News

Selfie-urile de la balcoanele plenului, o grijă pentru conducerea Camerei. Deputații se tem să nu le cadă în cap vizitatorii

Conducerea Camerei intenționează să înalțe balustradele de la balcoanele sălii de plen de teamă să nu le cadă în cap vizitatorii care-și fac selfie-uri.
19.05.2023 | 09:03
Selfieurile de la balcoanele plenului o grija pentru conducerea Camerei Deputatii se tem sa nu le cada in cap vizitatorii
Balcoanele sălii de plen, o angoasă pentru deputați/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Balcoanele sălii de plen a Camerei Deputaților au fost multă vreme o sursă de griji pentru aleși. Inițial, pentru că de acolo s-au auzit nu o dată huiduieli și vociferări din partea invitaților sau vizitatorilor, iar din 2010, de când Adrian Sobaru s-a aruncat de la balcon, din teama că un incident similar s-ar putea repeta.

Selfie-urile cu prezidiul, „sport extrem” la Parlament

Tema balcoanelor a revenit pe agenda Biroului Permanent al Camerei odată cu moda selfie-urilor făcute în cele mai stranii sau chiar periculoase circumstanțe, care au dus uneori chiar la moartea celor îndrăgostiți de propria imagine. Mulți dintre vizitatorii sălii de plen a Camerei țin morțiș să-și facă selfie de la balcon, uneori din poziții periculoase, cu risc de cădere întrucât balustrada balcoanelor este foarte joasă. Riscul este dublu pentru că nici deputații care au locurile la marginea sălii nu se simt foarte bine la gândul că un vizitator s-ar putea prăvăli peste ei de la o înălțime de câțiva metri.

ADVERTISEMENT

Subiectul a fost discutat într-o ședință a Biroului Permanent ce a avut la începutul acestei luni, discuția fiind inițiată de către Silvia-Claudia Mihalcea, secretar general al Camerei. „Avem o vulnerabilitate în ceea ce priveşte integritatea fizică a vizitatorilor din mai multe motive, inclusiv acea bară care este undeva sub un metru. Din experienţa colegilor, aceştia au observat că avem mai multe persoane care vor să îşi facă selfie-uri cu prezidiul, şi automat avem acea poziţie care nu este în regulă pentru integritatea şi securitatea lor fizică”, a spus Mihalcea, potrivit stenogramei ședinței din 2 mai a BP.

Mihalcea a spus că varianta cea mai probabilă ar fi instalarea unei bare suplimentare deasupra balustradei, iar cât vor dura lucrările, balcoanele ar trebui închise pentru vizitatori. Însă ceea ce se anunța a fi doar o scurtă discuție tehnică s-a transformat într-o polemică politică între membrii BP, care a dublat aproape durata ședinței. Inițial, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis a susținut propunerea de închidere a accesului la balcoane, mai ales că acum este permis vizitatorilor inclusiv în timpul ședințelor de plen.

ADVERTISEMENT

Până rezolvăm problema cu acele bare, evident că putem sista vizitele de tipul acesta. Pe de altă parte poate că ar trebui să fim mai riguroşi şi noi şi să încercăm să ducem în şedinţe strict sindicate, când vorbim de proiecte care impactează diferite domenii, adică e o chestiune mai serioasă puţin din punctul meu de vedere. În timp, în restul timpului, sala de plen poate fi vizitată de către oricine, se organizează astfel de circuite prin sala de plen în fiecare zi. Îmi e teamă şi să nu se întâmple ceva, pentru că vă rog să mergem dacă aveţi acum înainte de şedinţa de plen, putem urca la balcon să vedeţi cum este, cum sunt barele acelea puse, şi Doamne fereşte! Repet, sunt sute de copii, sute de vizitatori în fiecare şedinţă de plen, sute”, a argumentat Simonis.

Deputații se tem de ce vine de sus

Propunerea l-a nemulțumit pe vicepreședintele Dan Barna (USR) care a spus că ar fi un semnal prost dacă accesul nu ar mai fi permis tinerilor care vin să asiste la lucrări plenului. „Ideea că acum spunem, gata nu se mai fac vizite, e total greşită, facem paşi înapoi. Adică accesul şi faptul că vin tineri să caşte gura la noi, nu la o sală goală, că o sală goală e o sală goală, poate să se ducă la Muzeul de artă şi să se uite la tablouri, să ne vadă pe noi în competenţa, sau incompetenţa fiecăruia, vorbind şi poate creând inspiraţie pentru unii dintre ei… Povestea asta e o chestiune la care nu trebuie să renunţăm”, a spus Barna.

ADVERTISEMENT

Simonis a replicat că ședințele Camerei sunt accesibile și online pentru cei curioși și a adus în discuție și riscul pentru viața și integritatea deputaților: „Eu nu cred că noi trebuie în timp ce ţinem şedinţele de plen, să fim cu toţii concentraţi dacă pică sau nu pică cineva de sus! Ca să nu spun că nu suntem, nu avem un circuit avizat cu zile înainte (…)  Adică, haideţi măcar să facem o procedură prin care să anunţăm măcar de pe o săptămână pe alta. Că, cu cinci minute înainte de plen, cum s-a întâmplat listă cu o sută de copii să intre la plen, e o nebunie, iertaţi-mă! Vreţi să cadă cineva de sus ca să luăm măsuri?

În sprijinul lui Barna a sărit deputatul AUR Antonio Andrușceac care a acuzat partidele de la putere că se tem de prezența oamenilor de rând la ședințele de plen. Mai mult, el i-a cerut Silviei Mihalcea să precizeze dacă au fost vreodată situații în care vreun vizitator să cadă accidental de la balcon. Președintele de ședință, Daniel Suciu (PSD) a încercat să readucă discuția într-un făgaș strict tehnic. „Vă daţi seama de înseamnă un singur copil, mai mic sau mai mare, care să cadă de la acel balcon?! Nu transformaţi această discuţie în ceva ce nu este! (…) Şi să ştiţi că, da, am văzut şi eu cu ochii mei tineri sau mai puţin tineri care se aplecau peste acea balustradă, care este mai mult de formă”, a spus Suciu.

ADVERTISEMENT

„Lasă-l naibii așa cum este!”

Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a propus o soluție de compromis până când va fi realizată o barieră fizică mai sigură, anume interzicerea cu o barieră sau cu o panglică a accesului la primul rând de scaunde de la balcoane. Asta nu i-a convenit liderului grupului minorităților, Varujan Pambuccian: „Ionuţ, dacă-s copii, cu atât mai mult îi vei atrage către zona din faţă a balconului dacă blochezi primul rând. Lasă-l naibii aşa cum este, că în felul ăsta creezi un interes sporit să meargă mai în faţă!

Parlamentar cu vechime, deputatul Ovidiu Ganț (minoritatea germană) a evocat incidentul din 23 decembrie 2010, când un electrician de la TVR, Adrian Sobaru, a încercat să se sinucidă aruncându-se de la unul din balcoanele sălii de plen. La ședință a luat cuvântul și premierul de atunci Emil Boc, iar când acesta a ajuns la tribună, Sobaru a strigat „Boc, ai luat drepturile copiilor!” și apoi s-a aruncat. Sobaru a supraviețuit căderii iar câteva săptămâni mai târziu a fost externat din spital.

Eu cred că aici e nevoie de o reglementare clară a accesului, dincolo de chestiuni de securitate care-s de la sine înţelese. Discutam cu domnul secretar Buican, eram amândoi parlamentari, ştie şi Varujan, când a sărit unul intenţionat de la balcon. Deci, nu-i chiar aşa de joacă şi sunt într-adevăr oameni care răspund, dar totuşi trebuie să avem o soluţie care să reglementeze această chestiune. Partidele, grupurile parlamentare să aibă clar o imagine când pot să invite, câţi pot să invite, vă spun asta din perspectiva unuia care nu prea are invitaţi la Parlament”, a spus Ganț.

Pentru reglementarea mai strictă a regulilor de acces s-a pronunțat și Pambuccian, înainte ca restul membrilor BP să cadă de acord ca staff-ul Camerei să vină cu un set de propuneri concrete privind modalitatea optimă de remediere a problemei. Tot Pambuccian a tras și concluzia acestei discuții: „Mă gândeam cât de departe ar fi ajuns ţara asta dacă, în locul unor asemenea discuţii populiste, interminabile, am fi alocat timpul, acelaşi timp, unor discuţii legate de economie, legate de cum se poate face să avansăm, cum spunea pe vremuri taxatoarea din autobuz, să avansăm înainte.

După tentativa de sinucidere a lui Adrian Sobaru din 2010, conducerea Camerei a decis ca în fiecare balcon să se afle un steward al Camerei care să preîntâmpine gesturi similare. O asemenea situație a avut loc pe 17 decembrie 2014 la ședința solemnă de celebrare a Revoluției din 1989. Fostul revoluționar Dumitru Dincă a amenințat că se va arunca de la balcon dacă el sau un reprezentant al asociației din care face parte nu va putea să ia cuvântul în cadrul ședinței. Atunci a fost nevoie ca angajații SPP să evacueze invitații de la balcoane pentru a evita repetarea unei drame ca cea din 2010.

ADVERTISEMENT