Sport

Selecționerul, singura vedetă a naționalei Georgiei. Cine este Willy Sagnol. Video

Selecționerul Georgiei, Willy Sagnol, este cel mai important nume al delegației care va înfrunta România în amicalul de la Ploiești.
01.06.2021 | 21:59
Selectionerul singura vedeta a nationalei Georgiei Cine este Willy Sagnol Video
Selecționerul, vedeta naționalei Georgiei. Cine este Willy Sagnol. Video. FOTO: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Naționala Georgiei este penultimul adversar pe care „tricolorii” îl vor întâlni înaintea restartului preliminariilor lui World Cup 2022. Pe 2 iunie, la Ploiești, fotbaliștii lui Mirel Rădoi primesc vizita unei selecționate care nu are în componență niciun nume mare.

Excepție face însă omologul lui Rădoi de pe banca oaspeților. Gruzinii sunt conduși începând din luna februarie a acestui an de Willy Sagnol (44 de ani), o legendă a fotbalului francez și mai ales a lui Bayern Munchen.

ADVERTISEMENT

Selecționerul Willy Sagnol, singurul nume mare din naționala Georgiei

Ajuns la 44 de ani, fostul fundaș dreapta îmbrățișează de un deceniu meseria de antrenor și își eclipsează întreg lotul pe care îl deplasează la Ploiești. Până să ia loc pe bancă, Sagnol a jucat la două dintre cele mai puternice echipe din Ligue 1, Saint-Etienne și AS Monaco. Pentru monegasci a evoluat timp de trei sezoane, perioadă în care a cucerit un titlu și o Supercupă a Franței.

Sagnol a făcut astfel parte din talentata echipă a lui Jean Tigana, de la AS Monaco, care, în 1998, reușea să producă miracolul în sferturile UEFA Champions League, când a eliminat-o pe Manchester United, după 0-0 în Principat și 1-1 pe Old Trafford.

ADVERTISEMENT

Anul 2000 este cu siguranță cel mai important an din cariera lui Willy Sagnol. Fostul fundaș dreapta a debutat în naționala Franței și a fost cumpărat de Bayern Munchen, care a plătit 7,7 milioane de euro pentru transferul său de la Monaco. Tricoul bavarezilor a fost de altfel și ultimul purtat de Sagnol, care s-a retras în 2009.

De-a lungul celor nouă ani petrecuți la Munchen, actualul selecționer al Georgiei a câștigat tot ce se putea câștiga. Din palmaresul lui Willy Sagnol fac parte 5 titluri Bundesliga, 4 Cupe ale Germaniei, 1 trofeu UEFA Champions League și o Cupă Intercontinentală.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește echipa națională, Sagnol n-a reușit să se impună ca titular în banda dreaptă a apărării decât începând cu anul 2004, atunci când s-a retras Marcel Desailly, iar Lillian Thuram a fost trecut în centrul defensivei „Cocoșului galic”. Pentru prima reprezentativă, Willy a jucat până în anul 2008, strângând 58 de selecții și oferind 13 assist-uri.

Fotbaliști importanți din lotul Georgiei

  • Giorgi Loria, portar la Anorthosis Famagusta, vicecampioana Ciprului (65 selecții/0 goluri)
  • Guram Kashia, fundaș central la Lokomotivi Tbilisi, locul 4 în Georgia (85 selecții/3 goluri)
  • Davit Khocholava, fundaș central la Șahtior Donețk, vicecampioana Ucrainei (26 selecții/0 goluri)
  • Lasha Dvali, fundaș central la Ferencvaros, campioana Ungariei (19 selecții/1 gol)
  • Valerian Gvilia, mijlocaș central la Legia Varșovia, campioana Poloniei (35 selecții/3 goluri)
  • Tornike Okriashvili, mijlocaș ofensiv la Omonia Nicosia, campioana Ciprului (44 selecții/12 goluri)
ADVERTISEMENT

Director tehnic la naționala Franței și interimar la Bayern Munchen

La fel ca selecționerul României, Mirel Rădoi, care, înainte să antreneze naționala de tineret, a fost director tehnic, Willy Sagnol a ocupat și el aceeași funcție, dar la seniorii Franței, între 2011 și 2013, în mandatele lui Laurent Blanc și Didier Deschamps. A urmat apoi o scurtă experiență pe banca reprezentativei U20 a Franței, în calitate de interimar, și un mandat de selecționer la tineret, în perioada 2013-2014, dar fără vreo performanță notabilă.

A urmat apoi prima și singura sa experiență ca antrenor la o echipă de club. Între 2014 și 2016, Sagnol a pregătit-o pe Bordeaux. În primul sezon, Girondis a terminat pe locul 6 în Ligue 1 și s-a calificat în grupele UEFA Europa League, după ce a trecut de două tururi preliminare. Cu Sagnol la timonă, Bordeaux a reușit două victorii incredibile în acel campionat, 4-1 cu AS Monaco și 3-2 cu PSG.

Aventura fostului mare internațional francez pe banca grupării de pe Matmut Atlantique s-a încheiat în martie 2016, după un eșec usutărtor, scor 0-4, în derby-ul cu Toulouse. În 2017, Sagnol a revenit la Bayern în calitate de antrenor secund al lui Carlo Ancelotti. Când italianul a fost demis, fostul fundaș i-a condus timp de opt zile pe bavarezi, ca interimar, și a înregistrat o remiză, 2-2, cu Hertha Berlin. Sagnol a fost îndepărtat însă de la club în momentul în care principal a fost instalat Jupp Heynckes și staff-ul său.

După patru ani de inactivitate, Willy Sagnol a primit șansa să fie selecționerul Georgiei. Amicalul cu România va fi al patrulea său meci pe banca gruzinilor, care fac parte din grupa B a preliminariilor Campionatului Mondial de anul viitor. După primele trei etape, Georgia este pe locul 4, cu un singur punct. Lider e Spania, cu șapte puncte, urmată de Suedia, care are șase puncte. Printre adversarele naționalei lui Sagnol se mai numără Grecia și Kosovo.

  • 3 meciuri are Willy Sagnol la cârma primei reprezentative a Georgiei
  • 1 remiză și 2 înfrângeri, acesta este palmaresul francezului în preliminariile lui World Cup 2022
  • 2 Cupe ale Confederațiilor (2001, 2003) și 1 finală de Campionat Mondial (2006) sunt performanțele lui Sagnol ca jucător al Franței

  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 2,12 este cota pentru „X2” la meciul România-Georgia. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT
Tags: