News

Seism devastator în nord-estul Iranului. Sunt cel puţin patru morţi şi 120 de răniţi

Un cutremur puternic a luat viața a cel puțin patru oameni și alți 120 au fost răniți în Iran. Seismul a avut aproape 5 grade magnitudine
18.06.2024 | 20:06
Seism devastator in nordestul Iranului Sunt cel putin patru morti si 120 de raniti
Un seism puternic de aproape 5 grade a avut loc în Iran. Au fost cel puțin 120 de răniți și cel puțin patru morți. Sursa foto: News.ro
ADVERTISEMENT

Un cutremur de aproape 5 grade magnitudine a provocat marți moartea a patru persoane și rănirea altor 120 în nord-estul Iranului, conform presei oficiale, informează AFP, citat de News.ro.

Cutremur devastator în Iran

Seismul a avut loc la ora locală 13:24 (12:54, ora României), afectând orașul Kashmar (nord-est), unde patru oameni și-au pierdut viața și 120 au fost răniți, a declarat guvernatorul local, Hojatollah Shariatmadari, la televiziunea de stat.

ADVERTISEMENT

Potrivit Institutului American de Geofizică (USGS), cutremurul a avut o magnitudine de 4,9 și s-a produs la o adâncime de zece kilometri.

Seismul a deteriorat clădiri vechi din zonele rurale și urbane, a mai anunțat Hojatollah Shariatmadari. Iranul este situat la intersecția mai multor plăci tectonice și este frecvent afectat de activitatea seismică intensă.

ADVERTISEMENT

La începutul anului 2023, un cutremur de magnitudinea 5,9 a provocat moartea a trei persoane și rănirea a peste 800 într-o regiune muntoasă din nord-vestul Iranului, aproape de granița cu Turcia. La sfârșitul anului 2003, un cutremur cu magnitudinea 6,6 a distrus orașul Bam (sud-est), rezultând în peste 31.000 de decese.

Un alt cutremur devastator a fost în 2022 în Iran

Un alt exemplu de cutremur similar în Iran a avut loc pe 2 iulie 2022 în provincia Hormozgan, situată în sudul țării. Un seism cu magnitudinea de 6,1 a provocat moartea a cel puțin cinci persoane și a rănit alte 44. După cutremurul inițial, au urmat replici puternice de magnitudini 6,3 și 6,1, care au continuat să zguduie regiunea.

ADVERTISEMENT

Cutremurul a afectat în special satul Sayeh Khosh, care a fost aproape complet distrus. Salvatorii au intervenit rapid, iar Iran’s Red Crescent Society a trimis echipe de intervenție pentru a ajuta la evacuarea și acordarea primului ajutor celor afectați.

Un alt exemplu de cutremur similar în Iran a avut loc pe 2 iulie 2022 în provincia Hormozgan, situată în sudul țării. Un seism cu magnitudinea de 6,1 a provocat moartea a cel puțin cinci persoane și a rănit alte 44.

ADVERTISEMENT

După cutremurul inițial, au urmat replici puternice de magnitudini 6,3 și 6,1, care au continuat să zguduie regiunea. Cutremurul a afectat în special satul Sayeh Khosh, care a fost aproape complet distrus.

Salvatorii au intervenit rapid, iar Iran’s Red Crescent Society a trimis echipe de intervenție pentru a ajuta la evacuarea și acordarea primului ajutor celor afectați.

Aceasta este una dintre numeroasele catastrofe seismice care au lovit Iranul de-a lungul anilor, țara aflându-se într-o zonă seismică activă. Un alt cutremur major a avut loc în 2003 în Bam, unde un seism de magnitudine 6,6 a cauzat moartea a peste 31.000 de persoane.

ADVERTISEMENT