Sport

Şeicii de la Manchester City intră pe piaţa din Brazilia! Ofertă astronomică pentru al 12-lea club din imperiul City Football Group

Şeicii care deţin Manchester City şi-au construit un imperiu fotbalistic şi vor să cumpere un club din Brazilia. Cine poate intra în curând în City Football Group.
24.09.2022 | 18:48
Seicii de la Manchester City intra pe piata din Brazilia Oferta astronomica pentru al 12lea club din imperiul City Football Group
City Football Group e la un pas să atragă al 12-lea club
ADVERTISEMENT

City Football Group este, în acest moment, cel mai mare imperiu din lumea fotbalului, iar şeicii pregătesc să aducă un nou club lângă Manchester City, perla companiei. Mansour bin Zayed Al Nahyan şi Khaldoon Al Mubarak, fondatorii grupului, au pregătit o ofertă astronomică pentru un club din Brazilia.

Pe ce club din Brazilia au fost ochii şeicii de la Manchester City. Ofertă de nerefuzat pentru 90% din acţiuni

Bahia, echipă care a retrogradat în liga a doua din Brazilia la finalul sezonului 2021, este noua ţintă a City Football Group. Conform presei din Anglia, şeicii au pregătit o ofertă de 174.900.000 de lire sterline (aproximativ 1.000.000.000 de reali) pentru 90% din acţiunile clubului.

ADVERTISEMENT

Oferta este una considerabil mai bună decât preţul iniţial anunţat de Guilherme Bellintani, preşedintele clubului, în cursul acestui an. Brazilienii anunţaseară că ar accepta să vândă o parte din club pentru 650.000.000 de reali. Acum, oferta şeicilor va fi analizată de conducerea clubului, iar şansele ca afacerea să fie perfectată sunt foarte mari.

Înfiinţată în 1931, Bahia este un club care are în spate o istorie importantă în prima ligă a Braziliei, chiar dacă nu la fel de strălucitoare ca Santos, Fluminense sau Corinthians. Echipa a câştigat de două ori titlul, în 1959 şi 1988, iar în Copa Libertadores a jucat de trei ori, cea mai bună performanţă fiind calificarea, în 1989, în sferturile de finală.

ADVERTISEMENT

Cum s-a înfiinţat City Football Group, imperiul care deţine deja 11 echipe de fotbal

City Football Group s-a înfiinţat în 2013, după viziunea lui Ferran Soriano, fost vice-preşedinte al Barcelonei şi CEO al lui Manchester City. Mansour bin Zayed Al Nahyan şi Khaldoon Al Mubarak au fost fondatorii grupului, care imediat a intrat pe piaţă, cu o primă mutare de efect.

New York City FC a fost primul proiect al City Football Group, după ce echipa din MLS a fost înfiinţată tot în 2013, iar doi ani mai târziu a debutat în campionatul Statelor Unite ale Americii. În ianuarie 2014, CFG a cumpărat clubul Melbourne Heart, care după şase luni şi-a schimbat denumirea în Melbourne City.

ADVERTISEMENT

Tot în 2014, City Football Group a mai făcut o tranzacţie, după ce a achiziţionat 20% din Yokohama Marinos. Următoarea mutare a venit în 2017, când şeicii au cumpărat Club Atletico Torque, un club din liga a doua a Uruguayului. După promovarea în prima divizie, echipa a devenit Montevideo City Torque.

În august 2017, CFG a achiziţionat 44,3% din acţiunile celor de la Girona, în timp ce acelaşi procent de acţiuni a fost cumpărat de un grup condus de Pere Guardiola, fratele lui Pep. În 2019, şeicii au început să investească în alte două cluburi din Asia: Sichuan Jiuniu (China) şi Mumbai City FC (India).

ADVERTISEMENT

Chiar dacă pandemia de coronavirus a adus probleme economice, City Football Group a făcut două tranzacţii în 2020. În decurs de patru luni, şeicii au cumpărat Lommel SK (Belgia) şi Troyes (Franţa). Ultima achiziţie a venit în iulie 2022, când CFG a achiziţionat 80% din acţiunile lui Palermo, Preţul tranzacţiei a fost de 13.000.000 de euro.

Cine deţine City Football Group

  • 78% – Newton Investment and Development LLC (companie deţinută de Şeicul Mansour bin Zayed Al Nahyan)
  • 14% – Silver Lake (companie de investiţii din SUA)
  • 8% – China Media Capital şi CITIC Group (companie de investiţii din China)

Ce performanţe au obţinut cluburile deţinute de City Football Group

Manchester City a atins cele mai importante performanţe după ce a fost cumpărată de Mansour bin Zayed Al Nahyan şi Khaldoon Al Mubarak. “Cetăţenii” au câştigat şase titluri în Premier League şi au jucat finala Ligii Campionilor, în 2021, când au fost învinşi de Chelsea.

New York City a câştigat Cupa MLS, în 2021, însă nu a reuşit încă să se impună în campionat. Melbourne City a atins succesul abia în sezonul 2020-2021, când a obţinut primul titlu de campioană a Australiei.

Yokohama Marinos a început să folosească stilul de posesie al lui Manchester City, iar în 2019 a câştigat titlul de campioană a Japoniei, singurul trofeu major din istoria clubului. La fel, un titlu de campioană a obţinut şi Mumbai City, la finalul sezonului 2020-2021.

Girona, Montevideo City Torque şi Troyes au reuşit, de când au intrat în City Football Group, să obţină promovări în prima ligă, dar fără să emită pretenţii la trofee.

  • 1.530.000.000 de lire sterline este totalul activelor lui City Football Group
  • 544.426.000 de lire sterline a fost venitul înregistrat de City Football Group, în 2020
ADVERTISEMENT