News

Semnal de alarmă tras de specialişti! Bucureştenii, grav afectaţi de poluare! Ce măsuri au luat autorităţile

25.03.2021 | 12:54
Semnal de alarma tras de specialisti Bucurestenii grav afectati de poluare Ce masuri au luat autoritatile
ADVERTISEMENT

Specialiștii trag un semnal de alarmă. Bucureștenii sunt grav afectați de poluare. Măsurile luate de autorități nu au fost cele mai eficiente.

Un raport publicat de Observatorul Român de Sănătate a scos la iveală date îngrijorătoare ale daunelor pe care poluarea le cauzează locuitorilor din România, mai ales celor din București. Totodată, sunt prezentate și recomandări către administrațiile locale pentru reducerea acesteia.

ADVERTISEMENT

Conform datelor prezentate de Agenția Europeană de Mediu, Organizația Mondială a Sănătății și a consultanților specializați pe problemele de mediu, țara noastră ocupă locul întâi în Europa la cele mai ridicate costuri sociale anuale pe cap de locuitor datorate poluării. Românii cheltuie, în medie, 1.810 euro, anual.

Semnal de alarmă tras de specialişti! Bucureştenii, grav afectaţi de poluare! Ce măsuri au luat autorităţile

România ocupă locul 15 în Europa în topul țărilor cele mai poluate, potrivit Raportului Mondial despre Calitatea Aerului din 2020. În țara noastră, poluarea omoară de 15 ori mai mulți oameni decât accidentele rutiere.

ADVERTISEMENT

Anual, 29.230 de români mor din cauza bolilor provocate de poluare. Acest număr de clasează pe locul șapte la nivel european. Veștile rele nu se opresc aici: „la nivel european, țara noastră are cele mai ridicate costuri sociale anuale pe cap de locuitor datorate poluării”. Banii scoși din buzunar anual de români ajung la 1.810 euro.

Și Capitala este în fruntea acestei liste. Bucureștenii ocupă prima poziție dintre europenii care cheltuie cei mai mulți bani din cauza problemelor de sănătate cauzate de poluare.

ADVERTISEMENT

„Bucureștiul este orașul european cu cele mai mari costuri sociale pe cap de locuitor din cauza impactului poluării aerului asupra sănătății. Fiecare bucureștean pierde anual €3.004 din cauza poluării”, transmit specialiștii, citând un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății.

Observatorul Român de Sănătate a analizat activitatea administrațiilor locale din cele mai mari 15 orașe ale României. Concluziile la care au ajuns specialiștii sunt îngrijorătoare: „niciuna dintre marile primării din România nu a reușit să acumuleze măcar jumătate din scorul maxim posibil acordat pentru acțiunile împotriva poluării”.

ADVERTISEMENT

În privința acțiunilor concrete întreprinse de autorități pentru a diminua poluarea, cele mai active administrații locale s-au dovedit cele din Brașov, Galați și Cluj-Napoca. Cele mai puțin interesate de acest aspect sunt primăriile din Brăila, Bacău și Constanța. Capitala ocupă locul șase în topul interesului acordat de autorități pentru combaterea poluării.

ADVERTISEMENT