News

Șefii Jandarmeriei Române, puși sub acuzare de procurorii DNA. Ce acuzații grave li se aduc. Bogdan Enescu: ”Nu iau în calcul demisia”. Update

24.09.2020 | 17:32
Sefii Jandarmeriei Romane pusi sub acuzare de procurorii DNA Ce acuzatii grave li se aduc Bogdan Enescu Nu iau in calcul demisia Update
Șefii Jandarmeriei Române, audiați de procurorii DNA. Ce acuzații grave li se aduc. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Puși sub acuzare de DNA în cursul săptămânii trecute, șeful Jandarmeriei Române, colonelul Bogdan Enescu și foștii șefi, colonelul Ionuț Cătălin Sindile și generalul Constantin Florea, au fost audiați joi de procurori.

UPDATE, 17:32/

Şeful Jandarmeriei Române, colonelul Bogdan Enescu, şi foştii şefi ai instituției, colonelul Ionuţ Cătălin Sindile şi generalul Constantin Florea vor fi urmăriți penal de DNA pentru uzurparea funcției dacă funcționarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

ADVERTISEMENT

Conform News.ro, aceștia ar fi încasat ilegal plata pentru ore suplimentare de aproape 80.000 de lei. Procurorii militari din cadrul DNA au dispus efectuarea urmăririi penale  față de cei trei, după cum urmează:

Față de Bogdan Enescu colonel, la data faptelor şi în prezent împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, pentru uzurparea funcţiei dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (10 acte materiale).

ADVERTISEMENT

Față de Constantin Florea, general de brigadă, la data faptelor împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în prezent inspector şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj, pentru uzurparea funcţiei dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (3 acte materiale).

A mai fost pus sub acuzare și Ionuţ-Cătălin Sindile, colonel în rezervă, la data faptelor împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, fost comandant al Şcolii de Aplicaţie pentru Ofiţeri ai Jandarmeriei Române “Mihai Viteazul”, pentru uzurparea funcţiei dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (7 acte materiale).

ADVERTISEMENT

Cei trei suspecţi ar fi încasat, în cursul anului 2020, drepturi băneşti în sumă totală de 79.852 lei reprezentând ore suplimentare, fără vreo justificare legală bazată pe vreo dispoziţie a şefului ierarhic superior şi fără vreun temei care să justifice caracterul operativ sau neprevăzut al activităţilor desfăşurate.

Ca împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, suspectul Enescu Bogdan ar fi aprobat, în perioada mai – iunie 2020, statele de plată şi centralizatoarele lunare ale orelor prestate suplimentar şi ar fi încasat drepturi băneşti în sumă de 36.068 lei, reprezentând ore suplimentare, aferente perioadei ianuarie – aprilie 2020, fără respectarea prevederilor legale, respectiv fără ca efectuarea orelor suplimentare să fi fost dispusă de şeful ierarhic superior şi fără ca, din documentele întocmite, să fi rezultat caracterul operativ sau neprevăzut al activităţilor desfăşurate. Concret, suspectul ar fi încasat bani pentru ore suplimentare cu încălcarea art. 21 alin. (1) şi (4) din Legea–cadru nr. 153/2017 şi art. 35 alin. (3) şi (6) din O.u.G. nr. 114/2018“, a precizat DNA într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

În mod similar, în perioada septembrie 2018 – martie 2019, ca împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, suspectul Sindile Ionuţ-Cătălin ar fi efectuat ore suplimentare fără respectarea prevederilor legale, ulterior, în luna iunie 2020, ar fi solicitat Inspectoratului General al Jandarmeriei Române acordarea majorării salariale corespunzătoare, iar în baza aprobării documentelor de către suspectul Enescu Bogdan (deşi acesta din urmă, la data efectuării orelor suplimentare, îndeplinea funcţia de inspector şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Ilfov, fiind în subordinea nemijlocită a solicitantului), ar fi încasat, în luna iulie 2020, drepturi băneşti în sumă de 28.165 lei”, au mai adăugat procurorii.

