Fotbal intern

Rotiţele indispensabile! Specialiştii, despre importanţa preparatorului fizic la fotbal: “La Steaua 86 antrenam și căderile”. Exclusiv

02.01.2021 | 21:00
Rotitele indispensabile Specialistii despre importanta preparatorului fizic la fotbal La Steaua 86 antrenam si caderile Exclusiv
Rotițele! "Senseii" Niculae și Marinescu, despre importanța pregătirii fizice: "La Steaua 86 antrenam și căderile". Sursa: sportpictures.ro
ADVERTISEMENT

Ei sunt „rotițele indispensabile” fără de care nicio echipă nu „merge”. FANATIK a luat legătura cu câteva dintre cele mai cunoscute nume din complexa meserie de preparator fizic și vă oferă imaginea reală, dincolo de fotografia STAS „antrenor de alergare”.

Sensei Constantin Niculae, Sensei Florentin Marinescu, Cristian Dragotă, Cornel Blejan și Ionel Colonel au vorbit pentru FANATIK despre importanța meseriei de preparator fizic într-o echipă și au dat mai multe detalii neștiute din meseria lor.

ADVERTISEMENT

Sensei Constantin Niculae a fost preparatorul fizic al celor de la Dinamo, Sensei Florentin Marinescu a pregătit formidabila echipă a Stelei din 1986, în timp ce Cristi Dragotă, Cornel Blejan și Ionel Colonel sunt actualmente preparatorii fizici de la CFR Cluj, Universitatea Craiova și Academica Clinceni.

Sensei Constantin Niculae: „Trebuie să-l faci pe fotbalist să înțeleagă că primul antrenor este chiar el”

„În primul rând un preparator fizic trebuie să se potrivească în angrenajul programului și pregătirii gândite de antrenor. Pregătirea fizică se poate face separat, împreună cu antrenorul, cu mingea și individualizat”

ADVERTISEMENT

„Fiecare sportiv are nevoie de o anumită pregătire fie de dezvoltare a musculaturii, fie după o accidentare, când suferă modificări anumite grupe musculare. Iar majorității jucătorilor nu le place munca fizică și atunci trebuie să găsești o formulă ca să-i dezvolți fizic. Adică trebuie să fii și bun psiholog”

„Trebuie să-l faci pe fotbalist să înțeleagă că primul antrenor este chiar el, că el este primul care trebuie să-și completeze lipsurile. Că nimeni nu-i complet. Iar preparatorul fizic îi dă variante de a-și îmbunătății ceea ce îi lipsește din punct de vedere fizic”

ADVERTISEMENT

„Preparatorul fizic este o rotiță indispensabilă dintr-un angrenaj, care face ca un grup să aibă aceeași potență fizică. Potența fizică crește prin mijloace atletice, dar nu numai, pentru că se folosesc mijloace din toate sporturile, de la haltere, de exemplu, la înot”

„Pregătirea atletică trebuie făcută pe grupe, în funcție de potența fiecăruia, nu toți pot să facă la fel, nu toți au forța să facă aceleași circuite, să învingă aceleași greutăți. Pentru că fără să învingi anumite greutăți, forță nu se face. Este regula pe care n-a modificat-o nimeni”

ADVERTISEMENT

„Preparatorul fizic trebuie să cunoască în amănunt pe fiecare jucător, trebuie să colaboreze strâns cu medicul, care îi spune ce probleme a depistat la fiecare jucător și unde trebuie lucrat mai mult la fiecare jucător”

„Atenție la susținătoarele de efort: dacă nu sunt consumate prin efort, rămân ca reziduuri în corp și se transformă în grăsime și, mai rău, în substanțe nocive, nu se elimină prin urină pentru că rămân în sânge și se depun pe organele interne”

„La recuperarea după o accidentare, preparatorul fizic are sarcina readaptării la efort. Medicul constată, dă diagnosticul și metoda de vindecare, fizioterapeutul ajută la vindecare, repară, iar preparatorul fizic se ocupă de readaptarea la efort”

„Thomas Neubert s-a impus în România printr-un model de pregătire care dă rezultate, își adaptează grupul la metodele lui bine definite și impune antrenorului ce face el. El poate fi considerat acum numărul unu în țară”, Sensei Constantin Niculae

Constantin NIculae
Sensei Constantin NIculae

Sensei Florentin Marinescu: „Cu Steaua 86 antrenam şi căderile. Trei ani şi jumătate n-am avut accidentaţi”

„Componenta fizică este importantă pentru orice sportiv. Este baza pe care poţi pune partea tehnică şi toate celelalte părţi. Mă uit foarte puţin în Liga 1. Îmi displace. Nivelul este foarte foarte scăzut. Din punct de vedere tehnic, marea majoritate a jucătorilor nu sunt în stare să facă stop dintr-o mişcare. Asta e o chestiune fizică.

Ţine strict de partea fizică. Sportivii de mare performanţă sunt cei care înţeleg foarte multe lucruri, inclusiv pe parte de pregătire fizică. Dar văd că deseori acest rol de preparator fizic este lăsată la o parte. Antrenorul principal îşi ia toate meritele. Mie mi-au spus mulţi preparatori fizici buni că au fost subminaţi de antrenori. Şi nu e ok”

„Da, sigur că şi căderile se antrenează. Cum credeţi că trei ani şi jumătate n-am avut accidentaţi la Steaua în perioada ’85-’88? Inclusiv modul în care să cazi astfel încât să te fereşti. Astăzi sunt dezgustat când văd simulările astea grosolane.

Când îi văd pe unii că se ţin de faţă pentru că i-a atins cineva cu mâna în piept, mă iau nervii. E un circ. Păi la Steaua nu se întâmpla niciodată aşa ceva. Nu existau simulări de genul ăsta când antrenam eu echipa din punct de vedere fizic”

„Păi voi credeţi că băieţii ăştia fac exerciţiile pe care le dau doar pentru că le spun să facă aşa? Nu, nu, nu. Trebuie să fii un profesor foarte bun, să ai o relaţie cu ei, să îi faci să înţeleagă. Dacă nu eşti pregătit, te fac sportivii… de vorbeşti singur.

Sportivii sunt versaţi, sunt şmecheri. Am participat la toate chefurile echipei Steaua din anii de glorie. Plecam după o jumătate de oră de fiecare dată. Ştiţi de ce? Ar fi însemnat că sunt de acord ca cineva să se îmbete. Ar fi fost un acord tacit, doar prin prezenţa mea acolo. Şi după aceea, relaţia noastră ar fi fost altfel. Și asta nu se putea în niciun caz”

Sensei Florentin Marinescu

Cristian Dragotă (CFR Cluj): „Un rol foarte important pe care îl avem este prevenția accidentărilor”

„Fiecare are rolul lui într-o echipă. Șeful nostru este antrenorul principal. El i-a decizia finală. Noi intervenim cu opinii, cu sfaturi și cu metodele de lucru și de pregătire. Iar antrenorul acceptă sau nu acceptă propunerile noastre”

„Un rol foarte important pe care îl avem este prevenția accidentărilor. Metodele de lucru trebuie să ajute prevenția de accidentări. Cu siguranță, cu o metodologie bună numărul de accidentări va fi foarte scăzut. În ultimii doi ani la noi am avut puține accidentări la CFR”

„Acum a venit și COVID-19 peste noi și s-a văzut lipsa pregătirii centralizate. La toate cluburile mari din Europa s-a văzut asta și au avut probleme cu accidentările”

„Este important să facem monitorizări, analiza datelor. Atât la antrenamente, cât și la meciuri, jucătorii noștri sunt monitorizați pe diferiți parametri. Suntem foarte atenți la încărcătura pe care o au. Feedback-ul jucătorilor este din nou, foarte important”

„Este o muncă de ani de zile la CFR Cluj. Un mare merit pentru această capacitate fizică o au și jucătorii. Anul trecut ne-am bătut cu Lazio, cu Celtic, cu granzii Europei.

Noi n-am avut nicio problemă, chiar din contră, dacă urmăriți meciurile, am dominat pe final. Altfel n-ai cum să te bați la acel nivel. Raportul de calitate și valoare este clar de partea lor. Așa că trebuie să faci față din punct de vedere fizic. Fără asta e greu să ai vreo șansă”

Cristian Dragotă

Cornel Blejan (Universitatea Craiova): „Un preparator fizic trebuie să cunoască jucătorii mai bine decât se cunosc ei înșiși”

„Un preparator fizic trebuie să aibă toate informațiile despre fiecare jucător: implicare în antrenament, parametri din timpul antrenamentelor, cât de repede își revine fiecare jucător după un efort intens, date antropometrice, istoric al accidentărilor, nivel de oboseală. Adică trebuie să-i cunoască pe jucători mai bine decât se cunosc ei înșiși”

„Preparatorul fizic mai trebuie să conceapă programe individuale de pregătire, fie că este vorba despre programe corective, programe pre-antrenament, programe post-antrenament, programe de dezvoltare și echilibrare musculară, cât și programe individuale specifice pe teren”

„Preparatorul fizic trebuie să culeagă cât mai multe date despre jucători și să le prezinte antrenorului principal. Împreună cu antrenorul principal, el trebuie să conceapă un plan de pregătire (durată, intensitate, dinamică a încărcăturii) și să țină cont de ceea ce-și dorește antrenorul să implementeze sau să perfecționeze, fie că vorbim de presing, tranziție, posesie, dueluri sau finalizare, el trebuie să integreze acele exerciții în zona de efort propusă”

„Preparatorul fizic trebuie să găsească dozarea potrivită și succesiunea corectă a exercițiilor pentru a nu accidenta jucătorii și a produce o supra-compensare în urma a ceea ce se lucrează pe teren”

„Înainte de toate, preparatorul fizic trebuie să poată argumenta cât mai obiectiv și științific antrenorului de ce recomandă o anumită dozare, o succesiune de exerciții sau un număr de metri alocați fiecărui jucător pentru un anumit exercițiu, pentru a-l convinge să aibă încredere în propunerile lui”

Cornel Blejan

Ionel Colonel (Academica Clinceni): „Preparatorul fizic este primul care face conexiunea dintre antrenor și jucător”

„În primul rând, preparatorul fizic dezvoltă individual, fiecare jucător, pe parametrii de efort specifici fotbalului. Doi: se ocupă de relația antrenor – jucător, caută soluții să o armonizeze în funcție de cerințele antrenorului și capacitatea jucătorului de a le îndeplini.

Trei: are un rol foarte important în medicația fiecărui jucător pentru că el știe cel mai bine ce are nevoie fiecare jucător pentru creșterea potenței fizice și îi comunică asta medicului. Patru: după o accidentare, trebuie să-l readucă pe jucătorul vindecat la nivelul fizic anterior accidentării, dacă nu chiar la unul superior”   

„Preparatorul fizic «traduce» în terminologia antrenorului ce a descoperit el din puncte de vedere fiziologic și chiar morfologic la jucători. El explică antrenorului, simplist vorbind, ce poate un jucător și ce nu poate chiar dacă vrea”

„Preparatorul fizic trebuie să ajusteze pregătirea și vis-a-vis de contactele din ce în ce mai dure, chiar brutale din fotbalul actual. Ține numai de preparatorul fizic să pregătească pe jucători pentru aceste ciocniri, contre, contacte din ce în ce mai tari”

Ionel Colonel

„Cornel Dinu m-a făcut preparator fizic, a văzut niște antrenamente de judo de-ale mele în 1996, era președinte la CS Dinamo și când a revenit pe banca tehnică la fotbal, în 1997, m-a chemat la echipă. Și după 20 de accidentări în primăvară, în toamnă au mai fost doar trei”, Sensei Constantin Niculae

ADVERTISEMENT