Semnalul misterios care a venit de pe Marte. Cercetătorii nu i-au dat nici acum de cap. Astronomii au reușit să capteze un „mesaj”, la acea vreme oamenii dorind să afle mai multe informații despre presupușii marțieni.
Sunetul ieșit din comun care a venit de pe planeta Marte. Oamenii de știință nu au reușit să elucideze misterul nici acum, deși s-a petrecut în urmă cu 100 de ani, în 1924. La acea vreme astronomii au reușit să exploreze de aproape această planetă.
Tehnologia era una rudimentară, nicidecum avansată cum este cea din ziua de azi, dar cu toate acestea căutarea a avut și un rezultat. Totul a plecat de la un experiment excentric pornit de americanul David Todd.
În luna august a anului respectiv s-a străduit să asculte semnale radio în căutarea inteligenței extraterestre. Astronomul din SUA a cerut ajutorul inventatorului Charles Francis Jenkins, care i-a pus la dispoziție un radio capabil să capteze sunete aflate la distanță.
Celebrul inventator este cunoscut pentru faptul că a contribuit la dezvoltarea primelor televizoare. Dintr-un laborator, Jenkins trebuia să opereze un radio ce transmitea datele de la orice semnale interceptate într-o invenție de-ale sale care tipărea apoi undele radio pe hârtie.
Marte se găsea atunci într-o poziție rară, la doar 34 de milioane de mile de Pământ, fapt care a condus la o oportunitate unică. În felul acesta cercetătorii au putut observa, dar și asculta posibile semnale marțiene.
Astronomul american a solicitat stațiilor de radio să facă pauze de 5 minute la fiecare oră, timp de 3 zile, pentru a evita interferențele, dar nu a primit sprijin internațional. Din fericire, a reușit să convingă Marina Statelor Unite să impună perioade de tăcere radio pe teritoriul american.
În aceste clipe de liniște, David Todd a captat un semnal ciudat. Astronomul a declarat la un moment dat că undele acestui sunet păreau să formeze o „față desenată grosolan.” În schimb, oamenii de știință au fost sceptici în această privință.
Cercetătorii au crezut că semnalele erau, de fapt, cauzate de o eroare tehnică sau de interferențe, nicidecum de o sursă extraterestră. Charles Francis Jenkins a declarat la rândul său că nu a fost vorba în niciun caz de un semnal extraterestru, ci de „ceva ce nu putem explica”, notează atlas-geografic.net.