News

Raport negativ în Senat pentru proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Acuze dure între PNL și PSD

29.04.2020 | 12:10
ADVERTISEMENT
Comisia de administraţie a Senatului a acordat, miercuri, raport negativ proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc

Senatul se reunește pentru a vota împotriva proiectului referitor la autonomia Ţinutului Secuiesc

După ce proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc a trecut tacit de Camera Deputaaților, Senatul se reunește miercuri pentru a vota împotriva propunerii venite din partea a doi parlamentari UDMR.

Marcel Ciolacu afirmă că PSD nu susţine legea privind autonomia Ţinutului Secuiesc şi va respinge proiectul la Senat, camera decizională, acuzând Guvernul că a transmis un punct de vedere după mai bine de două luni, după ce trecuse termenul de adoptare tacită.

ADVERTISEMENT

”Deşi reprezentanţii PNL mimează acum naţionalismul, chiar ei sunt vinovaţi pentru neîntrunirea la timp a plenului care să respingă această lege”, a declarat președintele PSD, conform news.ro.

”PSD face jocul UDMR, punând interese de partid în faţa interesului naţional”

La rândul său, Florin Roman, liderul deputaților liberali, consideră că adoptarea tacită a proiectului de lege privind autonomiaŢinutului Secuiesc este un troc politic ascuns între PSD şi UDMR.

ADVERTISEMENT

”Nu este pentru prima dată când în Parlamentul României, PSD face jocul UDMR, punând interese de partid în faţa interesului naţional. Responsabilitatea integrală pentru adoptarea tacită a acestui proiect de dezintegrare teritorială a României revine majorităţii toxice a PSD şi aliaţilor săi”, a spus Roman.

Proiectul de lege privind acordarea statutului de autonomie Ţinutului Secuiesc și care a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor săptămâna trecută, aparține parlamentarilor UDMR, Biro Zsolt-Istvan şi Kulcsar-Terza Jozsef-Gyorgy.

ADVERTISEMENT

În Senat, proiectul va fi supus votului, în camera decizională neexistând posibilitatea adoptării tacite. În luna decembrie a anului trecut, cei doi parlamentari UDMR au depus un proiect legislativ prin care Ţinutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică.

În expunerea de motive care a însoțit proiectul, inițiatorii au arătat că înfiinţarea regiunii autonome este o expresie a indentităţii istorice a zonei şi va asigura egalitatea de şanse a cetăţenilor şi protecţia identităţii naţionale maghiare.

ADVERTISEMENT