News

Senatorii şi-au alocat bani mai mulţi pentru deplasări, deşi delegaţiile sunt limitate din cauza pandemiei

06.10.2020 | 12:51
Senatorii şi-au alocat bani mai mulţi pentru deplasări, deşi delegaţiile sunt limitate din cauza pandemiei
Inițiativa "Fără penali", blocată în Senat. Ședința suspendată pentru lipsă de cvorumFoto: Inquam Photos - George Călin
ADVERTISEMENT

Răspândirea la scară globală a coronavirusului a pus capăt, printre altele, și deplasărilor externe ale parlamentarilor români la diverse reuniuni internaționale, seminarii, conferințe etc. Paradoxal însă, banii pentru deplasări nefolosiți nu au fost economisiți. Mai mult, Senatul a mărit fondurile alocate pentru deplasări.

Bugetul Senatului pe anul 2020, aprobat la sfârșitul anului  trecut, prevedea suma de 6.482.000 de lei pentru deplasări, detașări, transferări dintre care 2.012.000 de lei erau rezervați deplasărilor externe.

ADVERTISEMENT

Însă din lipsă de evenimente, fie anulate, fie desfășurate online, senatorii n-au mai avut parte de deplasările externe așa cum erau obișnuiți în anii anteriori.

Deplasări mai puține, cheltuieli mai mari

În februarie au avut loc doar șapte deplasări externe, ce au costat în total circa 82.000 de lei, iar în martie numărul lor s-a redus și mai mult, la patru, dintre care una a fost anulată în ultimul moment. Potrivit datelor publicate pe site-ul Senatului, aferente primei jumătăți a anului 2020, abia în iunie a mai fost aprobată o deplasare, ce a costat 10.509 lei.

ADVERTISEMENT

Spre comparație, în prima jumătate a anului trecut, situația deplasărilor aprobate a fost următoarea: 4 în ianuarie, 17 în martie, 16 în aprilie, 10 în mai și 24 în iunie. Pentru întregul an, deplasărilor externe le-au fost alocați 1.650.000 de lei, cu 367.000 de lei mai puțin decât pentru anul acesta.

În condițiile pandemiei, este surprinzătoare varianta rectificată a bugetului Senatului pe anul 2020, aprobată în această vară, care doar a înjumătățit fondurile pentru deplasări, deși este evident că și cei 1.012.000 de lei s-ar putea să fie prea mulți. Sau probabil senatorii speră, ca pe final de an, virusul să-și piardă din vigoare și să permită călătoriile externe fără restricții.

Mai mult, fondurile totale pentru deplasări nu au fost reduse prin rectificarea bugetară, ci mărite de la 6,4 milioane de lei la la 10,1 milioane de lei din cauză că a fost mărit substanțial bugetul pentru deplasările interne, de la 4,8 milioane în varianta inițială la 9,1 milioane în varianta rectificată, adică aproape dublu.

ADVERTISEMENT

Turist în România, varianta pentru Senat

Practic, dacă senatorii nu mai pot merge la evenimente în străinătate, acum pot să mișune cât vor prin țară pe banii statului. O posibilă explicație pentru această manevră este că a început sezonul alegerilor, mai întâi cu localele, iar în decembrie cu alegerile parlamentare, când mulți dintre actualii deputați și senatori vor candida pentru noi mandate.

Astfel că pandemia nu doar că nu a dus la economii pentru deplasările senatorilor, dimpotrivă. Singura economie realizată de Senat este reducerea, în lipsa delegațiilor străine care să vină la București, a fondului de protocol, de la 2.063.000 de lei la 949.000 de lei.

La Camera Deputaților bugetul pentru deplasările externe a fost de 3.360.000 de lei, însă și aici conducerea Camerei ar trebui să anunțe economii importante întrucât numărul deplasărilor în străinătate a scăzut de la 21 în februarie, la 9 în martie, pentru ca abia în septembrie să mai fie aprobată deplasarea unui parlamentar de Diaspora.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri