Fotbal intern

Alertă maximă la Sepsi – Dinamo! Ce vrea UDMR în jocul de la Braşov

Sepsi - Dinamo se joacă după Ziua Naţională a României, iar partida din Liga 1 Betano este pasibilă de incidente etnice. UDMR, cerere neaşteptată.
03.12.2017 | 21:06
Alerta maxima la Sepsi  Dinamo Ce vrea UDMR in jocul de la Brasov
ADVERTISEMENT

La primul meci după Ziua Naţională a României, este alertă maximă la Braşov. Sepsi Sfântu Gheorghe primeşte vizita celor de la Dinamo, formaţie cu suporteri recunoscuţi pentru puternicele convingeri naţionaliste. Contextul în care se dispută meciul este unul exploziv. Doi deputaţi UDMR cer pedepse drastice dacă se vor mai apărea discriminări etnice la meciurile lui Sepsi Sfântu Gheorghe. De asemenea, vor să existe un observator special pentru eventuale conflicte etnice.

Sepsi Sfântu Gheorghe este la primul sezon în Liga 1 Betano şi, chiar dacă nu strânge prea multe puncte, este campioană la controverse. În mod regretabil, multe dintre partidele celor de la Sepsi în campionat devin adevărate conflicte etnice. Cel mai elocvent a fost cazul partidei cu FCSB, unde suporterii formaţiei oaspete au afişat un banner pe care scria „Pentru voi acasă nu e în România! Plecaţi!”.

ADVERTISEMENT

Spiritele s-au încins după ce fanii de etnie maghiară au intonat un cântec pe care îl consideră ca fiind un imn al aşa-zisului Ţinut Secuiesc, denumire nerecunoscută oficial pentru respectiva regiune. Conform unor informaţii obţinute de FANATIK, doi deputaţi UDMR cer sancţiuni dure în cazul în care vor apărea noi discriminări etnice.

Erika Benko şi Csoma Botond, cel din urmă chiar preşedinte al filialei de Cluj a UDMR, au venit cu mai multe propuneri stricte. Astfel, se cere ca la partidele care implică minorităţi etnice, indiferent de sport, să existe un observator separat, care să analizeze în exclusivitate astfel de situaţii. În plus, se doreşte întreruperea partidelor în momentul în care apar scandări sau bannere care pot conduce la ură şi discriminare etnice. Se merge chiar până la pierderea meciurilor la masa verde. Reglementările pe care le cer Erika Benko şi Csoma Botond au ajuns deja la FRF, dar şi la alte federaţii sportive din România.

ADVERTISEMENT

Erika Benko are probleme cu Basarabia şi cu… Radu Banciu!

Erika Benko are 42 de ani şi este deputat de origine maghiară în Parlamentul României din 2016. S-a făcut remarcată în luna martie, când a votat împotriva declarării zilei de 27 martie, ziua aniversări unirii României cu Basarabia, ca zi de sărbătoare naţională. Au fost, atunci, 260 de voturi pentru, 6 abţineri şi un singur vot împotrivă. Cel al Erikăi Benko.

În septembrie 2017, Erika Benko i-a făcut plângere lui Radu Banciu la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Totul a pornit de la celebrul scandal al „micilor de la Kaufland”, în Odorheiu Secuiesc, unde o vânzătoare a refuzat să servească un client pe motiv că acesta nu i-a vorbit în ungureşte. Banciu a fost reclamat pentru că a criticat în termeni foarte duri modul în care autorităţile din România ignoră, în opinia sa, abuzurile comise de UDMR în judeţele pe care le conduce.

ADVERTISEMENT

Conform unor informaţii oferite chiar de site-ul oficial al Primăriei Sfântu Gheorghe, Erika Benko a primit, fără licitaţie, un spaţiu în Palatul Beor pentru biroul său parlamentar. Contractul este valabil până în 2020, iar doamna Benko a negociat excelent. Plăteşte doar 86 de euro pe lună, adică un euro pe metrul pătrat.

În Bucureşti, chiriile pe spaţiile de birouri sunt la un cu totul alt nivel şi trec de 20 de euro pe metrul pătrat în zonele de lux. Chiar şi pentru Sfântu Gheorghe se poate considera că Erika Benko a făcut o afacere bună. Ultimul spaţiu scos la închiriere pe Olx în Sfântu Gheorghe este la 150 de euro, deşi are doar 20 de metri pătraţi. Şi nu este într-o zonă exclusivistă, ca Palatul Beor, în a cărui reabilitare s-au investit recent 350.000 de lei din fondurile guvernului României.

ADVERTISEMENT

Csoma Botond a participat la comemorarea victimelor revoluţiei maghiare

Csoma Botond, preşedintele UDMR Cluj, ales şi el ca deputat în 2016, are 42 de ani şi a fost printre iniţiatorii propunerii legislative privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare. Iniţiativă respinsă recent. În martie 2017, Csoma Botond a participat la un marş de comemorare a victimelor revoluţiei paşoptiste maghiare, la Cluj, unde au fost prezente aproximativ 500 de persoane.

Revoluţia maghiară de la 1848 a fost o tentativă de proclamare a independenţei faţă de Imperiul Habsburgic, dar şi de alipire a Transilvaniei la Ungaria. În frunte cu Avram Iancu, românii din Ardeal s-au opus acestei tentative, iar în cele din urmă au avut câştig de cauză în faţa generalului Jozef Bem, după lupte care au durat până în vara anului 1849.

„În vară, suporterii noştri au fost nevoiţi să bea apă de 26 sau 27 de grade la 3 lei paharul prin deplasările din ţară şi atunci am spus că noi vom încerca să fim ospitalieri cu toţi suporterii care vin la Braşov şi după aia la Sfântu Gheorghe, când vom juca meciurile pe stadionul nostru”

Laszlo Dioszegi, patron Sepsi

10.000 de lei a fost amenda dată de LPF clubului Dinamo în urma scandărilor anti-maghiare ale fanilor la o partida cu CSMS Iaşi din decembrie 2015, întreruptă de arbitrul Iulian Călin timp de 10 minute

ADVERTISEMENT
Tags: