News

Semnal de alarmă în România. Tot mai mulți minori se confruntă cu anxietatea, depresia și tentativele de suicid

Anxietatea, depresia şi tulburările emoţionale, printre problemele de sănătate mintală ale minorilor. Studiu Salvați Copiii
30.05.2024 | 14:50
Semnal de alarma in Romania Tot mai multi minori se confrunta cu anxietatea depresia si tentativele de suicid
Minorii se confruntă cu anxietatea, depresia și tentativele de suicid. Foto (descriptiv) Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Organizația Salvați Copiii trage un semnal de alarmă asupra unei situații care ia amploare în România cu privire la minori. Tot mai mulți copii se confruntă cu anxietatea, depresia și tentativele de suicid.

Studiu Salvați Copiii. Anxietatea și depresia duc la tentativele de suicid în rândul copiilor

În perioada ianuarie 2022 – decembrie 2023, specialiștii organizației au tratat 678 de minori, cei mai mulți de vârsta claselor primare şi de gimnaziu. Potrivit psihologilor, în cele mai multe cazuri au fost raportate probleme precum anxietatea (148) și tulburarea emoțională (128).

ADVERTISEMENT

Alți 60 de copii au avut nevoie de terapie în urma dificultăților parentale, precum divorțul dintre mamă și tată. 54 de cazuri au fost înregistrate în spectrul ADHD/ADD, iar 50 de copii au prezentat depresie.

Au existat șase cazuri de tentativă de suicid. Este vorba de cinci elevi de liceu și un copil de vârsta gimnaziului. În acest context, 100 de copii din 13 județe ale țării și Capitală au participat, între 27 și 31 mai, la Forumul Copiilor.

ADVERTISEMENT

În cadrul acestui eveniment au fost dezbătute mai multe teme importante, printre care și cea referitoare la sănătatea mintală a minorilor. S-a discutat despre factorii care pot influența negativ sau pozitiv un copil.

Minorii vor ședințe decontate la psiholog

De asemenea, minorii au primit informații despre simptomele care pot duce la identificarea unei probleme de acest gen, dar și despre tehnicile de gestionare a stresului. Mai mult, elevii din România vor să prezinte recomandările lor autorităților din România.

ADVERTISEMENT

În primul rând, copiii spun că este nevoie de mai mulți consilieri din școli, fără atribuții administrative. Printre solicitări se numără și accesul gratuit la psiholog. „Dorim să beneficiem de suport specializat în şcoală pentru problemele emoţionale cu care ne confruntăm, fără a fi necesar acordul prealabil al părinţilor sau profesorilor, indiferent de vârsta noastră.

Acces gratuit la şedinţe susţinute de psiholog, psihiatru, nutriţionist, prin dezvoltarea unor parteneriate între aceştia şi autorităţi. Decontarea unui număr minim de şedinţe.

ADVERTISEMENT

Dezvoltarea unei platforme educaţionale care să cuprindă resurse complexe (documentare, fişe de lucru, jocuri interactive, informaţii de la specialişti etc.) pe tematici precum tulburări alimentare, adicţii, educaţie emoţională.

Crearea unui sistem de raportare anonimă a abuzurilor, a situaţiilor de bullying şi a altor probleme care afectează climatul şcolar. Precum îngrădirea dreptului la participare din partea cadrelor didactice, pentru că experienţa ne-a arătat că sistemele actuale de raportare duc la etichetare, victimizare şi uneori la noi abuzuri”, sunt doar câteva dintre recomandările copiilor, conform News.ro.

ADVERTISEMENT
Tags:
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după...
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după victoria istorică » „Cred că au și virat banii în cont”
Emma Răducanu repetă marea greșeală a lui Halep: britanica tocmai a dat cu...
Emma Răducanu repetă marea greșeală a lui Halep: britanica tocmai a dat cu piciorul la o șansă imensă
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist care a câștigat bani mulți de la Benfica, PSG sau FC Porto
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Fiica cea mare a milionarului Cristi Borcea a împlinit 21 de ani. Imagini...
Fiica cea mare a milionarului Cristi Borcea a împlinit 21 de ani. Imagini rare cu Melissa. Transformare spectaculoasă!
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
O nouă BOALĂ MORTALĂ se EXTINDE rapid. INFECȚIA e CONTAGIOASĂ
O nouă BOALĂ MORTALĂ se EXTINDE rapid. INFECȚIA e CONTAGIOASĂ
Cine e soția lui Nicolae Stanciu, românul care a uimit întreaga lume după...
Cine e soția lui Nicolae Stanciu, românul care a uimit întreaga lume după golul de la Euro.
Taylor Swift, detronată. Ed Sheeran a depășit-o net
Taylor Swift, detronată. Ed Sheeran a depășit-o net
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României