News

Șeful Secției ATI de la Piatra Neamț spune cum a izbucnit incendiul: Pacienții n-au avut nicio șansă

15.11.2020 | 17:13
Seful Sectiei ATI de la Piatra Neamt spune cum a izbucnit incendiul Pacientii nau avut nicio sansa
ADVERTISEMENT

Medicul Liviu Ungureanu, șeful Secției Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț a explicat care a fost filmul incendiului produs sâmbătă seara, soldat cu decesul a zece pacienți și rănirea altor șapte persoane.

Doctorul a vorbit într-un interviu pentru Recorder, printre altele, despre posibila origine a incendiului și motivele pentru care pacienții au fost transferați de pe un etaj pe altul.

ADVERTISEMENT

Cele două corpuri de clădire în care funcționează unitatea sanitară din Piatra Neamț sunt construite în 1974, respectiv în 1925.

Un injectomat ar fi fost punctul zero al incendiului

Doctorul Liviu Ungureanu a discutat la scurtă vreme după tragedie cu medicii și asistentele ce se aflau în salon atunci când a izbucnit focul.

ADVERTISEMENT

“În secția ATI erau de gardă doi medici, opt asistenți și încă patru infirmieri. În salonul în care a izbucnit incendiul se aflau, în acel moment, două asistente și un medic, colegul nostru care este acum cu arsuri, transferat în Belgia. Era acolo – nu știu sigur dacă în salon, dar în imediata apropiere sigur – se pregătea să pună un cateter central sau să intubeze un pacient. S-a întâmplat totul foarte repede, am înțeles că s-a aprins un injectomat, imediat costumul asistentei care era în proximitate a luat foc și de acolo s-a propagat. Medicul le-a strigat să iasă afară, a intrat el să vadă dacă poate face ceva, dar atunci i-a luat și lui foc costumul și s-a retras. S-a repliat spre baia care este în afara salonului, unde asistentele i-au stins cu apă flăcările de pe combinezon. Are arsuri pe 35-40 la sută din corp, pe zona fața anterioară, de la gât în jos, torace, abdomen, puțin la nivelul membrelor. El a încercat în primul rând să extragă asistentele și în al doilea rând a vrut să vadă dacă poate să scoată unu-doi pacienți. Dar n-a mai avut timp. A venit și colegul celălalt, care făcea vizita pentru salonul celălalt, a încercat și el să intre, să ajute, dar era deja negru, fum, nu se mai vedea nimic”, a povestit Dr. Liviu Ungureanu.

Medicul a explicat și rațiunile pentru care pacienții din ATI au fost mutați între etajele doi și trei ale clădirii.

ADVERTISEMENT

“La etajul doi este sediul nostru principal, secția de terapie intensivă care funcționa dinainte de criza COVID. În primăvară, neavând circuite pe etajul doi, am identificat deasupra secției, la etajul trei, în secția de neuro-chirurgie, posibilitatea de a îngriji, am zis noi, șapte pacienți COVID, ulterior ajungând până la 12, în toamnă. Un salon pentru suspecți a funcționat la doi și logistica toată, și zonele libere non-Covid, unde mai respiram aer curat. Iar la trei era zona roșie, cu paturile respective. Am reușit încet-încet să ducem acolo ventilatoare de jos și am funcționat bine în primăvară și peste vară, până la începutul toamnei, nefiind presiunea foarte mare. După 20-25 septembrie, presiunea a crescut și am ocupat treptat toate locurile de la trei, ulterior trebuind să ne întindem din nou și la doi, într-un salon din față, făcând tot felul de mutări de pacienți”, a explicat medicul.

“Și pentru că am ajuns la un număr mare de pacienți, 16, ne-am gândit că putem să-i acomodăm mai bine în cele două saloane de câte opt paturi aflate la etajul doi. Am zis noi că dacă-i concentrăm în două saloane, și îngrijirea va fi mai bună, resursele mai bine valorificate, inclusiv resursa umană cu care aveam probleme din ce în ce mai mari”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

Șeful secției ATI a mai spus și că pentru aceste modificări a fost cerută aprobare de la DSP, primind un răspuns favorabil la solicitarea reprezentanților secției.

“[…] am cerut aprobarea DSP-ului, iar DSP-ul a zis că e ok. De vineri a sunat asistenta-șefă și a primit răspuns de la DSP că se poate. Am trimis schema cu noua așezare a secției, la număr de paturi mă refer, era trimisă și un fel de schiță tehnică, cu circuitele făcute”, a precizat Dr. Liviu Ungureanu.

Potrivit medicului, în saloanele afectate nu exista niciun fel de improvizație acestea fiind utilizate de multă vreme pentru ATI. De asemenea, injectomatele erau verificate periodic și înlocuite atunci când era necesar.

Un injectomat este “o seringă electrică pe care o programezi să administreze unui pacient un medicament cu o anumită rată de infuzie. Este conectat la curent electric”, a explicat doctorul Ungureanu.

Întrebat dacă Secția ATI avea un sistem automat de stingere a incendiilor, medicul spune că e ceva ce vede de obicei în filme.

“Nu cred că există în multe spitale sisteme de genul acesta. În filme, vedem, de la o țigară sau de la ceva, se declanșează. Noi, ce să vă zic… Noi ne concentrăm ca medici. Asta vreau să spun în primul rând pentru familiile pacienților și pentru colegul nostru, suntem extrem de…, nu-mi găsesc cuvintele, nu putem exprima părerea de rău și de neputință. Practic, n-au avut nicio șansă. La amploarea pe care a avut-o incendiul. Dacă era un incendiu localizat, ceva mic, măcar jumate din ei aveam timp să-i scoatem, dacă nu chiar pe toți. Dar totul s-a produs în câteva minute, două-cinci-șapte minute, nu știe nimeni exact. N-a fost posibil, din păcate”, a spus el.

ADVERTISEMENT
Tags: