News

Semnul nou de circulație care îi încurcă pe mulți șoferi din România. Ce trebuie să faci, de fapt, atunci când îl vezi

Mulți soferi din România sunt încurcați de un nou semn de circulație. Ce trebuie să facă, de fapt, conducătorii auto atunci când îl văd
30.06.2024 | 18:58
Semnul nou de circulatie care ii incurca pe multi soferi din Romania Ce trebuie sa faci de fapt atunci cand il vezi
Noul indicator rutier se regăsește în multe țări europene / Foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Un nou indicator de circulație în scopul creșterii siguranței rutiere se pare că îi încurcă pe șoferii din România. Modificările au fost aprobate săptămâna aceasta în ședință de Guvern, printr-o ordonanță de urgență.

Un nou indicator pentru păstrarea distanței

Ministerul Afacerilor Interne a inițiat și pus în dezbatere publică o ordonanță de urgență „pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere”, ordonanță care a fost aprobată săptămâna aceasta în ședință de Guvern.

ADVERTISEMENT

În cadrul acesteia, a fost introdus un nou indicator rutier care-i avertizează pe șoferi să păstreze distanța față de mașina din fața lor. „Prin proiectul adoptat se introduce un nou indicator de avertizare în privința păstrării distanței față de vehiculul din față, precum și a unui marcaj cu același scop”, precizează MAI.

Pe drumuri expres și autostrăzi

Acest indicator, care se regăsește în mai multe țări europene, are culoarea verde, pe el apar o mașină și două vârfuri de săgeți albe care reprezintă distanța optimă ce trebuie păstrată față de vehiculul din față.

ADVERTISEMENT

„Indicatoarele și marcajele vor fi aplicate pe drumurile expres și autostrăzi. Măsurile adoptate sunt necesare  pentru consolidarea cadrului normativ în vederea creșterii gradului de siguranță rutieră”, precizează MAI.

Indicatoarele rutiere sunt esențiale pentru informarea conducătorilor auto cu privire la diverse situații, cum ar fi direcțiile de urmat, obligațiile de respectat, pericolele potențiale și multe altele. O bună cunoaștere a indicatoarelor rutiere și a semnificației lor este esențială pentru conducerea unei mașini în sigiranță.

ADVERTISEMENT

Cinci semne rutiere principale

În general, se acceptă că semnele rutiere pot fi clasificate în cinci familii principale pe baza formei lor, deși acest lucru poate varia. Astfel, există semne direcționale, semne de pericol, semne de interdicție, semne de obligație și semne de direcție.

Având în vedere că scopul principal al indicatoarelor rutiere este de a contribui la prevenirea accidentelor și de a proteja participanții la trafic, este extrem de important ca acestea să fie clar vizibile, în special pentru a atrage atenția șoferilor pe drum.

ADVERTISEMENT

Un limbaj universal

Semnele rutiere oferă o gamă largă de informații, de la limite de viteză la informații privind unde și când să virați, precum și instrucțiuni privind parcarea și staționarea. Respectarea indicatoarelor rutiere contribuie la asigurarea siguranței tuturor participanților la trafic prin reducerea riscului ca șoferii să lovească alte vehicule, pietoni sau bicicliști.

Indicatoarele rutiere sunt un limbaj universal înțeles de toți șoferii, indiferent de locul unde trăiesc. Acestea sunt concepute pentru a transmite informații esențiale despre drum, reguli de conducere și pericole potențiale. Ignorarea sau interpretarea greșită a acestor indicatoare poate avea, deci, consecințe grave.

ADVERTISEMENT