News

Șeful Statului Major al armatei române, vizită în Statele Unite. Cu cine se întâlnește generalul Daniel Petrescu

Ministerul Apărării Naționale a anunțat duminică că șeful Statului Major va efectua în săptămâna următoare o vizită de lucru în Statele Unite
30.10.2022 | 13:18
Seful Statului Major al armatei romane vizita in Statele Unite Cu cine se intalneste generalul Daniel Petrescu
Vizită în Statele Unite a șefului Statului Major. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al armatei române va efectua o vizită de zece zile în Statele Unite, anunțul MApN venind la doar câteva zile după ce CSAT a hotărât noile programe de achiziții ale armatei.

Vizită în SUA a șefului Statului Major

Ministerul Apărării Naționale a anunțat duminică, 30 octombrie, că generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, va efectua o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, în perioada 31 octombrie – 9 noiembrie. Acesta urmează să aibă întrevederi cu președintele Comitetului Întrunit al Șefilor de State Majore, șefii categoriilor de forțe, precum și cu reprezentanți ai unor think-tank-uri din domeniul securității.

ADVERTISEMENT

„Vizita șefului Statului Major al Apărării se înscrie în cadrul acțiunilor de consolidare susținută a cooperării militare cu SUA. Relațiile solide de colaborare existente între cele două armate se subsumează obiectivelor Parteneriatului Strategic dintre țara noastră și SUA, urmărind interesele naționale ale României de promovare a stabilității în Europa.

În marja vizitei, generalul Daniel Petrescu are incluse și întâlniri cu Adjunctul General al Gărzii Naționale din Alabama, partener al Armatei României în cadrul programului „STATE PARTNERSHIP”, precum și cu militarii români aflați la post în comandamentele din Tampa, Florida”, se arată în comunicatul transmis de MApN.

ADVERTISEMENT

Vizita, la doar o săptămâna după deciziile din CSAT

Vizita generalului Daniel Petrescu în Statele Unite vine la doar o săptămână de ultima ședință a Consiliului Suprem de Apărare al Țării, unde a fost aprobat programul de înzestrare al armatei române și s-a luat decizia stabilirii bugetului Apărării la 2,5% din PIB.

Una dintre deciziile luate a fost crearea unei forțe de intervenție rapidă, capabilă să fie dislocată rapid atât în țară, cât și ca sprijin pentru ceilalți aliați NATO. Doar în luna august, Ministerul Apărării a organizat licitații pentru achiziția de tehnică militară de un miliard de euro, fiind vorba de echipamente de comunicații, drone, precum și sisteme de doborâre a dronelor, la care se adaugă lansatoare portabile de grenade antitanc, precum Javelin sau NLAW.

ADVERTISEMENT

Generalul Daniel Petrescu a fost numit șeful Statului Major al armatei în luna noiembrie a anului 2019. Anterior, acesta a fost comandant al Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE), iar, la nivel tactic, a comandat Batalionul 2 Infanterie CALUGĂRENI din București (ianuarie 2004 – octombrie 2008).

Acesta a fost șef de promoție al Institutului Militar de Infanterie “Nicolae Bălcescu” de la Sibiu (promoția 1992), șef de promoție al Universității Naționale de Apărare “Carol I” (promoția 2003), absolvent “cu distincție” al Colegiului Național de Război din cadrul Universității Naționale de Apărare Washington DC, SUA, unde a urmat un master în “Strategie de securitate națională”.

ADVERTISEMENT