Semnul de circulație cu bulină neagră apărut în ultimii ani pe străzile din România. Este amplasat în zonele în care se produc frecvent accidente, dar pe care puțini șoferi îl cunosc. Care este adevărata semnificație.
Semnul de circulație format dintr-un triunghi roșu cu bulină neagră în centru care în țările din vestul Europei este utilizat de câteva decenii. Acesta este plasat în zonele în care se produc frecvent accidente. Iar scopul său este de a le atrage șoferilor atenția că trebuie să circule cu prudență.
Indicatorul rutier pe care mulți nu îl cunosc a fost introdus în România în vara anului 2014 și face parte din grupa indicatoarelor de avertizare. Care este exact semnificația lui?
Ei bine, semnul de circulație care le dă bătăi de cap românilor semnalează zonele cu risc ridicat de producere de accidente. Indică un sector de drum lung de cel puțin un kilometru în care, vreme de cinci ani la rând, au avut loc cel puțin zece accidente grave de circulație, în care cel puțin zece oameni și-au pierdut viața.
De aceea, șoferii care întâlnesc semnul de circulație cu bulină neagră pe drumurile din țara noastră sunt sfătuiți să reducă viteza. Totodată, trebuie să fie foarte atenți la drum și să evite manevrele riscante.
Cu privire la indicatoarele rutiere, Titi Aur a explicat faptul că infrastructura din țara noastră este deficitară. Astfel, persoanele care conduc mai des într-o anumită zonă a țării, este posibil ca atunci când ajung în alt oraș să primească amendă.
„În primul rând, în România avem o mare problemă cu tot ceea ce înseamnă marcaje – indicatoare. Dacă privim la nivel macro putem observa că felul în care au fost gândite marcajele diferă chiar de la o zonă la alta. Adică un șofer care circulă în Iași nu se va descurca în Timișoara sau în Cluj. Iar un șofer din Baia Mare nu se va descurca în Constanța sau București.
De ce? Pentru că fiecare zonă are felul ei de a gândi marcaje rutiere. Cum ar fi înscrierea sau apropierea de intersecție, de exemplu. În unele zone, pentru direcțiile înainte sau la stânga trebuie să mergi pe banda din stânga. În alte zone marcajele arată că poți să fii pe banda din dreapta pentru a merge înainte.
Pe de altă parte, chiar în același oraș poți descoperi intersecții asemănătoare marcate diferit. În centrul orașului Sibiu, de exemplu, ai un sens giratoriu în care trebuie să stai obligatoriu pe banda din stânga pentru a merge înainte. Iar la următorul sens giratoriu trebuie să stai obligatoriu pe banda din dreapta pentru a merge înainte. Practic trebuie să cunoști fiecare intersecție. Și nu există un mod unitar de a gândi tot ceea ce înseamnă înscrierea și apropierea de intersecție”, a declarat Titi Aur, conform ziare.com.