News

Şeful Casei de Pensii a explicat cum se calculează pensia. Câţi bani poţi lua, în funcţie de anii de muncă

Șeful Casei de Pensii a dezvăluit formula folosită pentru calcularea pensiei în funcție de anii de muncă și anunță recalcularea banilor pentru 2,3 milioane de dosare.
24.04.2022 | 17:40
Seful Casei de Pensii a explicat cum se calculeaza pensia Cati bani poti lua in functie de anii de munca
Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a explicat cum se calculează pensiile în România / Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a explicat cum se calculează pensiile în România și a anunțat că urmează recalcularea, evaluarea și digitalizarea a nu mai puțin de 2,3 milioane de dosare de pensie. Mai mult, el a exemplificat și metoda de calcul prin care se socotesc banii care revin fiecărui angajat, la pensionare.

Şeful Casei de Pensii a explicat cum se calculează pensia

Şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat că sunt evaluate milioane de dosare de pensie și, în același timp, se calculează care este suma de bani pe care o primește fiecare dintre cei care au contribuit la sistemul național de pensii.

ADVERTISEMENT

”La nivel național, am trecut de 2,3 milioane de dosare evaluate. Noi urmărim în principal două lucruri importante. În primul rând, noi trebuie să introducem aceste dosare într-un format electronic nou, practic trebuie să digitalizăm toate aceste dosare.

Apoi, noi trebuie să verificăm aceste dosare și să picăm pe același punctaj pe care respectivul l-a avut când a ieșit la pensie”, a explicat Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Iar pentru a explica, pas cu pas, cum se calculează suma cuvenită fiecărui angajat în momentul pensionării, Daniel Baciu s-a folosit de un exemplu, cel al unui muncitor care a lucrat în industria textilă timp de aproape 30 de ani, la tricotaje.

Cum se calculează câți bani se pot lua la pensie, în funcție de anii de muncă

Conform declarațiilor făcute de Daniel Baciu la Antena 3, metoda de calcul folosită de Casa Naționale de Pensii Publice se bazează pe doi factori: stagiul de cotizare în sistem și numărul total de puncte realizate de beneficiarul pensiei.

ADVERTISEMENT

”Sunt două date foarte importante pe care noi trebuie să le urmărim. (…) Când facem evaluarea, noi ne referim, în principal, la stagiul de cotizare realizat și al doilea indicator este numărul total de puncte realizate de respectivul beneficiar”, a precizat Şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.

Și, pentru a folosi un exemplu, el a explicat cazul unui bărbat care a lucrat timp de 27 de ani în industria textilă, din care 22 realizați în grupa a doua de muncă. ”Spre exemplu, cazul unui bărbat care are un stagiu de 38 de ani o lună și 20 de zile și are un total de puncte de 23,81575.

ADVERTISEMENT

Are 22 de ani realizați în grupa a doua de muncă, aceștia sunt anii cotizați. La ei se adaugă un spor de ani în plus aferent grupei a doua de muncă, astfel încât, cu cei cinci ani de condiții normale realizate, ajunge la acest stagiu de 38 de ani, o lună și 29 de zile.

A lucrat în tricotaj, efectiv a lucrat 22 de ani și 24 de zile în grupa a doua, respectiv cinci ani în condiții normale. Deci, după 27 de ani de muncă, în momentul de față a ajuns la un punctaj mediu de 0,8164 pe care îl înmulțim cu valoarea actuală a punctului de pensie de 1586 de lei și vedem că are în jur de 1.500 de lei”, a spus pentru sursa citată, Daniel Baciu.

Parlamentul vrea să modifice legea pensiilor! Cei care trăiesc în orașe poluate se pot pensiona anticipat

Parlamentarii au dat, deja, aviz pozitiv modificărilor propuse la legea pensiilor. Mai exact, Camera Deputaților va aduce o nouă modificare a legii care organizează activitatea sistemului de pensii pentru a le permite celor care locuiesc în zonele afectate de poluare să se pensioneze anticipat, fără a primi însă indemnizații mai mici.

“În anii precedenţi, Parlamentul României a adoptat mai multe legi în sprijinul cetăţenilor care au locuit în zone de risc. Soluţia identificată a fost aceea de a scădea cu doi ani vârsta de pensionare în localităţile afectate, astfel încât raportul dintre vârsta de pensionare şi speranţa de viaţă să fie similar cu cel întâlnit în regiuni cu activităţi mai puţin nocive”, se arată în proiectul de modificare al legii pensiilor.

Modificările aduse legii pensiilor urmează să fie puse pe masa deputaților într-unul dintre plenurile viitoare ale Camerei și, în cazul în care se va aproba, cei care au lucrat în zone miniere (dar nu  numai) vor beneficia de pensionare cu doi ani înainte de termen.

ADVERTISEMENT
Tags: