Fotbal intern

Semifinala de Cupă Dinamo-FCSB, în pericol! Ce alte meciuri vor mai rata „câinii“

11.06.2020 | 14:23
Semifinala de Cupa DinamoFCSB in pericol Ce alte meciuri vor mai rata cainii
ADVERTISEMENT

Primul caz de coronavirus din fotbalul românesc a apărut la Dinamo. Magazionerul echipei a fost depistat pozitiv.

Meciurile lui Dinamo din următoarele 14 zile ar putea fi reprogramate

DSP trebuie să facă o anchetă epidemiologică pentru a stabili dacă membrii staffului tehnic sau jucătorii de la Dinamo au intrat în contact direct cu persoana infectată.

ADVERTISEMENT

În cazul în care ancheta stabileşte clar că acest lucru s-a întâmplat, contacţii vor trebui să intre în izolare totală timp de 14 zile. Asta pune în pericol partidele pe care „câinii“ le au programate în această perioadă.

Pe 24 iunie este programată manşa tur a semifinalei Cupei României dintre Dinamo şi FCSB. După apariţia cazului de Covid-19, partida ar putea fi reprogramată, dacă Dinamo va trebui să intre în izolare.

ADVERTISEMENT

Dinamo nu va putea disputa niciun meci până la finalizarea anchetei DSP. În acest sens, LPF a dat următorul comunicat:

„Liga Profesionistă de Fotbal ține să informeze că astăzi, 11.06.2020, la ora 10:39, persoana responsabilă cu verificarea respectării prevederilor Ordinului comun al Ministerului Tineretului și Sportului și Ministerul Sănătății nr. 601/971/2020 din cadrul clubului FC DINAMO 1948 București ne-a transmis faptul că o persoană din cadrul clubului a fost depistată pozitiv la cea de a patra testare COVID 19.

ADVERTISEMENT

Având în vedere prevederile legale și regulamentare este necesară păstrarea anonimatului acestei persoane.

Liga Profesionistă de Fotbal va respecta prevederile legale stabilite de ordinul comun al Ministerului Tineretului și Sportului si Ministerul Sănătății și până la finalizarea anchetei epidemiologice în acest caz, va opri desfășurarea meciurilor care implică clubul FC Dinamo 1948 București.“

ADVERTISEMENT

Precedentul din Germania

Un caz similar s-a înâmplat în campionatul Germaniei, primul reluat după pandemie. Cu câteva zile înainte de reînceperea ligii secunde, Dynamo Dresda a avut trei jucători confirmaţi pozitiv. Protocolul nemţesc este similar cu cel de la noi.

În cazul Germaniei, Dynamo Dresda a intrat în izolare, iar partidele echipei vor fi reprogramate. Toate celelalte meciuri din campionat s-au desfăşurat conform programării iniţiale.

Cel mai probabil, acesta va fi scenariul şi în cazul Dinamo Bucureşti. Partidele care vor trebui amânate, dacă se confirmă contactul direct între jucători, staff şi persoana infectată, sunt cele din play-out contra Chindiei, FC Hermannstadt şi Sepsi, dar şi semifinala de Cupă contra FCSB-ului.

  • 13 iunie: Dinamo – Chindia, etapa 3 din play-out
  • 17 iunie: FC Hermannstadt – Dinamo, etapa 4 din play-out
  • 20 iunie: Dinamo – Sepsi, etapa 5 din play-out
  • 24 iunie: Dinamo – FCSB, turul semifinalei Cupei României

Dinamo – Chindia este cel mai în pericol de amânare. Dacă ancheta DSP-ului nu va fi finalizată în timp util, partida va fi amânată pentru a evita orice pericol.

Dacă toate cele patru partide vor fi amânate, finalul de sezon se va complica extrem de tare. Dinamo este în play-out, ceea ce înseamnă că mai are de disputat 12 etape, la care se adaugă cel puţin două, cele din semifinala Cupei.

Cum numărul de zile în care pot fi aşezate meciuri sunt limitate, va fi nevoie de prelungirea sezonului şi, implicit, mutarea datelor pentru meciurile de baraj, care acum sunt pe 5 şi 9 august. Noul sezon ar trebui să înceapă pe 15-16 august, dar acest scenariu pare imposibil în cazul amânării jocurilor lui Dinamo.

Totuşi, atât Casa Pariurilor Liga 1, cât şi Cupa României, vor trebui să-şi afle deznodământul pe teren. Inclusiv forurile internaţionale, FIFA şi UEFA, susţin acest lucru.

Reprezentanţii FRF şi LPF au avut consultări cu cei de la Ministerul Sănătăţii, MTS şi câţiva specialişti de la Institutul Naţional de Sănătate Publică. INSP este organismul care stabileşte toate normele de siguranţă sanitară. Răzvan Burleanu şi Justin Ştefan au încercat să afle de la reprezentanţii INSP câte zile de izolare vor fi obligatorii în cazul Ligii 1. Se pare că există posibilitatea ca perioada de izolare să fie micşorată, dacă o serie de criterii sunt îndeplinite, dar normele exacte nu sunt încă stabilite.

 

ADVERTISEMENT