UPDATE, 12:43. Bogdan Enescu, șeful Jandarmeriei, a declarat, imediat după ieșirea de la sediul DNA, că a discutat cu procurorul privind cazul în care este suspectat că și-ar fi aprobat ilegal sute de ore suplimentare, în starea de urgență, și că nu vrea să ascundă adevărul.

“Am discutat cu procurorul de caz. Cercetările în caz continuă și se va face lumină fără nicio problemă în acest caz.

Vă pot spune că îmi doresc să se facă lumină în acest caz, pentru că nu este o situație benefică, nici din punct de vedere personal, nici din punct de vedere instituțional. Voi da tot concursul, și instituția și eu personal ca să se facă lumină în acest caz. Nu am nicio intenție de a ascunde adevărul sau alte situații care pot conduce la clarificarea acestui caz”, a spus Enescu.

În ceea ce privește o eventuală demisie, acesta a spus că “Sub nicio formă nu intrăm în astfel de speculații. Nu iau în calcul demisia”.

Știre inițială, 9:57/ Aceștia sunt chemați să dea explicații cu privire la o serie de acuzații grave, privind un prejudiciu uriaș, precum și în legătură cu sutele de ore suplimentare pe care le-ar fi pontat în timpul stării de urgență.

Mai exact, aceștia ar fi cauzat un prejudiciu de peste 80.000 de lei. În cazul șefului Jandarmeriei, Bogdan Enescu, prejudiciul ajunge la peste 40.000 de lei.

Șefii Jandarmeriei Române, audiați joi la DNA

La finele săptămânii trecute, șeful Jandarmeriei Române, colonelul Bogdan Enescu, și foștii conducători ai instituției, colonelul Ionuț Cătălin Sindile și generalul Constantin Florea, au fost puși sub acuzare de DNA pentru că ar fi încasat ilegal sute de ore suplimentare.

Joi, 24 septembrie, Enescu, Sindile și Florea se vor afla în fața procurorilor DNA pentru a da mai multe explicații privind acuzațiile grave care li se aduc, anunță România TV.

Din referatul DNA rezultă că Enescu și-ar fi aprobat singur efectuarea și plata a 900 de ore suplimentare, fără acordul șefului ierarhic superior, adică al chestorului Bogdan Despescu.

În ceea ce-l privește pe Sindile, fostul șef, acesta este acuzat că ar fi fost plătit pentru orele suplimentare efectuate chiar și în seara zilei de 10 august 2018, la mitingul Diasporei, care a degenerat în violențe de stradă.

Bogdan Enescu și colegii săi au fost puși sub urmărire penală pentru infracțiunea de uzurpare a funcției din Codul penal coroborate cu articolul 13 indice 2 din legea 78/2000 privind sancționarea faptelor de corupție, informează sursa citată.

Ce spunea șeful Jandarmeriei despre aceste acuzații

Imediat după apariția în presă a acestor acuzații, șeful Jandarmeriei Române a dezvăluit că în realitate a muncit mult mai multe ore suplimentare decât cele 900 în legătură cu care este suspectat că şi le-ar fi aprobat ilegal.

”Este o informație care nu are niciun temei real și adevărul va ieși la iveală. Vă spun, așa, cu titlu informativ un singur amănunt.

Într-o singură lună, pe timpul stării de urgență, în care activitatea mea s-a desfășurat în exclusivitate din punct de vedere profesional majoritatea timpului, au fost luate în evidență 153 de ore suplimentare, aceasta este cel mai mare număr de ore suplimentare.

Iar tot un aspect tehnic este faptul că orele suplimentare plătite, pentru că sunt două elemente tehnice aici, timpul petrecut la serviciu, efectiv, evidența care există cu privire la acest aspect și orele suplimentare plătite care se încadrează în plafonul prevăzut de lege, fără nicio depășire.”, spunea Bogdan Enescu, pe 19 septembrie, la Digi24.

ADVERTISEMENT