Seleniul, un mineral esențial pentru organism, are un rol important în funcționarea sistemului imunitar, protejează celulele împotriva stresului oxidativ și contribuie la sănătatea tiroidei. Iată în ce alimente se găsește.
Seleniul este un mineral important care ajută la menținerea sănătății, sprijinind funcționarea corectă a glandei tiroide și a sistemului imunitar, protejând ADN-ul și prevenind boli grave, inclusiv cancerul.
Deficiența de seleniu poate duce la diverse probleme de sănătate, precum boala Keshan, o afecțiune gravă a inimii, boala Kashin-Beck, care afectează articulațiile și oasele, precum și scăderea imunității, crescând riscul de infecții.
În schimb, consumul excesiv de seleniu poate provoca selenoză, o intoxicație ce se manifestă prin pierderea părului, unghii fragile, oboseală, iritabilitate și, în cazuri grave, insuficiență organica.
Studiile asupra seleniului și legătura sa cu cancerul au fost realizate de-a lungul anilor. În anii 1960, cercetătorii au emis ipoteza că acest mineral ar putea avea un rol în prevenirea bolii, iar în decada 1990, susținerea științifică a devenit mai consistentă. Totuși, concluziile cercetărilor au fost adesea neclare și contradictorii.
Cercetarea din perioada 2001-2004 privind prevenirea cancerului cu seleniu și vitamina E a relevat că administrarea suplimentelor de seleniu nu reduce probabilitatea apariției cancerului de prostată și, în anumite situații, ar putea chiar să o sporească la bărbații care au deja niveluri ridicate de seleniu.
Pe de altă parte, Studiul Nutritional Prevention of Cancer Trial (1983-1996) a sugerat că seleniul ar putea ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer, dar a scos la iveală și o frecvență mai mare a cancerului de piele nonmelanom, scrie dcnews.ro.
Pentru a-ți menține nivelul de seleniu la valori optime, este recomandat să adaugi în alimentație alimente bogate în acest mineral. Din această categorie fac parte nucile de Brazilia, care sunt sursa naturală principală de seleniu.
Și fructele de mare, cum sunt creveții, tonul și somonul sunt recomandate. De asemenea, în dietă ar trebui inclusă carnea slabă și organele (ficat, rinichi), cerealele integrale și ouăle.