Acestea sunt semnele banale care îți arată că mănânci prea multă sare. Dacă ai astfel de simptome, atunci ar trebui să reduci cantitatea, deoarece pot apărea probleme serioase de sănătate.
Sarea este esențială pentru a da gust celor mai multe preparate, dar se poate întâmpla să folosim o cantitate mai mare decât cea recomandată. În plus, cele mai multe alimente din supermarketuri conțin sare.
Atunci când consumi prea multă sare, apar anumite simptome care îți pot semnala acest lucru. Nu există, însă, o cantitate ideală de sare care poate fi consumată zilnic.
Conform Asociației Americane a Inimii, nu ar trebui depășită o cantitate de 1.500 mg de sodiu pe zi. Pe de altă parte, există și o recomandare conform căreia poate fi consumată o cantitate de 2.400 mg de sodiu într-o zi.
Organizația a mai transmis, însă, că un cetățean ajunge să consume zilnic 3.4 grame de sodiu, în medie. Mai exact, 1.500 mg sodiu înseamnă trei sferturi dintr-o linguriță sau 3.75 de grame de sare într-o zi, notează digi-world.tv.
Primul semn că ai consumat prea multă sare este faptul că simți mereu că îți e sete. Pentru a putea restabili nivelul optim de sodiu, organismul are nevoie de apă.
În momentul în care nu ai suficientă apă pentru a putea stabili un echilibru între cantitatea de sodiu și restul lichidelor din corp, atunci apare și senzația de sete.
De asemenea, sarea duce la creșterea volumului de sânge din organism. Acest lucru pune presiune pe inimă și pe artere, motiv pentru care tensiunea arterială este mare.
Un alt simptom pe care îl poți întâlni dacă obișnuiești să consumi prea multă sare este faptul că ai picioare și degete umflate, dar și pungi sub ochi. De altfel, poate apărea o senzație permanentă de umflare în tot organismul, printre care și balonarea.
Totodată, sarea favorizează dezvoltarea bacteriilor cum ar fi Heliobacter Pylori, ceea ce nu înseamnă, neapărat, că ai dezvoltat această boală.
Pot apărea, însă, simptome precum balonarea, durerea de stomac sau lipsa poftei de mâncare. În timp, pot să apară gastrita și ulcerul dacă consumi o cantitatea prea mare de sare.
Un alt motiv pentru care trebuie să reduci neapărat cantitatea de sare este faptul că nivelului calciului din urină poate crește. Acest lucru cauzează apariția pietrelor la rinichi.