News

Senatul decide ce se întâmplă cu alegerile parlamentare de pe 6 decembrie

11.11.2020 | 07:47
Senatul decide ce se întâmplă cu alegerile parlamentare de pe 6 decembrie
Senatul decide ce se întâmplă cu alegerile parlamentare de pe 6 decembrie. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ne mai desparte mai puțin de o lună de alegerile parlamentare de pe 6 decembrie, iar Senatul poate decide, miercuri, dacă Parlamentul este forul decizional în privința stabilirii datei scrutinului general.

Senatul României are pe ordinea de zi raportul de admitere al Comisiei juridice şi respingerea cererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis la proiectul de lege prin care Parlamentul decide data alegerilor legislative şi nu Guvernul.

ADVERTISEMENT

Conform programului, iniţiativa legislativă urmează să fie votată într-un plen de către Senat, în calitate de prim for sesizat. Conform hotărârii Guvernului, alegerile generale au loc pe 6 decembrie.

Ce se întâmplă cu alegerile parlamentare de pe 6 decembrie

Pe 17 august, preşedintele Klaus Iohannis a sesizat CCR în legătură cu Legea privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, legea care prevede că data alegerilor este stabilită de Parlament, nu de Guvern.

ADVERTISEMENT

Ulterior, pe 15 octombrie, Valer Dorneanu a declarat că alegerile trebuie să aibă loc la o dată stabilită de Parlament, și nu de Guvern.

În aceste zile, Senatul va încerca din nou să voteze proiectul de lege prin care Legislativul decide data alegerilor generale şi nu Executivul, informează Știripesurse.

Senatul a avut o tentativă eșuată de a vota proiectul de lege, marțea trecută, însă nu a avut cvorum. Preşedintele Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc, a anunţat pe 3 noiembrie că din totalul necesar de 68 de senatori şi-au înregistrat prezenţa doar 62, prin urmare nu a fost întrunit cvorumul necesar de şedinţă.

ADVERTISEMENT

La acea dată, plenul avea pe ordinea de zi încetarea statutului de membru şi secretar al Biroului permanent al forului legislativ a lui Ion Ganea, exclus din PSD după ce a boicotat alături de PNL şi USR şedinţele conducerii Senatului în care trebuia să aprobe trimiterea la comisia juridică a proiectului de lege care prevede că Parlamentul stabileşte data alegerilor şi nu Guvernul, iniţiativă trimisă la reexaminare de Klaus Iohannis către Legislativ.

Liberalii acuză PSD-ul de abuz în serviciu

În ceea ce-i privește, cei de la PNL, adepții organizării alegerilor pe 6 decembrie, îl acuză pe Robert Cazanciuc că a convocat un plen pentru ziua de marţi, fără a exista o ordine de zi aprobată în prealabil în Biroul Permanent, şedinţă care nu a fost ţinută din nou luni din cauza lipsei de cvorum.

Alin Gorghiu a spus că PNL va apela la toate pârghiile legale, inclusiv sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la această decizie neregulamentară a social-democratului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, partidul de guvernământ va analiza ”şi în ce măsura comportamentul lui Cazanciuc se încadrează la abuz in serviciu, pentru că aşa pare”, a spus Gorghiu, conform sursei citate.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri