News

Șeful Ryanair, dezvăluiri despre avionul forțat să aterizeze la Minsk: ”Pilotul nu a avut nicio alternativă”

Șeful Ryanair a făcut o serie de dezvăluiri despre avionul forțat să aterizeze la Minsk la finele lunii mai.
16.06.2021 | 18:54
Seful Ryanair dezvaluiri despre avionul fortat sa aterizeze la Minsk Pilotul nu a avut nicio alternativa
ADVERTISEMENT

Șeful companiei aeriene Ryanair spune că pilotul zborului care a fost deturnat luna trecută către Belarus nu a avut altă alternativă decât să aterizeze aeronava la Minsk.

Șeful Ryanair, dezvăluiri despre avionul forțat să aterizeze la Minsk: ”Pilotul nu a avut nicio alternativă”

În această săptămână, Michael O’Leary, CEO-ul Ryanair, a fost convocat în fața parlamentarilor britanici pentru a da mai multe explicații în legătură cu incidentul aviatic din 23 mai.

ADVERTISEMENT

Acesta a declarat că zborul Ryanair FR4978 de la Atena cu destinaţia Vilnius a fost deturnat de către autorităţile din Belarus, pe motiv că la bord există o amenințare la adresa securităţii.

Mai exact, pilotul a fost informat de către controlorii de trafic aerian că există ”o amenințare credibilă” la adresa zborului și că ”o bombă va fi detonată” dacă avionul intră în spațiul aerian lituanian.

ADVERTISEMENT

”Nu a fost instruit să facă asta, dar nu a rămas cu nicio altă alternativă la dispoziție”, a explicat CEO-ul Ryanair, scrie DW.

Șeful Ryanair, acuzații grave față de autoritățile din Belarus

În ceea ce privește autoritățile de la Minsk, Michael O’Leary lansează o serie de acuzații extrem de grave.

ADVERTISEMENT

Acesta spune că cel aflat în postura de căpitan al zborului ceruse să discute cu centrul de control al Ryanair dar controlorii de trafic aerian de la Minsk l-au mințit că ”Ryanair nu răspunde la telefon”.

Apoi, după aterizarea avionului, mai multe ”persoane neidentificate” au intrat în aeronavă cu camere video, potrivit lui O’Leary.

ADVERTISEMENT

Acest lucru a fost ”o încălcare premeditată a tuturor regulilor aviatice, reglementărilor, siguranței”, a mai declarat CEO-ul companiei aeriene.

O’Leary a mai relatat că odată ce avionul a aterizat, persoane neidentificate au urcat la bordul acestuia și au cerut echipajului să confirme că ”s-au îndreptat voluntar către Minsk”.

Avionul Ryanair, deturnat pentru reținerea jurnalistului Roman Protasevici

Pe 23 mai, zborul Ryanair de la Atena cu destinaţia Vilnius a fost deturnat de către autorităţile din Belarus, pe motiv că la bord există o bombă. Nicio astfel de amenințare nu a fost găsită în avion.

În schimb, tânărul jurnalist de opoziție din Belarus, Roman Protasevici, care se afla la bordul aeronavei, a fost arestat.

Din cauza acestui incident grav, Uniunea Europeană (UE) a luat măsura de a interzice accesul în spațiul său aerian pentru companiile aeriene din Belarus.

ADVERTISEMENT