Daniel Buda mai spune că este inadmisibil ca situația producției de carne să fie aceasta în condițiile în care România este un mare producător de cereale.
Europarlamentarul subliniază faptul că românii consumă carne din import, România importând doar în primele patru luni ale anului carne în valoare de circa 600 de milioane de euro.
„E inadmisibil că și anul acesta, România nu are capacitatea de a produce necesarul de carne, iar românii consumă carne de import!
Deși e mare producător de cereale, România a importat carne și produse din carne de aproape 3 ori mai mult decât a exportat. Aproape 600 milioane de euro, față de 205 milioane – și sunt doar datele pentru primele 4 luni din 2024”, a scris Daniel Buda, pe Facebook.
Eurodeputatul amintește și de lipsa investițiilor în infrastructura de irigații, ceea ce contribuie la criza producției de carne și mai spune că sunt programe care încă așteaptă implementarea, în vreme ce România riscă să piardă 500 de milioane de euro din Programul Național de Dezvoltare Rurală, aferenți perioadei 2014-2020.
„Sunt cifre și date care arată că agricultura României nu poate trăi cu declarațiile ministrului Agriculturii. Programul INVESTALIM așteaptă încă implementarea, iar seceta de anul acesta a scos iarăși la lumină lipsa investițiilor în infrastructura de irigații, care să susțină producția vegetală și, implicit, cea animalieră.
Situația este alarmantă și sunt necesare măsuri rapide și inteligente din partea Ministerului Agriculturii. În caz contrar, producția agricolă a României, respectiv balanța comercială cu produse agricole va fi împinsă într-o zonă fără întoarcere.
Agricultura nu mai poate trăi cu promisiuni. Încă așteptăm măsuri de la ministrul de resort, altfel, România riscă să piardă 500 de milioane de euro din Programul Național de Dezvoltare Rurală, aferenți perioadei 2014-2020, bani destinați mai multor domenii agricole, inclusiv infrastructurii de irigații”, a concluzionat Daniel Buda, care este și vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European.