News

Semnal favorabil de la Bruxelles pentru intrarea în Schengen: „România este pe deplin pregătită”

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a afirmat că CE își dorește ca o decizie privind intrarea României și Bulgariei în Schengen să fie luată cât mai repede,
28.05.2023 | 12:30
Semnal favorabil de la Bruxelles pentru intrarea in Schengen Romania este pe deplin pregatita
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Anitta Hipper, purtător de cuvânt al Comisiei Europene pe teme de Afaceri Interne și Migrație, a afirmat că CE susține intrarea în zona Schengen a României și Bulgariei, încercând să stabilească cât mai repede o dată la care această decizie să fie luată.

Atât România, cât și Bulgaria sunt gata să se alăture pe deplin spațiului Schengen și îndeplinesc aceste criterii din anul 2011. Mai mult, România și Bulgaria au acționat în mod constant ca actori cheie pentru dezvoltarea continuă a rolului Schengen.

ADVERTISEMENT

De asemenea, poziția Comisiei este clară în ce privește aderarea împreună a ambelor țări, sunt pe deplin pregătite, iar potrivit tratatelor, statele membre trebuie să devină, atunci când sunt pregătite, membre cu drepturi depline ale zonei Schengen”, a declarat Anitta Hipper.

Declarația a fost postată pe contul de Twitter al Comisiei Europene însoțită de mesajul: „Bulgaria și România sunt pregătite să se alăture pe deplin zonei Schengen. Colaborăm îndeaproape cu președinția Consiliului (Uniunii Europene -n.red.) pentru ca o decizie să fie luată cât mai repede cu putință.

ADVERTISEMENT

România speră la ajutorul Spaniei pentru aderarea la Schengen

Decizia privind extinderea zonei Schengen se poate lua  în Consiliul Justiție – Afaceri Interne, organism în care se reunesc miniștrii de Justiție și de Interne ai țărilor membre, iar votul trebuie să fie unanim. Consiliul JAI funcționează în coordonarea Consiliului Uniunii Europene a cărui președinție este deținută în momentul de față de către Suedia.

Deocamdată președinția suedeză nu și-a anunțat intenția de a pune subiectul aderării României și Bulgariei la Schengen pe agenda UE, motiv pentru care și oficialii de la București sunt sceptici că o decizie se poate lua în următoarele luni.

ADVERTISEMENT

Speranțele României sunt legate de Spania care va prelua președinția rotativă începând cu luna iulie. „Consiliul JAI se va întruni sub preşedinţia suedeză în luna iunie. Din iulie, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este preluată de către Spania, iar Spania a afirmat, prin ministrul de Interne şi la Bucureşti pe 30 martie, şi la Viena, în urmă cu câteva zile, că va pune pe agenda preşedinţiei dosarul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen”, declara ministrul de Interne, Lucian Bode pe 28 aprilie.

Ministrul de interne a transmis că, „neavând niciun semnal din partea Suediei de intenţie de a pune în luna iunie, pe agenda Consiliului JAI, dosarul aderării la spaţiul Schengen, speranţa noastră se leagă de preşedinţia spaniolă, preşedinţie care şi-a exprimat această dorinţă, a comunicat şi singurului stat care s-a opus aderării României la Spaţiul Schengen în decembrie, Austriei”.

ADVERTISEMENT

Astfel, există posibilitatea ca o decizie să fie luată la Consiliul JAI din 28 septembrie, însă acest lucru depinde și de poziția pe care o va avea Austria atunci, ținând seama că Viena a blocat precedenta tentativă a României de aderare la zona Schengen.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”