Rusia a comentat deja subiectul și a refuzat categoric o astfel de idee. Cu toate acestea, negocierile de pace declanșate de Donald Trump ar putea schimba regulile jocului din mers. Astfel, Rutte declară că NATO analizează opțiuni pentru o posibilă menținere a păcii din Ucraina.
Aceste trupe ar putea include state membre și țări terțe, însă e exclus ca soldații americani să ajungă acolo. În aceste zile are loc conferința de la Munchen unde vor exista discuții tensionate pe acest subiect. Statele Unite ale Americii nu par dispuse să își trimită trupele într-un astfel de scenariu.
”Există multe modalități de a organiza o astfel de misiune. Ar putea fi NATO, ar putea fi state individuale non-NATO care ajută. Dar nu voi intra în detalii care l-ar putea informa pe Vladimir Putin”, a declarat oficialul NATO. Momentan, ziua de 12 februarie 2025 va rămâne în istorie după telefonul dat de Trump lui Putin.
Un telefon care a revoltat majoritatea țărilor din Uniunea Europeană care nu pot să accepte că Ucraina va fi predată pe tavă Rusiei. Până atunci, reamintim că Rusia a respins deja categoric ideea trimiterii unor trupe NATO de menținere a păcii în Ucraina, după încetarea focului.
Rușii privesc acest scenariu drept o capcană și o ”escaladare incontrolabilă”. Practic, rușii nu văd nicio diferență între faptul că Ucraina nu ar avea dreptul să adere la NATO, dar trupele NATO ar fi acolo prezente să protejeze Kievul. ”Această propunere este pentru Rusia total inacceptabilă”, a declarat Maria Zaharova.
Premierul britanic Keir Starmer și ministrul german al apărării Boris Pistorius s-au declarat favorabili posibilităților ca țările lor să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina. Volodimir Zelenski ceruse cel puțin 200.000 de soldați europeni ca garanție de securitate pentru Ucraina, dacă Kievul va accepta o pace forțată cu cedare de teritorii.
”Din partea tuturor europenilor? 200.000, cel puțin. Deci, cel puțin, altfel nu înseamnă nimic”, a declarat Zelenski într-o dezbatere la forumul economic de la Davos. Momentan, Donald Trump l-a sunat pe Vladimir Putin și a lansat în spațiul public mai multe semnale că ar fi dorit să fie mult mai apropiat de Rusia.
O întoarcere cu 180 de grade față de politica administrației Biden, care a condamnat ferm războiul din Ucraina și care dă fiori tuturor țărilor europene, inclusiv României. De altfel, în spațiul public se vorbește tot mai mult despre faptul că lumea și Europa va fi reîmpărțită la fel ca în anii 45.
Emil Hurezeanu, ministru de externe al României, a fost sincer într-o intervenție la Antena 3, atunci când a fost întrebat dacă țara noastră are motive să se teamă că va fi abandonată de către Statele Unite ale Americii în brațele Moscovei. ”Avem cu toţii motive de îngrijorare. Se vorbeşte despre întoarcerea marilor puteri”, a declarat Hurezeanu.