Unul dintre cele două apeluri declarate de ginerele cuplului Elena și Nicolae Ceaușescu, referitoare la procesul din decembrie 1989, în urma căruia cei doi au fost condamnați la moarte și executați, a fost judecat de Curtea Militară de Apel București.
Este vorba despre acțiunea prin care Ioan Mircea Oprean, fostul soț al Zoiei Ceaușescu, a cerut ca procedura de reconstituire a dosarului, dispărut la scurtă vreme după execuția dictatorului, să fie declarată ilegală. Magistrații au respins acțiunea ginerelui cuplului Ceaușescu, decizia instanței militare fiind definitivă.
De altfel, cererea depusă în instanță de către Ioan Mircea Oprean nici măcar n-a mai apucat să fie judecată. Asta pentru că magistrații militari au analizat ”mandatul” ginerelui lui Ceaușescu și au ajuns la concluzia că acesta nu are dreptul legal de a deschide o acțiune în instanță, în numele foștilor lor socrii.
”Curtea constată că la momentul judecății sesizării de reconstituire a dosarului, numitul Oprean Mircea Ioan nu justifica vreun interes sau drept propriu susceptibil de a fi vătămat prin dispozițiile primei instanțe, în condițiile în care soția sa, fiica inculpaților Ceaușescu, era în viață la acel moment și încă aproximativ 2 ani după pronunțarea sentinței.
Dreptul de formula apel împotriva sentinței de reconstituire nu se transmite pe cale succesorală, dispozițiile generale din materia apelului care prevăd limitativ persoanele care pot formula calea de atac fiind de strictă interpretare.
Susținerea că interesul numitului Oprean Ioan Mircea este derivat din stigmatul social pe care îl poartă datorită asocierii cu familia Ceaușescu nu poate justifica admisibilitatea prezentei căi de atac, care privește o procedură specială de reconstituire și nu soluția aferentă raportului penal de conflict, textul legal având în vedere situația încălcării unui drept sau interes personal și particular, iar nu interesul general al societății.
Dincolo de susținerile referitoare la interesul aflării adevărului cu privire la conținutul dosarului ce a stat la baza condamnării sau percepția societății, numitul Oprean Ioan Mircea nu invocă și nici nu dovedește vreo vătămare concretă, proprie care să își aibă originea într-o dispoziție a instanței de reconstituire”, au arătat judecătorii de la Curtea Militară de Apel.
Dosarul soților Elena și Nicolae Ceaușescu a dispărut fără urmă, în zilele Revoluției, imediat după execuția celor doi. Se pare că dosarul s-a făcut nevăzut după redactarea sentinței pronunțate de judecătorul Gică Popa, la începutul lunii ianuarie 1989.
În prezent, în arhivele Tribunalului Militar București se află un dosar reconstituit pe baza declarațiilor date de martorii acelui eveniment. Abia în martie 2004, magistrații au finalizat reconstituirea dosarului care nu apărea în nicio condică, opis sau în registrul general de dosare.
Oprean a atacat procedura de reconstituire a documentului, încercând s-o declare ilegală. În paralel, el a mai deschis un proces prin care a solicitat anularea sentinței penale care a dus la moartea prin execuție a cuplului Elena și Nicolae Ceaușescu. În septembrie 2024, Curtea Militară de Apel și-a declinat competența în favoarea Curții de Apel București, motivând că fostul dictator și soția lui ”nu erau militari” la momentul condamnării pentru genocid.
Mircea Ioan Oprean încearcă, de mulți ani, să recupereze averea confiscată de autorități de la fosta lui soție, Zoia Ceaușescu. Este vorba despre mai multe sume de bani, de ordinul sutelor de mii de lei (la cursul de la acea vreme), părți sociale la două fabrici, precum și mai multe produse de lux, cum ar fi: o blană de leopard, cojoace bărbătești, genți de damă sau un ceas de aur.
”Nu pot fi aplicate prin extindere nici dispozițiile legii civile, cât timp procedura de reconstituire a dosarului nu este aptă să producă vreun efect patrimonial. Interesele patrimoniale ale prezumtivului moștenitor, legate de dispoziția de confiscare a averii fac obiectul unei căi de atac distincte, în cauza 1/1989, aflată în prezent pe rolul Curții de Apel București”, se mai arată în motivarea judecătorilor de la Curtea Militară de Apel.
Valentin Ceaușescu, singurul fiu al Elenei și al lui Nicolae Ceaușescu, care încă mai este în viață, a refuzat să se implice în procesele deschise de cumnatul său.