News

Semnificația zilei de miercuri din Săptămâna Patimilor. Pilda păcătoasei desfrânate și trădarea lui Iuda

27.04.2021 | 21:00
Semnificatia zilei de miercuri din Saptamana Patimilor Pilda pacatoasei desfranate si tradarea lui Iuda
Semnificația zilei de miercuri din Săptămâna Patimilor. Pilda păcătoasei desfrânate și trădarea lui Iuda. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Săptămâna Patimilor este o perioadă cu profundă însemnătate religioasă pentru creștinii de pretutindeni, iar fiecare dintre zile are o semnificație proprie. Miercurea este ziua pomenirii păcătoasei desfrânate, iar FANATIK îți prezintă care este pilda acestei femei și ce rol are în aceste zile de mare sărbătoare.

Miercurea Mare din Săptămâna Sfintelor Patimi este a pomenirii femeii desfrânate ce L-a uns pe Iisus Hristos în locuința lui Simon Leprosul. Destăinuirile au fost făcute de evanghelistul Marcu, iar acestea sunt cunoscute ca ”ungerea din Betania.”

ADVERTISEMENT

Femeia păcătoasă a ajuns la masa la care Iisus și discipolii săi cinau, iar în încercarea de a-și spăla păcatele, ea la rândul său a spălat picioarele Mântuitorului și le-a uns cu mir.

Femeia a fost îndemnată la acest gest de dragostea nemărginită pe care a văzut-o în Iisus, mai ales după ce acesta a intrat în casa unui bolnav de lepră. Așa cum a și sperat, femeia primește dezlegarea de păcatele care o apăsau, așa cum și leprosul a fost dezlegat de boala grea pe care o avea.

ADVERTISEMENT

Gestul femeii de a-l unge pe Iisus Hristos cu mir nu a fost văzut bine de ucenicii care îi erau alături. Aceștia au considerat că gestul de turnare a mirului a fost, de fapt, o risipă.

În viziunea lor, mirul ar fi putut fi vândut, mai degrabă, fiind un element de mare preț, iar banii ar fi urmat să fie folosiți pentru ajutorarea săracilor.

ADVERTISEMENT

Iisus, însă, a luat apărarea femeii desfrânate pentru gestul pe care l-a făcut față de El. ”Ea, turnând mirul acesta pe trupul Meu, a făcut-o spre îngroparea Mea”, le-a rostit Iisus discipolilor Săi, prevestind ceea ce avea să urmeze în următoarele zile din Săptămâna Mare.

Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor – trădarea lui Iuda Iscarioteanul

Ziua de miercuri din Săptămâna Mare este importantă nu doar pentru gestul făcut de Iisus în casa leprosului.

ADVERTISEMENT

Un alt fapt de mare importanță a avut loc imediat după cina prezentată anterior. Iuda Iscarioteanul recurge la gestul trădării lui Iisus, primind treizeci de arginți pentru a-L oferi pe Iisus arhiereilor.

De menționat este și faptul că verbul corect, echivalentul cuvântului grecesc folosit de evangheliști, a fost ”a preda” – varianta ”a trăda” s-a impus, însă, de-a lungul timpului.

Iuda rămâne, cu siguranță, cel mai controversat personaj din apropierea lui Iisus. Controversa cu privire la acțiunile și la imaginea să rămâne chiar și în rândurile celorlalți apostoli ai Mântuitorului.

Ioan este cel mai vehement critic al Iscarioteanului, creându-i o imagine cu adevărat diabolică. Pe de altă parte, apostolul Matei este ceva mai rezervat, fiind pătruns de gesturile lui Iuda, care a returnat arginții primiți de la iudei și ulterior s-a sinucis.

Miercurea Mare, zi de post peste an

Vinderea, predarea sau trădarea lui Iisus de către Iuda Iscarioteanul din Miercurea Mare este și motivul pentru care ziua este una de post peste an, alături de cea de vineri, în care Iisus a murit pe cruce.

Miercurea, la slujba de la biserică este pomenită pilda femeii desfrânate, exact așa cum a propovăduit Iisus Hristos încă de la întâmplarea ungerii cu mir.

La slujba din Miercurea mare, este săvârșită și Taina Sfântului Maslu, tot în amintirea gestului făcut de femeia păcătoasă pentru Iisus, anume de ungere cu mir. Credincioșii participanți la slujbă sunt, astfel, unși cu mir de preot la finalul slujbei.

Există și alte mici tradiții și obiceiuri legate de Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor. Credincioșii obișnuiesc să țină post negru în această zi, având ideea că astfel vor fi feriți de boli pe parcursul anului.

De asemenea, cenușa din sobe este aruncată peste straturile din grădină. Există și aici credința că această cenușă ar face plantele să rodească bogat.

ADVERTISEMENT