News

Șeful Gărzii de Mediu, despre numărul de decese cauzate de coronavirus: “Din cauza poluării mor mai mulți și nu facem nimic”

Octavin Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, a discutat vineri, la Digi24, despre numărul de persoane care decedează în urma infecției cu SARS-CoV-2, declarând că: "mai mulți mor din cauza poluării și nu facem nimic".
28.05.2021 | 21:51
Seful Garzii de Mediu despre numarul de decese cauzate de coronavirus Din cauza poluarii mor mai multi si nu facem nimic
ADVERTISEMENT

Berceanu a întreprins mai multe acțiuni menite să identifice firmele și persoanele care sunt implicate în afaceri ilegale cu depozitare și ardere a deșeurilor.

Mai mulți experți avertizează că poluarea din orașele mari, în special Bucureștiul, are efecte extrem de nocive asupra stării de sănătate a populației.

ADVERTISEMENT

Octavian Berceanu, despre persoanele care au decedat în urma infecției cu SARS-CoV-2: “Din cauza poluării mor mai mulți”

“Am ajuns la Sărulești deoarece arderile ilegale afectau circulația pe A2 și începe sezonul estival. Să ai un nor de ceață vizibil pe A2 este foarte periculos, acolo se circulă cu viteză, o frână bruscă poate să fie cauza unui accident, mașina din spate poate să nu aibă timp de reacție suficient, nu mai vorbim de poluarea aerului.

Am găsit structuri de crimă organizată și îmi doresc ca alături de Jandarmerie și Ministerul Finanțelor acestea să devină istorie.

ADVERTISEMENT

Acestor structuri li se pot atașa importuri ilegale de deșeuri, ei deja transportă deșeuri ilegale și vreau să le desființăm, să nu mai existe un pod pentru cei care se ocupă de importul de deșeuri.

Vă dau un simplu exemplu, un camion de cupru de cinci tone valorează cel puțin 30.000 de euro și sunt multe camioane care pleacă de acolo. În Sărulești se fac actele pentru cablurile arse în Țintești, lângă București. Am dat amenzi și șase firme au rămas fără autorizație.

ADVERTISEMENT

Deșeurile vin din ceea ce ar trebui să reprezinte din economia circulară, banii în loc să se rostogolească la vedere sunt înmormântați în economia neagră.

E o piață neagră a deșeurilor care normal trebuie să intre în economia circulară, să genereze profit, iar profitul nu se găsește în impozitele plătite.

ADVERTISEMENT

Nu există zi în care să nu se încerce pătrunderea în țară sub o formă sau alta cu deșeuri, pe la punctele de frontieră ale României. Multe dintre aceste deșeuri au alte etichete, alte anexe, cum ar fi ‘produse second-hand’. 

Un transport are undeva la 20 și ceva de tone. Recent am confiscat 90 de containere la Agigea, într-un singur control, într-o zi. Dacă am scoate deșeurile confiscate, am putea să le întindem pe Arena Națională și să facem un strat suficient cât să poți ‘sădi un copac’.

Murim cu zile din cauza poluării, numărul zilnic de morți din cauza poluării este mai mare decât Covid, dar pentru poluare nu facem nimic. Nu sunt bani, nu sunt forțe, dar numărul victimelor este mai mare”, a declarat Octavian Berceanu.

ADVERTISEMENT