Doctorii trag un semnal de alarmă în privința nivelurilor crescute de colesterol, care depășesc valoarea de 200 mg/dl. Acestea sunt semnele care îți arată că suferi de hipercolesterolemie. Ce nu trebuie să ignore oamenii legat de această afecțiune.
Hipercolesterolemia reprezintă o boală a metabolismului lipidic. Condiția medicală are legătură cu valorile crescute ale colesterolului din sânge, boala fiind una care afectează peste jumătate din populația din România.
Foarte puține persoane descoperă că o au prin prisma simptomelor pe care le prezintă. Organismul le dă oamenilor anumite semne, care nu trebuie trecute cu vederea. Doctorul Amir Khan susține că este vorba de xantoame.
Acestea sunt acumulări de grăsime care se formează sub piele. Pot apărea în diferite zone de pe corp din cauza unui exces de lipide, cum ar fi colesterolul sau trigliceridele. În jurul ochilor sunt semnalate cel mai frecvent.
Cu toate acestea, xantoamele, cunoscute și drept xantelasme (atunci când se manifestă în jurul ochilor), pot fi observate la nivelul coatelor, genunchilor și tendoanelor. Cadrele medicale arată că există mai multe tipuri de xantoame cutanate.
„Dacă ați observat umflături albe sau gălbui în jurul pleoapelor, în special în zona osului orbital, acest lucru ar putea fi un semn de colesterol ridicat”, explică medicul Amir Khan, relatează Adevărul.
Xantoamele apar sub forma unor umflături gălbui sau noduli, de obicei bine conturați. Acești noduli pot varia în dimensiune, începând de la mici puncte până la mase mai mari de grăsime. Spre exemplu, xantoamele eruptive sunt niște umflături mici, roșu-gălbui.
Apar în principal pe fese, umeri, brațe și picioare. Doctorii le asociază cu niveluri foarte ridicate de trigliceride, adică pot apărea brusc. În schimb, xantoamele tuberoase formează noduli sau umflături mai mari deasupra articulațiilor. Acestea au legătură cu nivelurile ridicate de colesterol.
Dezvoltarea acestor puncte de grăsime, sub piele, indică un dezechilibru major al organismului în ceea ce privește procesarea grăsimilor. Atunci când corpul nu le poate procesa corespunzător, ele se acumulează pe pereții vaselor de sânge și în țesuturi.
Mai mult, xantoamele nu sunt doar un semnal de avertizare pentru un colesterol mărit, și ci pentru riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, printre care se numără arterioscleroza. Printre principalii factori de risc se află diabetul gestionat necorespunzător, bolile hepatice și hipotiroidismul.