ADVERTISEMENT
News

Senatorul Goțiu (USR) atacă Guvernul pe tema ”DNA-ul pădurilor”: ”Vrea să păstreze controlul tăierilor ilegale în pixul ministrului”

Autor: Adrian Ilie | 31.05.2020 | 18:53
Senatorul Goțiu (USR) atacă Guvernul pe tema ”DNA-ul pădurilor”: ”Vrea să păstreze controlul tăierilor ilegale în pixul ministrului”
Senatorul USR Mihai Goțiu/ Foto: Hepta

Senatorul USR Mihai Goțiu susține că guvernul Orban se opune înființării unui parchet specializat pentru infracțiunile de mediu, așa-zisul DNA al pădurilor, pentru a păstra controlul defrișărilor ilegale, în condițiile în care aceasta este o afacere de sute de milioane de euro pe an.  Într-un editorial scris pentru Digi24.ro, Goțiu susține că apariția unei structuri judiciare independente ar pune capăt acestei afaceri.

ADVERTISEMENT

Guvernul, acuzat că protejează tăierile ilegale ale pădurilor

Criticile lui Mihai Goțiu vin în contextul în care reprezentanții PNL și ai Guvernului s-au pronunțat, în audierile din comisia de specialitate a Senatului, împotriva proiectului de lege privind înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM).

Ministerul Mediului, conduse de către Costel Alexe, a argumentată că există deja instituții cu competențe în cercetarea penală a infracțiunilor de mediu, printre care Garda Națională Forestieră, Garda de Mediu și Poliția.

ADVERTISEMENT

Evident, ”argumentul” este greu de acceptat – în sistemul juridic românesc procurorul este cel care coordonează cercetarea penală, chiar dacă există și alte instituții care au, parțial, atribuții. Procurorii sunt cei care încheie rezoluția de trimitere în judecată și reprezintă interesul public în instanță, pe perioada procesului”, scrie Mihai Goțiu.

Senatorul USR amintește că din circa 25.000 de dosare penale deschise în legătură cu infracțiuni la regimul silvic, doar 500 de dosare pe an sunt trimise la instanță, care se soldează cu aproximativ 450 de persoane condamnate.

ADVERTISEMENT

Astfel, într-o perioadă în care volumul de lemn dispărut din pădure fără acte a crescut cu mai mult decât dublu (…), numărul dosarelor și a condamnărilor a scăzut constant!”, susține senatorul.

El impută Guvernului și adoptarea OUG 88/2019 prin care Garda Națională Forestieră a fost desființată. Până la urmă, Parlamentul a respins ordonanța, însă după câteva luni în care aceasta și-a produs efectele.

ADVERTISEMENT

Practic, ceea ce a vrut să facă Guvernul Orban a fost să subordoneze politic controlul tăierilor ilegale de păduri, punându-l în pixul ministrului. Parțial a și reușit, pentru că în cele câteva luni în care OUG 88/2019 a produs efecte, conducerea centrală a activității de control a fost schimbată în viteză. A ajutat cu ceva? S-a făcut vreo evaluare de integritate a angajaților Gărzilor Forestiere din teritoriu, obligație legală neîndeplinită încă din 2015? Ba bine că nu…”, amintește Goțiu.

USR-istul susține că astfel de decizii nu au făcut decât să încurajeze tăierile ilegale. ”Nu e de mirare că fiul unui consilier al Gărzii Forestiere Suceava, patron de firmă de exploatare prinsă cu ilegalități, l-a atacat pe activistul de mediu Tiberiu Boșutar cu topoarele în urmă cu o săptămână! Păi cum să nu prindă curaj și tupeu prăduitorii, când ministerul și Guvernul nu vor să aplice evaluările de integritate în Gărzi și se opun înființării unei structuri de cercetare penală specializată, în domeniu?”, acuză senatorul

ADVERTISEMENT

În condițiile date, constituirea unei structuri speciale de parchet pentru cercetarea acestui gen de infracțiuni ar deranja unele interese politice.

Doar în domeniul tăierilor ilegale de lemn, valoarea ”afacerii” e de câteva sute de milioane de euro pe an (potrivit unor estimări chiar de un miliard de euro!) (…) Da, e de înțeles ”supărarea” celor de la PNL pe USR că am adus în Parlament această propunere legislativă. Dar nu e și de acceptat (…) Cât mai avem păduri și ape pe care nu le-au pus la pământ ori nu le-au băgat pe țeavă, cât mai avem locuri în care să respirăm aer curat, mai avem o șansă. Și o să luptăm pentru șansa asta până la capăt. Oricât s-ar supăra Orban, Alexe, Predoiu ori Flutur. Că n-am intrat în politică pentru a le fi lor somnul lin”, se mai arată în editorialul semnat de Mihai Goțiu.

ADVERTISEMENT

Deputații au aprobat deja înființarea DIIM

Camera Deputaților a adoptat, pe 13 mai, proiectul de lege al USR prin care este înființată Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, instituție ce va avea un rang similar DNA și DIICOT. Înființarea DIIM mai trebuie să primească acordul Senatului, care este forul decizional în această speță.

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu va fi condusă de un procuror-șef și va funcționa în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Proiectul prevede următoarele atribuţii pentru DIIM: efectuarea urmăririi penale pentru infracţiuni prevăzute în competenţa direcţiei prin prezenta lege şi prin legi speciale; conducerea, supravegherea şi controlul actelor de cercetare penală, efectuate din dispoziţia procurorului de către ofiţerii şi agenţii de poliţie judiciară organizaţi în cadrul structurilor specializate în combaterea infracţionalităţii de mediu, la nivel central şi teritorial; sesizarea instanţelor judecătoreşti pentru luarea măsurilor prevăzute de lege, pentru judecarea cauzelor, precum şi exercitarea căilor de atac, participarea la şedinţele de judecată în cauzele pentru care procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu au sesizat instanţele de judecată ori au exercitat căile de atac ori în care, potrivit legii, participarea procurorului este obligatorie în raport cu infracţiunile date de prezenta lege în competenţa direcţiei.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!