News

Șeful DNA dă vina pe CSM pentru lipsa mediatizării anchetelor: ”S-a schimbat politica de comunicare a sistemului judiciar”

Șeful DNA, Crin-Nicu Bologa, a explicat de ce se cunosc mai puține detalii, în ultimii ani, despre cazurile anchetate de instituția pe care o reprezintă. Șeful DNA dă vina pe CSM.
09.12.2021 | 10:52
Seful DNA da vina pe CSM pentru lipsa mediatizarii anchetelor Sa schimbat politica de comunicare a sistemului judiciar
ADVERTISEMENT

Crin-Nicu Bologa spune despre lipsa mediatizării anchetelor Direcției Naționale Anticorupției (DNA) că în urma unei decizii a Consiliului Superior al Magistraturiii (CSM) s-a limitat comunicarea în acest sens.

De altfel, Crin-Nicu Bologa a precizat că zilnic apar pe site-ul instituției pe care o conduce comunicate de presă cu persoanele trimise în judecată sau puse sub acuzare.

ADVERTISEMENT

Crin-Nicu Bologa: ”În 2018 CSM a limitat accesul la această comunicare”

”Un observator atent al activității DNA poate să observe că aproape în fiecare zi noi facem comunicate de presă, unul sau mai multe, cu persoane trimise în judecată, cu persoane puse sub acuzare.

Între timp s-a schimbat politica de comunicare a sistemului judiciar. În 2018 mi se pare a apărut o decizie a CSM care limitează și mai mult această comunicare”, a declarat șeful DNA, la Radio România Actualități.

ADVERTISEMENT

Șeful DNA: ”Avem mai multe persoane arestate ca în ultimii ani”

Totodată, Crin-Nicu Bologa a spus că DNA respectă în momentul de față și politica de comunicare din timpul unei urmăriri penale, care limitează accesul la informațiile dintr-un dosar.

Liderul DNA a mai mărturisit că, în prezent, sunt mai multe persoane arestate, decât în ultimii ani, odată ce au fost anchetate de DNA.

ADVERTISEMENT

”Comunicarea în timpul urmăririi penale, comunicare publică, oricum era limitată pentru că urmărirea penală este o fază nepublică a procedurii penale.

Noi aici avem două reguli pe care trebuie să le respectăm – trebuie să respectăm prezumția de nevinovăție a persoanelor cercetate și de asemenea trebuie prin comunicare trebuie să nu afectăm urmărirea penală în dosarele noastre.

ADVERTISEMENT

Având în vedere cele două principii pe care noi le respectăm noi fiind un serviciu public în slujba cetățeanului în aceste limite încercăm să comunicăm cât de bine putem.

Pe de altă parte… avem foarte multe persoane arestate, mai multe ca în ultimii ani, dar fiind în custodia DNA noi suntem răspunzători de prezumția de nevinovăție a acestora”, a mai spus Bologa.

Crin-Nicu Bologa se află în fruntea DNA de anul trecut. Mai exact, din februarie 2020. El va îndeplini funcția pentru o perioadă de trei ani.

ADVERTISEMENT
Tags: