News

Fostul șef ANAF, Șerban Pop, retrimis în judecată. ÎCCJ a restituit dosarul în care este acuzat de luare de mită

Șerban Pop, fost vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), a fost retrimis în judecată. Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au restituit dosarul de acuzare de luare de mită.
13.12.2021 | 16:46
Fostul sef ANAF Serban Pop retrimis in judecata ICCJ a restituit dosarul in care este acuzat de luare de mita
Serban Pop, fost șef ANAF, retrimis în judecată. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Retrimiterea în judecată a lui Șerban Pop, fost șef ANAF, are legătură cu un dosar din 2019, în care este acuzat că a acceptat luare de mită, în valoare de 5 milioane de euro, unui afacerist.

Mita luată de Șerban Pop a fost în schimbul aprobării unei soluții fiscale individuale anticipate şi a unei restituiri în regim de urgență a unei taxe tip TVA către firma afaceristului în cauză.

ADVERTISEMENT

Șerban Pop a acceptat mita în tranșe

Mita a fost primită în tranșe, anume 2,5 milioane de euro s-au obținut prin interpuși, din cadrul unor companii off shore, controlate de Șerban Pop.

La doi ani de la deschiderea dosarului, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a decis retrimiterea în judecată a fostului șef ANAF.

ADVERTISEMENT

” La data de 6 decembrie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus retrimiterea în judecată a inculpatului: POP ȘERBAN, la data faptei vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (A.N.A.F.), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.

Precizăm că, în etapa premergătoare judecății (cameră preliminară), prin încheierea din data de 24 martie 2021, judecătorii din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), la contestația formulată de inculpatul Pop Șerban, au restituit cauza la procuror.Motivul restituirii a fost unul de ordin procedural, în legătură cu Ordonanța din 17 septembrie 2019, prin care procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție infirmase în întregime o soluție de clasare dispusă anterior (…)

ADVERTISEMENT

După restituire, procurorii anticorupție au refăcut actele de urmărire penală după cum urmează: au infirmat soluția de clasare conform Deciziei nr. 23/2020 din 14/09/2020 a Completului pentru Soluționarea Recursului în Interesul Legii din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, au readministrat probatoriul și au dispus retrimiterea în judecată a inculpatului Pop Șerban”, au transmis procurorii DNA, printr-un comunicat de presă.

Unde ajungea, mai exact, mita percepută de Șerban Pop

Șerban Pop a pretins mită, mai exact, în perioada 8 septembrie-23 decembrie 2008. Toți banii livrați către companiile off-shore s-au dat în mai multe tranșe. Din 5.000.000 de euro percepuți, a reușit să primească în 4 tranşe 2.500.000 euro.

ADVERTISEMENT

”Banii ar fi fost primiţi de inculpat, în perioada 8 septembrie – 23 decembrie 2008, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, respectiv aprobarea unei soluţii fiscale individuale anticipate (act administrativ) legată de o tranzacţie încheiată între compania omului de afaceri şi o societate de stat şi a urgentării restituirii, către firma omului de afaceri, a sumei de 228.259.140 lei cu titlu de TVA”, transmitea DNA, la vremea deschiderii dosarului pe numele lui Șerban Pop.

Una dintre tranșe au fost transferată către o bancă din Ungaria, iar o alta către companii off shore din Cipru, sub patronajul lui Șerban Pop.

Odată ce s-a descoperit acest caz, oamenii legii au pus sechestru pe bunurile imobile ale lui Șerban Pop și i s-a pus, totodată, și proprire pe sume de bani până la suma de 2.500.000 euro.

Curtea de Apel Bucureşti a evaluat prima oară cazul, solicitându-se procurorilor, de către DNA, să mențină măsurile asiguratorii.

ADVERTISEMENT
Tags: