News

Semnal de alarmă tras de climatologi! Vara va dura 6 luni: “Efectele vor fi devastatoare!”

24.03.2021 | 18:08
Semnal de alarma tras de climatologi Vara va dura 6 luni Efectele vor fi devastatoare
ADVERTISEMENT

Verile ar putea dura jumătate de an până la sfârșitul acestui secol în cazul în care încălzirea globală va continua necontrolată, avertizează un studiu recent care a examinat modul în care schimbările climatice alimentează schimbări semnificative în tiparul și durata anotimpurilor.

Potrivit cercetării, schimbările climatice fac verile mai calde și mai lungi, iar celelalte trei anotimpuri devin din ce în ce mai scurte.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință spun că aceste schimbări ar putea avea o serie de implicații grave, care afectează sănătatea umană, agricultura sau mediul.

Până în 2100 vom avea vară șase luni pe an

Verile din emisfera nordică ar putea dura aproape șase luni până în anul 2100 dacă încălzirea globală continuă necontrolată, avertizează studiul, publicat în revista Geophysical Research Letters.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au constatat că schimbările climatice fac verile mai calde și mai lungi, iar celelalte trei anotimpuri devin din ce în ce mai scurte. Oamenii de știință spun că modificările ar putea avea o serie de implicații grave, care afectează sănătatea umană, agricultura sau mediul.

“Acesta este ceasul biologic pentru fiecare lucru viu”, a spus autorul principal al studiului, Yuping Guan, oceanograf la State Key Laboratory of Tropical Oceanography de la Academia Chineză de Științe, citat de NBC News. „Oamenii se ceartă pe creșterea temperaturii cu 2 grade sau 3 grade, dar schimbarea anotimpurilor de către încălzirea globală este ceva ce toată lumea poate înțelege”.

ADVERTISEMENT

Guan și colegii săi au analizat date climatice zilnice din 1952 până în 2011 pentru a identifica începutul și sfârșitul fiecărui anotimp în emisfera nordică. Au descoperit că pe parcursul celor aproape 60 de ani, verile devin în medie cu 78 până la 95 de zile mai lungi.

Iernile, în medie, s-au scurtat de la 76 la 73 de zile, iar anotimpurile de primăvară și toamnă s-au contractat în mod similar. În medie, primăverile s-au redus de la 124 de zile la 115 zile, iar toamnele s-au scurtat de la 87 de zile la 82 de zile.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au folosit concluziile pentru a construi un model care să proiecteze modul în care se vor schimba anotimpurile în viitor. Ei au descoperit că, dacă ritmul schimbărilor climatice continuă, verile din emisfera nordică ar putea dura aproape șase luni, în timp ce iernile ar putea dura mai puțin de două luni.

Guan s-a declarat surprins de rezultatele dramatice ale proiecțiilor echipei sale: “Ne-am uitat mai întâi la 2050 și apoi am calculat schimbarea pentru 2100 și a fost un număr impresionant”, a spus Guan. „Pentru bunăstarea umană, speram cu adevărat că aceste rezultate vor fi greșite”.

Majoritatea regiunilor din emisfera nordică au trecut deja prin veri mai lungi, dar în regiunea mediteraneană vara crește cu mai mult de opt zile la 10 ani de la anii 1950. Este posibil să nu pară prea mult, dar pe o scară mai lungă de timp creșterea devine semnificativă.

Temperatura globală a mării și a pământului continuă să crească în raport cu media, iar diferența față de medie crește, de asemenea. Ultima dată când temperaturile anuale au fost sub medie la nivel global a fost la sfârșitul anilor 1970, ceea ce înseamnă că ultima dată când a fost mai rece decât în ​​mod normal a fost acum mai bine de 40 de ani, potrivit datelor Administrației Oceanice și Atmosferice americane (NOAA).

Schimbările climatice cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră sunt principalul factor care contribuie la încălzirea temperaturilor.

Dacă nu se face nimic pentru a atenua aceste emisii pentru a încetini efectele schimbărilor climatice, atunci vara ar putea evolua până la o jumătate de an până la sfârșitul acestui secol, potrivit studiului. „În scenariul normal, primăvara și vara vor începe cu aproximativ o lună mai devreme decât 2011 până la sfârșitul secolului, toamna și iarna încep cu aproximativ o jumătate de lună mai târziu, ceea ce duce la aproape o jumătate de an de vară și mai puțin de două luni de iarnă în 2100.”

Țările din întreaga lume încearcă să ia măsuri, dar obiectivele stabilite în Acordul climatic de la Paris nu sunt îndeplinite. Aceasta include eforturile de reducere a emisiilor.

Riscuri pentru mediu și sănătatea umană

Modificările anotimpurilor prezintă riscuri pentru mediu și sănătatea umană. Verile mai calde și mai lungi, de exemplu, înseamnă că țânțarii și alți dăunători care sunt purtători de boli și-ar putea extinde aria și să persiste în zone în care nu se găsesc de obicei.

„Am putea ajunge la un punct în care insectele, cum ar fi țânțarii purtători ai malariei, care nu sunt în mod normal întâlniți în zonele cu înălțime ridicată, deoarece nu pot supraviețui peste noapte, ar putea supraviețui mai mult și la altitudini mai mari”, a declarat Scott Sheridan, climatolog la Kent State University în Ohio, care nu a fost implicat în studiu.

Și pentru că anotimpurile dictează ciclurile de viață ale plantelor și animalelor, schimbările climatice ar putea perturba capacitatea de adaptare a speciilor.

“Dacă anotimpurile încep să se schimbe, celelalte schimbări nu se vor întâmpla perfect sincronizat”, a spus Sheridan. “Dacă luăm exemplul florilor care ies din pământ, florile respective ar putea ieși, dar albinele nu sunt încă acolo pentru a poleniza sau poate apar prea târziu.”

Schimbările climatice fac, de asemenea, anotimpurile mai „nestatornice”, a spus Sheridan, ceea ce ar putea avea un impact de anvergură asupra producției agricole.

Schimbarea anotimpurilor va afecta, de asemenea, incendiile și valurile de căldură, crescând probabil apariția acestora. „O vară mai caldă și mai lungă va aduce evenimente legate de temperaturile ridicate mai frecvente și intensificate – valuri de căldură și incendii”, a declarat Congwen Zhu, cercetător la Academia Chineză de Științe Meteorologice care nu este afiliat cu acest studiu.

Astfel de evenimente sunt deja cele mai mortale în medie comparativ cu alte evenimente meteorologice, cum ar fi inundațiile sau uraganele, în SUA, așa cum a declarat Serviciul Național Meteorologic.

Oamenii de știință sunt dornici să înțeleagă cu exactitate modul în care schimbările climatice vor afecta anotimpurile din cauza impactului potențial asupra producției de alimente.

Sheridan a mai declarat că rezultatele studiului ajută la ilustrarea gravității schimbărilor climatice, ilustrând cât de mult sunt interconectați oamenii, alte animale, plante și mediu.

“Efectele vor fi devastatoare! Schimbarea anotimpurilor poate face mult mai multe ravagii decât crezi atunci când realizezi că toate sistemele sunt adaptate la calendarul anotimpurilor”, a spus el.

ADVERTISEMENT