Sport

Sepsi Sfântu Gheorghe, sancționată de UEFA pentru rasism după returul cu Olimpija Ljubljana din Conference League. Reacția covăsnenilor

Sepsi Sfântu Gheorghe a fost sancționată de UEFA care consideră că fanii covăsneni au avut un comportament cu tentă rasială, la returul cu Olimpija Ljubljana din Conference League. Secuii au anunțat că vor face apel.
03.08.2022 | 14:47
Sepsi Sfantu Gheorghe sanctionata de UEFA pentru rasism dupa returul cu Olimpija Ljubljana din Conference League Reactia covasnenilor
Anumite gesturi ale galeriei echipei Sepsi OSK Sfantu Gheorghe la returul cu Olimpija Ljubljana au fost considerate rasiste de către UEFA, forul continental snacționând clubul covăsnean. © FOTO:Bogdan Balas/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

Sepsi Sfântu Gheorghe a obținut o calificare dramatică în turul 3 preliminar din Conference League, eliminând la lovituri de departajare formația Olimpija Ljubljana. Performanța sportivă a fost, însă, umbrită de comportamentul fanilor echipei lui Cristiano Bergodi.

Ce sancțiuni a dispus UEFA după evenimentele de la Ljubljana

Conform anunțului făcut de oficialii clubului Sepsi Sfântu Gheorghe, UEFA a sancționat gruparea covăsneană cu o amendă de 10.000 de euro și cu obligația de a lăsa libere 500 de scaune la meciul de mâine cu Djurgaardens.

ADVERTISEMENT

Sancțiunile au fost dictate ca urmare a comportamentului fanilor secui la returul cu Olimpija Ljubljana, când au făcut gesturi ce au fost interpretate de observatorul de joc ca având tentă rasială.

”Observatorul de joc elveţian a considerat că în minutul 34 al partidei de la Ljubljana suporterii Sepsi OSK, scandând ’Szentgyorgy! Szentgyorgy!’ (Sfântu Gheorghe în limba maghiară – n.r.) au făcut un gest rasist în timp ce conduceau braţele de la inimă la cer.

ADVERTISEMENT

După prima scrisoare de solicitare de explicaţii solicitată de UEFA, am explicat acest gest, dar nu s-a ţinut cont de cele justificările noastre, aseară (marți 2 august – n.r.) primind scrisoarea cu sancţiunile precizate.

În urma celor consemnate de obervatorul de joc, forul european a sancţionat clubul nostru cu suma de 10 mii euro, precum şi cu obligaţia de a lăsa liber 500 de scaune la meciul cu Djurgaardens IF. Aceste locuri pot fi ocupate în exclusivitate de copii”, se arată într-un comunicat al cluului.

ADVERTISEMENT

Sepsi contestă sancțiunile UEFA și a oprit vânzarea de bilete pentru meciul cu Djugardens

Reprezentanții deținătoarea Cupei și a Supercupei României au mai anunțat că vor contesta sancțiunile dictate de forul european și susțin că prin gesturile lor fanii nu au făcut altceva decât să-și arate atașamentul față de echipă și de oraș.

Totodată, s-a sistat vânzarea de bilete pentru meciul Sepsi – Djugardens, manșa întâi, din turul 3 preliminar din Conference League, programat mâine, de la ora 21:00.

ADVERTISEMENT

”Împotriva acestor decizii vom depune contestaţie, însă vânzarea de bilete nu o mai putem continua. Din păcate, există deja precedent pentru acest lucru, în trecut şi o altă echipă fiind sancţionată pentru acelaşi lucru, după ce suporterii au făcut gestul conducând simultan ambele braţe de la inimă la cer, arătând astfel devotamentul faţă de echipă, de club, de oraş”, a mai transmis oficialii de la Sepsi.

ADVERTISEMENT