News

Semnalul de alarmă al lui Alexandru Rafila. Numărul cazurilor grave va crește și după ce infectările noi vor scădea

11.08.2020 | 10:05
Semnalul de alarma al lui Alexandru Rafila Numarul cazurilor grave va creste si dupa ce infectarile noi vor scadea
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS/ Sursa: INQUAM Photos/George Călin
ADVERTISEMENT

Medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a afirmat că reducerea numărului de cazuri noi de coronavirus nu va duce imediat la reducerea numărului de cazuri grave. Mai mult, secțiile de terapie intensivă vor deveni și mai aglomerate, a spus Rafila la B1 TV.

Potrivit lui Alexandru Rafila, există un decalaj de timp între amplificarea numărului de infectări și aglomerarea secțiilor de terapie intensivă, atât din cauza evoluției  treptate a bolii, cât și din cauza faptului că tratarea COVID-19 în  secții ATI este un proces de durată.

ADVERTISEMENT

Mai  mult, deocamdată nu este cert faptul că epidemia și-a atins  vârful urmând ca gradul de răspândire a bolii să scadă.

Decalaj de două  săptămâni între scăderea numărului  de infectări și reducerea presiunii  asupra secțiilor ATI

Ceea ce am acumulat nu este neapărat îmbucurător, pentru că am fost practic pe un trend ascendent începând cu debutul lunii iunie, deci e vorba de o creștere lentă, dar permanentă în ultimele două luni. Ne găsim, în momentul de față, într-o zonă despre care toată lumea speră să ducă la aplatizarea curbei de creștere. Rămâne de văzut dacă în această săptămână aceste lucruri se vor confirma”, a declarat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

Medicul a precizat că valul de infectări din ultimele două săptămâni încă nu a lovit direct în  secțiile de terapie intensivă, în condițiile în care acestea au deja locurile ocupate la jumătate din capacitate.

Chiar dacă intrăm într-o decelerare a creșterii, avem o problemă legată de acest număr mare de cazuri care s-a cumulat în ultimele două săptămâni și care, în curând, își va regăsi un răsunet în numărul de cazuri internate în secțiile de terapie intensivă. Față de ieri, de exemplu, este o creștere de circa 30 de cazuri, care pare mică – toată problema este legată de repetarea acestei creșteri. Dacă ea se va dovedi continuă în următoarea perioadă, atunci sigur că efortul colegilor care lucrează în secțiile de terapie intensivă va fi foarte mare”, a argumentat președintele Societății Române de Microbiologie.

ADVERTISEMENT

Rafila a estimat la o săptămână-două decalajul dintre creșterea numărului  de cazuri noi și regăsirea acestei creșteri în internările pacienților la terapie intensivă

Ei stau două, trei săptămâni într-o secție de terapie intensivă. Mai mult, ei sunt internați, de exemplu, cu o formă ușoară sau o formă medie a bolii și evoluția gravă, care necesită asistență într-o secție de terapie intensivă, apare după un număr de zile. Această chestiune are două componente. Una la care ne așteptăm, ca după înregistrarea unui număr mare de cazuri să urmeze o creștere decalată cu una, două săptămâni a numărului de cazuri în secțiile de terapie intensivă. E vorba de acel interval care, la început, este legat de evoluție nu foarte gravă a bolii, dar care la un moment dat se poate agrava și atunci omul trebuie să ajungă în secția de terapie intensivă”, a explicat Rafila.

ADVERTISEMENT