Semnul care îți arată că ai făcut AVC. Este atât de banal, încât multă lume nici măcar nu îi acordă importanță. Iată ce spun medicii despre el.
AVC-ul este una dintre cele mai grave afecțiuni medicale. Aceasta apare în momentul în care fluxul de sânge către o parte a creierului este întrerupt. În funcție de tipul, dar și de gravitatea sa, celulele din zona afectată pot suferi daune ireversibile, alterând funcțiile controlate ale creierului.
De cele mai multe ori, AVC-ul se manifestă prin simptome subtile. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că unul dintre cele mai banale semne ale AVC-ului este tulburarea de vedere.
În exclusivitate pentru dcmedical.ro, medicul Sorin Băilă a vorbit despre simptomele subtile ale AVC-ului. Ba mai mult, a subliniat faptul că pierderea bruscă a vederii pe un ochi nu ar trebui deloc ignorată, căci este un semn alarmant.
”Pot fi accidente ischemice tranzitorii cu tulburări de vedere. Nu vezi cu un ochi pentru că are loc o embolie pe artera centrală a retinei. Microembolul, în loc să meargă pe calea către creier, de data asta, merge pe o altă ramură care vascularizează ochiul.”, a spus medicul.
Pierderea vederii pe un ochi nu este singurul semn care arată că ai făcut AVC. Medicul Băilă a declarat că simptomele AVC-ului pot fi și hemisferice, precum tulburările de vorbire, pierderile de conștiință pe termen scurt sau deficitul motor pe un membru toracic.
Ceea ce trebuie să știe pacienții este faptul că există două feluri principale de AVC și anume, cel ischemic și cel hemoraci. AVC-ul ischemic este cel mai frecvent și apare în situația menționată anterior, atunci când un cheag de sânge blochează un vas de sânge din creier.
Simptomele AVC-ului ischemic sunt ușor de reperat. Acesta se manifestă prin strări de greață, dureri de cap, vărsături sau amorțeală. Uneori, aceste simptome sunt asociate și cu AVC-ul hemoragic.
În cazul AVC-ul ischemic, este esențial să se recurgă la o examinare neurologică. În urma ei, se vor confirma simptomele și se va evalua gradul de severitate al AVC-ului.
AVC-ul hemoragic, în schimb, se produce atunci când un vas de sânge din creier se sparge. Acest lucru poate fi provocat de mai mulți factori, precum anevrisme sau hipertensiune arterială.