă de Spania în 2010, campioană mondială, dar Balonul de Aur a ajuns la Messi. Şi probabil că aşa va fi şi la anul, tot Ronaldo sau Messi, peste doi ani Messi sau Ronaldo şi tot aşa”.

Cristiano-Ronaldo-Lionel-Messi-and-Franck-Ribery-3018407

 

Tags: