News

Semnal de alarmă tras de Șerban Bubenek, președintele Societății ATI: ”Pacienților Covid li se dă prea mult oxigen”

09.02.2021 | 16:27
Semnal de alarma tras de Serban Bubenek presedintele Societatii ATI Pacientilor Covid li se da prea mult oxigen
ADVERTISEMENT

Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie si Terapie Intensivă (ATI), lansează un avertisment sever și spune că în foarte multe spitale, la secțiile de terapie intensivă,  ”pacienților li se administrează prea mult oxigen”.

În opinia reputatului medic, acest lucru poate duce foarte ușor la incendii și la tragedii cum s-au petrecut în ultimele luni în mai multe spitale din țară.

ADVERTISEMENT

Dr. Bubenek mai afirmă că administrarea unei cantități prea mari de oxigen nu are în principiu repercusiuni grave asupra pacienților, însă procedeul poate să creeze un disconfort în plus.

Medicul Șerban Bubenek, despre riscul din secțiile ATI: ”Pacienților Covid li se dă prea mult oxigen”

Președintele Societății Române de Anestezie si Terapie Intensivă (ATI), Șerban Bubenek, avertizează  că în foarte multe spitale din România, la secțiile de terapie intensivă pacienților li se administrează o cantitate prea mare de oxigen, iar acest lucru poate duce foarte ușor la incendii.

ADVERTISEMENT

”Se întâmplă și alte lucruri care nu ar trebui să se întâmple. Se administrează oxigen în exces în fluxuri de peste 10-12 litru. De multe ori ni se spune că a primit pacientul oxigen de la două surse, adică vreo 40 de litri pe minut. Asta e un non-sens medical. Niciun pacient cu o masca simplă nu poate să consume mai mult de 10-12 litri pe minut.

Dacă tu îi dai 35, ceilalți 25 de litri se răspândesc în atmosfera din salon, creează o concentrație mare la care orice scânteie, orice electricitate chiar și statică care produce o scânteie, care poate să apară din orice motiv – frecarea unui material textil sau un aparat care să producă o mică scânteie, că-i telefon mobi, că-i laptop… se poate întâmplă o tragedie.

ADVERTISEMENT

Tratamentul cu oxigen că medicament în fluxuri mai mari de 3,4 litri pe minut este o faza pe care colegii de ATI o știu foarte bine, alte specialități care nu au această abilitate şi care au fost obligaţi… Deși am informat, am ținut webinarii cu lucrul asta…. în unele locuri s-a înțeles, în altele nu”, spune Dr. Bubenek pentru Digi24.

Ce efecte poate avea pentru pacienții Covid supra-administrarea de oxigen

În principiu, spune medicul Bubenek, acest procedeu neindicat nu are efecte grave pentru pacienții Covid, însă ”usucă mucoasa nazală și pot să creeze un disconfort în plus”.

ADVERTISEMENT

Medicul mai spune că e un non-sens ca pe mască să fie puși mai mult de 12, 13 litri. El compară situația acestor pacienți cu cea a sportivilor și spune că niciun atlet nu poate să absoarbă mai mult de 15 litru pe minut.

ADVERTISEMENT