News

Seism puternic la granița Turciei cu Iranul. Ce magnitudine a avut cutremurul

Un nou seism puternic s-a produs vineri dimineață în Turcia. Cutremurul de 5,6 pe Richter s-a produs la granița cu Iranul
24.03.2023 | 11:34
Seism puternic la granita Turciei cu Iranul Ce magnitudine a avut cutremurul
Seismul s-a produs la granița dintre Turcia și Iran Sursa foto: inhabitat.com
ADVERTISEMENT

Seismul a avut loc la ora 2:17, ora României, la o adâncime de 19 de kilometri, arată datele Centrului Seismologic Euro-Mediteranean (CSEM). Acesta este celmai puternic dintre cele peste 30 de cutremure produse vineri, până la această oră, în Turcia.

Seism puternic la granița Turciei cu Iranul

Sute de persoane au scris că au simțit seismul pe site-ul CSEM. Mulți dintre cei care au lăsat mărturii susțin că seismul a durat foarte mult, în comparație cu altele.

ADVERTISEMENT

“S-au zguduit clădirile 15 secunde”, a transmis o persoană, din Iran, aflată la 27 de kilometri distanță de epicentrul cutremurului. “S-a simțit cel puțin 10 secunde”, a punctat un alt martor, tot din Iran, afla la 17 kilometri de epicentrul seismului.

Un alt seism, cu magnitudine 4,6 pe Richter a zguduit centrul Turciei puțin după miezul nopții. Cutremurul s-a produs la o adâncime de doar 5 kilometri, iar pe site-ul CSEM au fost înregistrate mărturii din Turcia, Siria, Liban sau Cipru, de la persoane care l-au resimțit.

ADVERTISEMENT

Turcia nu și-a revenit din șocul cutremurelor din 6 februarie

Cele mai grave cutremure din Turcia din aproape un secol au făcut peste 55.000 de morți și 130.000 de răniți și pagube care s-au întins pe o suprafață de proximativ 350.000 km pătrați. Au fost afectate peste 14 milioane de persoane, circa 15% din populația Turciei. Un total de 1,5 milioane de persoane au rămas fără adăpost.

Pe 6 februarie, la ora 04:17, un cutremur de magnitudine 7,8 a lovit sudul și centrul Turciei, precum și nordul și vestul Siriei. Acesta seism a fost urmat de un cutremur de 7,7 la ora 13:24.

ADVERTISEMENT

Acest cutremur a fost centrat la 95 km la nord-nord-est de primul, în provincia Kahramanmaraș. Ambele seisme au adus pagube pe scară largă și zeci de mii de victime.

La jumătatea lunii trecute, un raport publicat de către Confederația turcă a întreprinderilor și afacerilor estima costul pagubelor la 84,1 miliarde de dolari – 70,8 miliarde de dolari din repararea a mii de locuințe, 10,4 miliarde de dolari din pierderea venitului național și 2,9 miliarde de dolari din pierderea zilelor lucrătoare.

ADVERTISEMENT

Având în vedere că mii de clădiri au fost transformate în dărâmături sau în jumătăți de structură în zeci de orașe din Turcia și Siria în urma cutremurelor de aproape 8 pe Richter, din 6 februarie, oficialii spun că vor trece ani până când peisajele stradale din aceste zone afectate vor semăna cu cele de odinioară.

ADVERTISEMENT