Life

Semnul de circulație care îi induce în eroare pe șoferi. A apărut recent în Europa și e greu de descifrat

Un nou semn de circulație îi induce în eroare pe șoferi. Dacă ai în plan să călătorești în Franța, îl vei întâlni acolo, așa că e bine să îi știi semnificația.
28.08.2023 | 16:25
Semnul de circulatie care ii induce in eroare pe soferi A aparut recent in Europa si e greu de descifrat
Semnul de circulație care îi induce în eroare pe șoferi. Sursă foto: blick.ch / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dacă vezi acest semn de circulație, e bine să știi ce înseamnă. Și Codul Rutier din România are reglementări clare în acest sens și o mulțime de astfel de indicatoare pe care este vital să le cunoști.

Semnul de circulație care îi induce în eroare pe șoferi

Acest semn de circulație despre care vorbim a apărut recent în Franța. Nu transmite însă prea multe. Vorbim despre un romb alb pe un fundal albastru. Indicatorul rutier se regăsește pe autostrăzile din Franța.

ADVERTISEMENT

Ce să faci când îl vezi? Să fii vigilent, pentru că mai degrabă te informează în legătură cu ceva. Publicația Blick a explicat ce înseamnă „Voie réservée”. Astfel dacă vezi acest indicator rutier află că acolo există o bandă rezervată pentru utilizatori speciali.

Unde în întâlnești? Pentru că este un indicator nou, momentan se află doar pe autostrăzile din zonele metropolitane. Dacă ajungi în jurul orașelor Lyon, Grenoble și Strasbourg, îl vei vedea.

ADVERTISEMENT

Iar semnul de circulație urmează să ajungă și în alte orașe, fiind utilizat la nivel național. Cine poate să folosească banda respectivă? Mașinile electrice precum taxiuri, autobuze, sau alte vehicule cu emisii zero.

Ce amendă riști dacă nu îl respecți

În funcție de cât de fluid este traficul, indicatorul poate fi așezat oriunde, inclusiv pe panourile electrice de pe autostradă. Planul Guvernului ar fi acela de a face mobilitatea în trafic mai ecologică.

ADVERTISEMENT

Ce trebuie să faci deci când vezi semnul de circulație? Șoferii care nu se încadrează în categoria de ”utilizatori speciali” trebuie să elibereze banda. Dacă semnul rutier respectiv este tăiat, asta înseamnă că șoferul nu mai este obligat să îi lase pe ceilalți, iar banda nu mai este rezervată.

Ce amendă riști dacă încalci legea? Pentru cei care circulă pe benzi rezervate fără a avea dreptul să facă acest lucru, amenda se ridică la 135 de euro. Iar pe drumurile din Franța sunt o mulțime de camere video, dar și scenele radar.

ADVERTISEMENT

Și Franța nu este singura care folosește deja semnul rutier. Și în Statele Unite, dar și în Olanda, Spania, Norvegia sau Marea Britanie se dorește implementarea acestuia.

ADVERTISEMENT