News

Șeful Poliției de Frontieră Mehedinți, reținut de procurori. Este acuzat că ar fi sprijinit grupări de contrabandiști

Șeful Poliției de Frontieră din Mehedinți a fost reținut pentru 24 de ore. Acesta este acuzat că ar fi sprijinit grupări de contrabandiști.
01.07.2021 | 09:01
Seful Politiei de Frontiera Mehedinti retinut de procurori Este acuzat ca ar fi sprijinit grupari de contrabandisti
ADVERTISEMENT

Procurorii de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au dispus reținerea pentru 24 de ore a șefului Poliției de Frontieră Mehedinți, Sorin Coman.

Acesta este acuzat că ar fi sprijinit mai multe grupări care realizau contrabandă cu țigări. Prejudiciul în acest dosar se ridică la aproape 4 milioane de lei, circa 800 de mii de euro.

ADVERTISEMENT

Șeful Poliției de Frontieră Mehedinți, reținut după perchezițiile DIICOT

Joi dimineață, șeful Poliției de Frontieră Mehedinți a fost reținut pentru 24 de ore, anunță Digi24. În același dosar instrumentat de DIICOT, au mai fost reținuți un agent de la Poliția de Frontieră și un alt polițist de la Combaterea Crimei Organizate din Mehedinți.

Miercuri, 30 iunie, procurorii DIICOT şi ofiţerii DGA au efectuat peste 150 de percheziţii în judeţele Mehedinţi, Timiş, Cluj şi Dolj pentru destructurarea unei grupări infracţionale care se ocupa cu contrabanda de tigări trafic de droguri, complicitate la trafic de droguri, compromiterea intereselor justiţiei şi luare de mită în variantă agravantă, în formă continuată.

ADVERTISEMENT

Prejudiciul este de aproape patru milioane de lei. 90 de persoane au fost audiate în acest dosar. Şeful Poliţiei de Frontieră Mehedinți, Sorin Coman, a fost și el ridicat de mascați.

”Începând cu anul 2019, pe raza judeţului Mehedinţi, şi-a desfăşurat activitatea un grup infracţional organizat, specializat în preluarea, transportul, depozitarea şi comercializarea de ţigarete provenite din contrabandă, introduse ilegal pe teritoriul României, prin sustragerea de la controlul vamal, din Serbia, Ucraina şi Republica Moldova.

ADVERTISEMENT

Organizarea ierarhică şi rolurile membrilor în cadrul grupării erau bine determinate, aceştia respectând cu stricteţe modul de operare şi măsurile de precauţie stabilite, îndeplinind cu rigurozitate sarcinile trasate de factorii decizionali ai entităţii, astfel încât să se reducă la minimum riscul deconspirării activităţii infracţionale de către organele de urmărire penală”, se arată într-un comunicat de presă, de miercuri, al DIICOT.

Cum acționau membrii grupării de contrabandiști

Potrivit autorităților, gruparea era coordonată, în calitate de lider, de către un bărbat, ce avea rolul de a negocia cu furnizorii preţurile, cantităţile şi sortimentele de ţigarete pe care intenţiona să le cumpere.

ADVERTISEMENT

Acesta finanţa cumpărarea acestora şi coordona activitatea ilicită de comercializare a ţigaretelor de către membrii de pe palierele inferioare, de preluare, transport, descărcare, depozitare şi vânzare, stabilindu-le acestora sarcini precise şi modalitatea de desfăşurare a operaţiunilor de contrabandă.

”Membrii grupării acţionau din dispoziţia liderului, pe linia preluării, transportului, depozitării, deţinerii şi comercializării de ţigarete provenite din contrabandă, după caz, fiecare în raport cu rolul stabilit în cadrul grupării.

Membrii entităţii criminale au beneficiat de sprijinul unor organe de aplicare a legii care, în schimbul unor sume de bani sau favoruri materiale primite periodic sau contextual de la liderul grupării sau de la alţi membri, i-au asigurat pe aceştia că nu vor întreprinde demersurile legale în vederea deconspirării activităţii infracţionale derulate şi a tragerii la răspundere penală a acestora”, se mai arată în comunicat.

Procurorii mai spun că poliţiştii asigurau protecţia membrilor grupării infracţionale.

”Mulţi dintre membrii care sprijineau gruparea infracţională şi-au organizat reţele proprii de comercializare a ţigaretelor, prin cooptarea în activitatea infracţională a altor persoane cu o situaţie materială precară care au acceptat să vândă ţigarete provenite din contrabandă pentru a-şi asigura resursele financiare necesare traiului zilnic”, mai arată sursa citată.

ADVERTISEMENT
Tags: