Sport

Sepp Blatter, acuzații grave la adresa lui Nicolas Sarkozy. Fostul președinte al Franței ar fi decis gazda pentru CM 2022

Scandalul acordării organizării Cupei Mondiale din 2022 continuă, iar Sepp Blatter îl acuză pe Nicolas Sarkozy că a influențat decisiv votul prin care victoria i-a revenit Qatarului.
22.11.2021 | 18:52
Sepp Blatter acuzatii grave la adresa lui Nicolas Sarkozy Fostul presedinte al Frantei ar fi decis gazda pentru CM 2022
ADVERTISEMENT

Fostul președinte al FIFA nu este la prima astfel de acuzație la adresa celui care s-a aflat la Palatul Elysee între 2007 și 2012.

Blatter și-a pierdut funcția la forul mondial, la fel ca și Platini la UEFA, după un scandal imens de deturnare de fonduri.

ADVERTISEMENT

Nicolas Sarkozy, acuzat de Sepp Blatter că a influența votul pentru găzduirea Mondialului din 2022

Qatarul a câștigat organizarea turneului final al Cupei Mondiale din 2022, iar acest lucru a născut foarte multe discuții și semne de întrebare. Fostul președinte al FIFA, Sepp Blatter, îl acuză pe Nicolas Sarkozy că a jucat un rol decisiv în această poveste.

Elvețianul este deranjat de faptul că toate oalele se sparg în capul lui și consideră că a venit momentul ca toată lumea să afle cum se iau deciziile la nivel înalt în fotbalul mondial. ”Sarkozy l-a invitat pe Michel Platini la un mic dejun, la Palatul Elysee, unde a participat și prințul coroanei, Tamim.

ADVERTISEMENT

Platini m-a sunat a doua zi de dimineață și mi-a spus: ‘Probabil că nu te mai poți baza pe mine și pe vocile mele, pentru că șeful statului mi-a cerut să susțin Qatarul’. Bineînțeles că m-am enervat pe Platini”, a declarat Blatter, conform L’Equipe.

Platini, neagă vehement

Michel Platini, care la acea vreme era președintele UEFA, a negat acuzațiile venite din partea lui Sepp Blatter și a precizat că Nicolas Sarkozy nu avea cum să-i influențe votul pentru ca turneul final să ajungă în Qatar.

ADVERTISEMENT

”Sunt cinci ani de când Sepp Blatter a făcut aceleași afirmații false și fără susținere. Am crezut că, îmbătrânind, devii mai înțelept și spui adevărul. Ceea ce spune el este absolut fals. Era total imposibil ca Nicolas Sarkozy să îmi influențeze votul”, s-a apărat fostul mare jucător francez.

În urmă cu șase ani, Blatter vorbea pentru prima dată de intervenția lui Sarkozy și despre întâlnirea care s-ar fi desfășurat în noiembrie 2010: ”Fără intervenția de ultim moment a lui Nicolas Sarkozy, Qatar nu ar fi obținut niciodată organizarea Cupei Mondiale”.

ADVERTISEMENT

Blatter și Platini, trimiși în judecată

La începutul lunii, Parchetul elvețian a decis trimiterea în judecată a lui Blatter și a lui Michel Platini pentru mai multe infracţiuni, între care fraudă, fals şi deturnare de fonduri, în dosarul privind plăţi suspecte în valoare de două milioane de dolari.

Dosarul se bazează pe solicitarea scrisă a lui Platini către FIFA, din ianuarie 2011, de a primi un salariu suplimentar retroactiv pentru munca depusă în calitate de consilier prezidenţial, în primul mandat al lui Blatter, din perioada 1998-2002.

Blatter a autorizat FIFA să efectueze plata în câteva săptămâni. El se pregătea să intre în campanie pentru realegerea în funcţie, într-o competiţie electorală cu Mohamed bin Hammam din Qatar, iar influenţa lui Platini asupra alegătorilor europeni a fost un factor cheie.

ADVERTISEMENT