News

Seiful Apocalipsei este în Norvegia! Rezerva mondială de semințe poate salva omenirea în caz de catastrofă

Seiful Apocalipsei, locul unde este depozitată rezerva mondială de semințe, este situat într-un arhipelag care aparține de Norvegia, la 1.000 de kilometri de Polul Nord.
26.06.2022 | 15:24
Seiful Apocalipsei este in Norvegia Rezerva mondiala de seminte poate salva omenirea in caz de catastrofa
Seiful Apocalipsei este în Norvegia și ascunde 1.145.693 varietăți de semințe, suficient pentru a asigura supraviețuirea omenirii în cazul unei catastrofe / Foto: Rfi
ADVERTISEMENT

Depozitul în care sunt adăpostite cele mai prețioase semințe din lume și care ar trebui să asigure supraviețuirea speciilor de plante – peste 1 milion – care ar putea fi în pericol în cazul unei catastrofe mondiale a fost inaugurat în 2008.

Seiful Apocalipsei este în Norvegia și adăpostește semințe care pot salva omenirea

Seiful Apocalipsei, locul în care este adăpostită rezerva mondială de semințe, a fost conceput de guvernul norvegian și de organizaţia Global Crop Diversity Trust și care ca scop protejarea plantelor de catastrofe naturale ori de conflicte umane precum un posibil război nuclear.

ADVERTISEMENT

Din afară, depozitul, situat în arhipeleagul Svalbard, pe insula Spitzberg, acolo unde locuiesc aproximativ 2.000 de oameni și în jur de 3.000 de urși, seamănă cu un bloc din beton, foarte îngust. De fapt, ceea ce se observă la suprafață este doar intrarea în buncărul propriu zis.

Buncărul adăpostește trei încăperi în care sunt depozitate semințele, capacitatea efectivă a ”băncii” fiind de aproape cinci milioane de soiuri. Până în acest moment, conform statisticilor date publicității, Seiful Apocalipsei ascunde 1.145.693 varietăți de semințe, suficient pentru a asigura supraviețuirea omenirii în cazul unei catastrofe.

ADVERTISEMENT

“În spatele acestor uşi avem aproximativ 1 milion de tipuri de seminţe. Această diversitate reprezintă baza a aceea ce avem nevoie pentru a produce noi plante. Problema principală de astăzi, în producţia alimentară, este că schimbarea climatică este atât de rapidă că planetele nu au timp să se adapteze iar noi trebuie să le ajutăm.

Avem nevoie de fiecare dintre ele. Unele pot rezista la temperaturi crescute, unele la boli”, spunea Marie Haga, directoarea organizației Global Crop Diversity Trust, citată de RFI.

ADVERTISEMENT

Cum sunt stocate semințele din buncărul norvegian?

Conform imaginilor prezentate până acum, camerele de stocare ale Seifului Apocalipsei, situate la 120 de metri în interiorul muntelui Svalbard, au o temperatură constantă de -18 grade Celsius. Pe etajere sunt așezate, cu grijă, cutiile cu semințe trimise de fiecare țară. Temperatura menținută în interior face ca, în teorie, semințele depozitate să poată rezista secole, chiar milenii.

În altă ordine de idei, cheltuielile pentru întreținerea rezervei mondiale de semințe sunt suportate de donatori, fie ei guverne ale țărilor interesate și care au depus semințe acolo, fie diverse multinaționale. Mai mult, nimeni nu are dreptul să deschidă cutiile de semințe cu excepția proprietarilor de drept, adică cei care le-au depus acolo.

ADVERTISEMENT

De ce Seiful Apocalipsei este situat în arhipelagul norvegian?

Conform informațiilor, arhipeleagul Svalbard a fost ales ca loc ideal de depozitare al Seifulului Apocalipsei pentru că nu are niciun fel de activitate tectonică. În plus, frigul constant face ca, în cazul nedorit în care se strică instalația de răcire, să dureze săptămâni bune până când temperatura ar ajunge la nivelul mediului ambiental, una care, oricum, păstrează gheața.

În altă ordine de idei, arhipelagul este o zonă demilitarizată conform unui acord încheiat acum 100 de ani, la Paris. De altfel, insula are un statut aparte în virtutea unui tratat internațional care permite unui număr de 46 de țări să îi exploateze resursele, în special cărbune.

Printre țările care sunt implicate în exploatarea resurselor se numără Rusia, Ucraina, China, Franța Germania și, normal, Norvegia, lucru care face ca zona să fie subiectul unor delicate discuții cu privire la păstrarea ei în afara oricărui potențial militar ofensiv.

ADVERTISEMENT