News

Ce avere are șeful SPP, aflat de 16 ani în fruntea instituției. Lucian Pahonțu încasează sute de mii de lei anual

Generalul Lucian Pahonțu (57 de ani) este cel mai longeviv șef de serviciu din România, fiind numit în fruntea Serviciului de Protecție și Pază pe 7 decembrie 2005. Demnitarul are un venit anual considerabil.
06.12.2021 | 13:58
Ce avere are seful SPP aflat de 16 ani in fruntea institutiei Lucian Pahontu incaseaza sute de mii de lei anual
Aflat de 16 ani la conducerea SPP, Lucian Pahonțu a ajuns să câștige sute de mii de lei pe an
ADVERTISEMENT

Lucian-Silvian Pahonțu conduce de 16 ani Serviciul de Protecție și Pază, funcție în care a fost numit pe 7 decembrie 2005. General de brigadă (cu o stea) la 1 decembrie 2003, Pahonțu a fost înaintat la gradul de general-maior (cu 2 stele) și la cel de general-locotenent (cu 3 stele), pe 25 aprilie 2008.

Pahonțu a absolvit Școala Militară de ofițeri activi, profilul transmisiuni (1987), urmând apoi cursurile Facultății de Arme Întrunite din cadrul Universității Naționale de Apărare din București (1994). Potrivit CV-ului oficial, șeful SPP a făcut și cursuri pentru cadrele de conducere ale Jandarmeriei (1992 și 1998).

ADVERTISEMENT

Șeful SPP a moștenit 1,5 hectare de pădure în localitatea natală

Din 1987 până în 1989, Lucian Pahonțu a activat în cadrul structurilor Ministerului de Interne. Ulterior, actualul demnitar a îndeplinit funcțiile de șef de Stat Major la Brigada 11 Mobilă Jandarmi București (perioada 1999-2002) și de comandant al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei ”Vlad Țepeș” (perioada 2002-2005).

Averea lui Lucian Pahonțu este una considerabilă, potrivit documentelor oficiale. Astfel, șeful SPP deține în localitatea natală, Lerești (județul Argeș), un teren extravilan de 6.000 de metri pătrați și o suprafață de pădure de 1,5 hectare, ambele moștenite.

ADVERTISEMENT

În plus, Pahonțu a cumpărat și un teren intravilan de 200 de metri pătrați în București, pe care îl deține împreună cu soția Mihaela. Tot împreună cu partenera de viață, Pahonțu este proprietarul casei cu o suprafață de 186 de metri pătrați din Capitală.

Lucian Pahonțu, salariu de peste 26.000 lei pe lună

Anul acesta, Pahonțu a făcut un credit de 92.500 lei, scadent în 2026. Șeful SPP a specificat că a încasat în ultimul an o indemnizație de 4.142 lei, în timp ce soția a primit 6.461 lei ca urmare a unei activități desfășurate în domeniul cercetării.

ADVERTISEMENT

La nivel salarial, Lucian Pahonțu are un venit anual considerabil, de 317.174 lei, adică 26.431 lei pe lună. Prodecan la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din Capitală, soția Elena Mihaela încasează anual 145.986 lei.

În ciuda unei prezențe foarte discrete în spațiul public, Lucian Pahonțu este considerat unul dintre personajele care participă activ la deciziile majore luate în politica românească, cel puțin în accepțiunea lui Liviu Dragnea.

ADVERTISEMENT

Liviu Dragnea: ”Pahonțu duce ordinele, cererile, să se întâmple lucruri”

”Pahonțu duce ordinele, cererile, să se întâmple lucruri. Iohannis dă ordinele, eu va spun care sunt informațiile mele. Sursele sunt discuțiile pe care le-am avut de-a lungul anilor cu Florian Coldea, George Maior, Sebastian Ghiță, Victor Ponta”, a dezvăluit recent Liviu Dragnea despre Pahonțu într-un interviu la Realitatea PLUS.

Într-o intervenție la același post tv, la începutul lunii octombrie, și fostul premier Ludovic Orban a abordat situația lui Lucian Pahonțu în raport cu instituția prezidențială, reprezentată de Klaus Iohannis.

”După 1 ianuarie eu nu mai înțeleg nimic din ceea ce a făcut Iohannis. De multe ori am senzația că a fost înlocuit cu o sosie, nu pot să-l recunosc față de perioada în care am colaborat și a făcut o grămadă de lucruri pentru țară. A pierdut orice legătură cu realitatea.

Cert este că eu l-am sfătuit pe domnul președinte să schimbe tot când a ajuns președinte, să nu lucreze cu oamenii lui Băsescu, oamenii au tendința de a-l împacheta pe noul președinte. Pahonțu a scăpat”, a afirmat Orban în emisiunea Ancăi Alexandrescu.

ADVERTISEMENT
Tags: