Life

Șerban Gabrea a murit în Germania: ”Condoleanțe tuturor celor care l-au admirat”

Șerban Gabrea a încetat din viață, în Germania. Renumitul artist și critic de artă este plâns de întreaga breaslă și oameni.
05.04.2023 | 07:00
Serban Gabrea a murit in Germania Condoleante tuturor celor care lau admirat
Șerban Gabrea a încetat din viață, în Germania. Renumitul artist și critic de artă este plâns de întreaga breaslă. Sursa foto: Facebook. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Co-autorul marii tapiserii Teatrul lumii de la Teatrul Naţional din Bucureşti a murit în Germania. Mesajele de condoleanțe nu au întârziat să apară de la cei care l-au admirat de-a lungul carierei sale artistice.

Șerban Gabrea a încetat din viață, în Germania. Renumitul artist și critic de artă este plâns de întreaga breaslă

Șerban Gabrea, artistul născut pe 6 iunie 1940, la Bucureşti, a încetat din viață, în Germania, acolo unde locuia încă din anul 1979. Renumitul sculptor și pictor avea 82 de ani, trecerea în neființă având loc pe 2 aprilie 2023.

ADVERTISEMENT

Vestea a fost făcută publică de Uniunea Artiştilor Plastici din România. Organizația a făcut o postare în mediul online, unde a scris că regretatul artist este unul dintre creatorii care au avut o contribuţie esenţială la faima tapiseriei româneşti.

„A adus o nouă viziune spaţială şi un nou ton expresiv, de austeră modernitate. Dumnezeu să-l odihnească în pace şi lumina Lui lină! Sincere condoleanţe familiei, prietenilor şi tuturor celor care l-au admirat.

ADVERTISEMENT

Şerban Gabrea este, printre altele, coautor, împreună cu Florin Ciubotaru, al marii tapiserii Teatrul lumii de la Teatrul Naţional din Bucureşti, una dintre cele mai mari tapiserii din lume (7,5 X 22 metri), realizată pe parcursul a 10 ani, între 1969 şi 1979.

Lucrarea lor a fost iniţial un proiect distins cu Marele Premiu al concursului naţional iniţiat în vederea decorării cu tapiserii a noii instituţii. Este o ambiţioasă încercare de a cuprinde o scenografie textilă de idei şi simboluri în dimensiunile istorice ale fenomenului teatral.

ADVERTISEMENT

În mijlocul lucrării sunt reprezentate temele principale ale personajelor piesei de teatru, toate adunate într-un număr de 45, inspirate de diferite evenimente teatrale, spectacole, drame mari şi chiar civilizaţii care au schimbat epoci”, a transmis instituția pe contul de Facebook.

Cine a fost artistul Șerban Gavrea, stabilit în Germania de ani buni

Șerban Gabrea era stabilit în Germania de ani buni. Jumătate din viață a petrecut-o departe de țara natală, regretatul artist plastic fiind fiul pedagogilor de renume Iosif şi Maria Gabrea şi fratele cineastului Radu Gabrea şi al arhitectului şi scenografului Florin Gabrea.

ADVERTISEMENT

De asemenea, a fost discipol al lui Corneliu Baba la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, de-a lungul anilor fiind pasionat de pictură, sculptură și grafică. A avut numeroase expoziţii în Germania, Franţa, Italia, Austria, Polonia, Brazilia, Uruguay, Argentina și Chile.

Mai mult decât atât, în anii ’90, a participat la grupul artiştilor expatriaţi de la Centrul de Artă Contemporană La Forge din sud-vestul Franţei. La momentul respectiv a fost însoțit de ceramistul Radu Tănăsescu şi sculptorii Bata Marianov, Nicolae Fleissig şi Ariel Moscovici.

În altă ordine de idei, Şerban Gabre și-a scris memoriile în cartea intitulată Nominativ, care este un manuscris de 400 de pagini. Sunt amintiri de la sfârşitul anilor ’70 ai secolului trecut până în anul 2016, despre istoria artei, scena artei din România anilor ’80, însemnări de filosofie şi morală, muzică, introspecţie şi jurnal de vise.

ADVERTISEMENT