Sport

Şeful Biroului de Investigaţii Criminale al IPJ Brăila a fost reţinut!

Şeful Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila, Ionel Iorga, a fost reţinut de către procurorii Serviciului Teritorial Galaţi al DNA pentru abuz în serviciu,...
13.11.2015 | 10:41
Seful Biroului de Investigatii Criminale al IPJ Braila a fost retinut

Şeful Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila, Ionel Iorga, a fost reţinut de către procurorii Serviciului Teritorial Galaţi al DNA pentru abuz în serviciu, şantaj şi sustragere sau distrugere de probe, fiind acuzat că a intervenit într-un dosar penal.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii Serviciului Teritorial Galaţi al instituţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea, din 12 noiembrie, a lui Ionel Iorga, ofiţer de poliţie judiciară şi şef al Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şantaj, abuz în serviciu, în formă continuată (3 acte materiale) şi sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri, în formă continuată (2 acte materiale).

Procurorii precizează, în ordonanţa de reţinere a lui Ionel Iorga, că, în perioada octombrie – decembrie 2013, acesta, profitând de funcţia sa, şi-a încălcat în mod deliberat atribuţiile de serviciu exercitând în cadrul unui dosar penal, aflat în lucru la formaţiunea de Poliţie condusă de el, demersuri abuzive de imixtiune în cercetarea penală făcută de către un ofiţer de poliţie, subaltern al său.

Concret, Iorga i-a cerut acestuia, în mod repetat, să determine, depăşindu-şi atribuţiile de serviciu, două persoane vizate în dosarul respectiv să plătească 1.100 lei persoanei vătămate, un folos necuvenit.

Această sumă de bani reprezenta diferenţa dintre cei 2.600 lei pretinşi de persoana vătămată şi cei doar 1.500 lei recunoscuţi de către cei doi făptuitori ca fiind cuveniţi, precizează anchetatorii.

De asemenea, Ionel Iorga a refuzat să înainteze la unitatea de parchet acel dosar împreună cu referatul cu propunere de neîncepere a urmăririi penale, în condiţiile în care propunerea era agreată ca legală şi temeinică de către procurorul desemnat pentru supravegherea urmăririi penale, care aplicase în acest sens viza sa pe adresa de înaintare a cauzei cu respectiva propunere.

Mai mult, şeful Biroului de Investigaţii Criminale al Poliţiei Brăila a determinat un alt subordonat, agent de poliţie, să facă cercetări în respectivul dosar, fără a fi fost desemnat în scris, având ca scop exclusiv obţinerea plăţii aceluiaşi folos necuvenit pentru partea vătămată.

“În cele din urmă, prin constrângerea celor doi făptuitori (ameninţări explicite), inculpatul Iorga Ionel a reuşit să obţină pentru persoana respectivă (fost poliţist, cu care inculpatul a fost coleg de serviciu şi se afla în relaţii personale apropiate), încasarea respectivului folos bănesc necuvenit”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

Potrivit aceluiaşi document, în 29 noiembrie 2013, Iorga Ionel a făcut demersuri abuzive, în aceeaşi calitate şi aceleaşi circumstanţe, de imixtiune în activitatea de cercetare penală desfăşurată în cadrul a trei dosare penale de către doi subalterni de-ai săi, unul dintre ei fiind acelaşi ofiţer de poliţie, constând în refuzul său de a înainta cauzele respective la unitatea de parchet împreună cu referatele cu propunere de clasare (în condiţiile în care propunerea era agreată ca legală şi temeinică de către procurorul desemnat pentru supravegherea urmăririi penale, care aplicase în acest sens viza sa pe adresa de înaintare a cauzei cu respectiva propunere.

“Prin aceste activităţi abuzive, inculpatul Iorga Ionel a vătămat interesele legale profesionale ale subordonaţilor săi (acelea de a efectua în mod independent cercetarea penală, doar sub supravegherea legală a procurorului şi fără imixtiunea organelor poliţieneşti ierarhic superioare), precum şi interesele legale ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila (interese rezultând din dreptul exclusiv al procurorului de a supraveghea activitatea de cercetare penală şi de a da dispoziţii obligatorii organului de cercetare penală – activităţi ce se circumscriu interesului general al justiţiei penale)”, precizează DNA.

Conform aceleiaşi surse, în ultima decadă a lunii noiembrie 2013, Ionel Iorga, în aceeaşi calitate, a extras dintr-un dosar penal, cu intenţie, fără acceptul ofiţerului de poliţie care făcuse cercetarea penală, referatul cu propunere de neîncepere a urmăririi penale întocmit în cauză şi adresa de înaintare către unitatea de parchet, împiedicând astfel soluţionarea cauzei respective.

Şeful Biroului de Investigaţii Criminale al Poliţiei Brăila va fi prezentat, vineri, Tribunalului Galaţi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Sursa: Mediafax.ro.

Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul...
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul 632 mondial: ”Urăsc acest sport din tot sufletul”
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să...
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să îi ia fetele, după ce a fost aproape de moarte
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au...
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Anunțul trist despre Florin Piersic! Durerea care l-a urmărit: Dacă aş putea, m-aş...
Anunțul trist despre Florin Piersic! Durerea care l-a urmărit: Dacă aş putea, m-aş întoarce...
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce...
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce se întâmplă cu copiii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română