Sport

Sepsi Sfântu Gheorghe, reacție oficială după scandările xenofobe de la meciul cu Farul: „Cerem Federației și Ligii să ia măsurile necesare”

Sepsi Sfântu Gheorghe cere Federației și Ligii să ia măsuri după scandările xenofobe ale suporterilor constănțeni și militează pentru „respectul reciproc între comunități”.
10.08.2021 | 18:42
Sepsi Sfantu Gheorghe reactie oficiala dupa scandarile xenofobe de la meciul cu Farul Cerem Federatiei si Ligii sa ia masurile necesare
Clubul Sepsi OSK reacționează după scandările xenofobe ale suporterilor constănțeni. Sursa foto: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Mesajele cu caracter xenofob scandate de suporterii constănțeni în timpul meciului din etapa a patra a Ligii 1, pierdut de Sepsi la limită, scor 0-1, în fața Farului, nu rămân fără urmări. Covăsnenii solicită deopotrivă Ligii Profesioniste de Fotbal și Federației Române de Fotbal să analizeze situația și să ia măsurile care se impun.

Sepsi OSK îşi exprimă din nou speranţa că, pe viitor, cluburile de fotbal vor lua măsuri pentru ca suporterii să promoveze respectul reciproc între comunităţi”, se arată în comunicatul publicat pe rețelele de socializare.

ADVERTISEMENT

Conform Regulamentului Disciplinar al FRF (n.r. articolul 54), clubul patronat de Gică Hagi riscă o sancțiune între 5.000 și 70.000 de lei. Odată atins pragul maxim, se poate ajunge chiar și la disputarea unei partide cu porțile închise.

Reacția oficială a clubului Sepsi după scandările xenofobe din meciul cu Farul

Clubul Sepsi OSK condamnă faptul că nu încetează manifestările cu caracter antimaghiar şi îşi exprimă regretul că nici arbitrul şi nici observatorul de joc nu au considerat necesară întreruperea jocului, cu toate că pe parcursul meciului FC Farul Constanţa – Sepsi OSK au avut loc în repetate rânduri scandări xenofobe.

ADVERTISEMENT

Cerem Federaţiei Române de Fotbal şi Ligii Profesioniste de Fotbal să analizeze evenimentele şi să ia măsurile necesare.

Sepsi OSK îşi exprimă din nou speranţa că, pe viitor, cluburile de fotbal vor lua măsuri pentru ca suporterii să promoveze respectul reciproc între comunităţi”, se arată în comunicatul clubului Sepsi OSK.

ADVERTISEMENT

Niczuly, scuipat de fanii Farului: „Dacă supărăm pe cineva, să ne anunţe şi ne dăm la o parte”

Din păcate, ultrașii Farului nu s-au limitat doar la scandări xenofobe de tipul „Afară, afară cu ungurii din ţară!”. Imediat după fluierul final al partidei de la Constanța, Roland Niczuly a susținut că a fost scuipat și le-a cerut public mai-marilor fotbalului românesc să intervină.

Este normal să fie o tensiune foarte mare. Pe toată durata partidei au fost scandări xenofobe. M-am dus după o minge care era a noastră, trebuia să o degajez din şase metri, au sărit zece suporteri de la Farul şi m-au scuipat toţi.

ADVERTISEMENT

Nu este normal ca în 2021 să se întâmple asta. Cred că FRF sau LPF ar trebui să se sesizeze. Şi noi facem parte din campionatul românesc, suntem o echipă participantă în cupele europene.

Dacă supărăm pe cineva, să ne anunţe şi ne dăm la o parte. Farul a făcut un meci foarte bun, şi cam atât. Sunt foarte dezamăgit, mi-a lăsat un gust amar această partidă şi îmi găsesc greu cuvintele”, a răbufnit tânărul portar al covăsnenilor.

Reacția LPF: „Să îi educăm pe oameni de pe azi pe mâine e o chestiune utopică”

E clar că trebuie să așteptăm verdictele Comisiei de Disciplină pentru a înțelege cu exactitate ce s-a întâmplat acolo. Cu siguranță, însă, dacă lucrurile stau așa, trebuie că pe viitor să evităm aceste lucruri.

Nu aș vrea să generalizăm, să cădem în capcana că românul este xenofob, dar cu siguranță că este nevoie de comunicare între cluburi și asociațiile de suporteri pentru a impieda acest lucru în viitor.

Trebuie să vedem dacă în realitate sancțiunile mai aspre obțin efectul scontat, dar rămân la părerea că e nevoie de comunicare între fani și club. Dar ideea principală este educația.

E adevărat că în Marea Britanie poliția ia măsuri aspre, dar este nevoie de civilizație. Dacă ne dorim să îi educăm pe oameni de pe azi pe mâine e o chestiune utopică”, a explicat secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Justin Ștefan.

ADVERTISEMENT